Search my Blog

Monday, October 15, 2018

Best Ever Buttercake


Year end is approaching very soon then I realized I had only one entry this year which was in January…. indeed it was such a long break. There are many recipes to share but I still have not sorted many things in my new place yet and most of all still unable to get Telekom Malaysia to fix my phone line… what a pity… almost three years my application still not processed despite many follow ups. Can you believe that I'm living in the middle of Taiping town but unable to get a telephone line with so many excuses that hard to understand…. 

Anyway, while I have this little opportunity let’s focus on the food instead of the miserable phone line story…

It was my mother’s 78th birthday recently and her choice is always homemade butter cake. This recipe is a keeper and have been served few times in the family…. simple and buttery taste with soft and moist texture.

The difficult part (or rather easy part?) she dislikes creamy or buttery icing! The difficult part is how to make it special for the occasion or at least presentable if it is simply a bare cake? Of course it will be easy if it is simply bare…. So, this time I came up with caramel icing which matched very well with butter cake. It was a delicious topping and lickable…. LOL. I didn’t have the time to put up a fancy decoration but store-bought flowers were enough to make my mother smiled on the day…. 

Simple birthday morning in a beautiful green scenary of Taiping Lake garden:
 Here is the recipe:

Source: Azie Kitchen
(Translated into English by HomeKreation)
Yields: 8” round or 8” square
INGREDIENTS:
250g Pure Butter
250g Self-raising Flour
180g Caster Sugar
4 Eggs
½ cup Fresh Milk

METHOD:
1.       Beat butter & sugar until pale & fluffy.
2.       Add egg, one by one, until combined in each addition.
3.       Mix in flour alternately with milk.
4.       Bake at 180C for 40 minutes.

The caramel icing is quite a long step... I'll share that in next post if anyone interested...

***************************************************************************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualaikum kawan2 yg masih sudi singgah di blog Along yang lip-lap ni…. dok rindu nak update tapi ini lah…

Nak update kek butter yang sedap, harum gebu ni… Orang tua2 dan budak2 kat rumah ni gemar makan kek butter… Bila birthday beli kek kat kedai selalu nya kek span atau kek coklat, lepas tu selalu jer terbuang tak berapa nak makan… tambahan aising yg berlemak dan manis lagi lah susah budak2 ni nak makan. So, birthday mak baru2 ni kena lah buat homemade. lagi pun lebih intim bila anak sendiri yg buatkan… heheee (sendiri yg perasan). Aising nya pula Along try buat caramel aising… rasa nya seperti sekaya…. sedap banget memang padan dgn kek butter… abis licin kek & aising… Alhamdulillah walaupun rupa hiasan tak lah molek sangat.

Source: Azie kitchen (TQ Azie share resepi yg mudah & sedap)
(Along taip semula utk mudah rujuk dan cara2 di ubah sedikit)
Hasil: 8” bulat / 8” persegi
BAHAN2:
250g Pure Butter
250g Tepung-Naik-Sendiri
180g Gula Kaster
4 biji Telur
½ cwn Susu Segar

CARA2:
1.    Pukul butter dan gula sehingga putih & kembang.
2.    Masukkan telur sebiji -sebiji di pukul sebati setiap satu.
3.    Gaulkan tepung di selang-seli dgn susu.
4.    Tuangkan ke dlm loyang yg di lapik kertas & gris.  
5.    Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak.

Resepi aising karamel tu panjang sikit cara2 nak buat nya... nanti along share in next entri ya... kalau ada permintaan.
Ini gambar yg terdahulu... tak sempat nak posing cantik2 pon...

1 comment:

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)