Search my Blog

Thursday, March 29, 2012

Bingka Crackers

 This is the latest hits at the moment, spreading very fast amongst the bloggers and me too cannot resist the temptation.... Asked hubby to help buy the crackers after office hours and prepared it right away after the dinner tonight. Nice texture and taste but I will reduce the sugar a bit next time.... Thanks to all for the recipe.

By: Roz@HomeKreation
Resepi asal : kh267tm@myresipi.com
Source: Yatie, Hana, Ummi
Translated into English by HomeKreation
Size: 8" square
INGREDIENTS:
140g Cream Cracker - ground
85g Plain Flour
210g Sugar
(I will reduce this next time)
3 Eggs (Grade A)
700ml Coconut Milk or Fresh Milk
(I used 200ml Coconut Milk, 250ml Milk, 250ml Water) 
1 tbsp Butter
1 tsp Pandan Paste
A pinch Salt
Sesame Seeds

METHOD:
1. Blend all ingredients, except sesame seeds, until smooth.
2. Pour into greased tin & sprinkle sesame seeds on top.
3. Bake 180C for 1 hour until cooked and browned on top.
4. Cool it before slicing.
**********************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Isyk tak tahan godaan betul, hari2 keluar Bingka Crackers ni kat sana-sini... Apa lagi, malam tadi lepas makan malam kita pun terus menggodek.... alamak dah dua hari lak berturut-turut kuih kita kaler hijo....hehe... tak kisah lah kan.

Komen - sedap lah juga tapi Along akan kurangkan gula tu sedikit next time. TQ kepada semua yang menyumbangkan resepi dan promosi.

Resepi asal : kh267tm@myresipi.com
Source: Yatie, Hana, Ummi
Resepi di ubah suai sedikit spt yg Along buat - lihat link source utk resepi asal
Saiz: 8" persegi
BAHAN2: 
140g Biskut Cracker - kisar halus
85g Tepung Gandum
210g Gula
(Along akan kurangkan ni lain kali)
3 biji Telur
700ml Santan @ Susu Cair
(Along guna 200ml Santan Kotak, 250ml Susu, 250ml Air) 
1 sb Butter
1 sk Pandan Paste
Secubit Garam
Bijan

CARA2:
1. Blend kesemua bahan kecuali bijan sehingga sebati.
2. Tuang ke dalam loyang yg di sapu minyak dan taburkan bijan.
3. Bakar 180C selama 1 jam sehingga keperangan.
4. Sejukkan sebelum di potong.

16 comments:

  1. Assalam...kita suka sgt bingka2 mcm ni. Boleh tak guna loyang yg berlubang tengah tu?

    ReplyDelete
  2. wow along dah pun buat bingka cracker hihi saya tak sempat lagi sebab list saya masih panjang.Mesti sedap ahh tak sabar pulak nak cuba.

    ReplyDelete
  3. Wsalam. Boleh, lebih bagus sebab lebih senang kuih masak.

    ReplyDelete
  4. nampak sedap! cuti ni faa nak try buat!

    ReplyDelete
  5. Salam Along,
    nak sepotong bingka tu....

    ReplyDelete
  6. along pon dah try buat eh... sedap kan long kan... kiter pon ejas tang gula tuh... ms mmula manis meleteng! hihi...

    ReplyDelete
  7. asslm kak Along...sedap nmpk kuih bingka tu...molek betull kejadiannya...kena cuba nti ni...rmi jugak yg dh mcuba ni...

    ReplyDelete
  8. Along, Naz kan tak pernah lagi buat bingka.. any type of bingka..heheh. Kekadang teringin gak nak buat sendiri dan makan. Exp bahagian tepi2 yg garing tu..

    ReplyDelete
  9. Waaa...dh ramai yg buat bingka ni...tak boleh jd ni...kena try juga petang nanti

    ReplyDelete
  10. memang tgh hangat bingka ni bila disebarkan oleh puan hana kita hehehe... laju jugak along membuatnya.. akak yg berangan2 nak buat sejak nampak kak ummi buat tak terbuat2 lagi.. adeii...

    ReplyDelete
  11. aritu nampak kt dapur kat umi jgk..wahhh semua dh mencubanya..sedappp:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam along.. mesti lemak2 rasanya.. ramai yang dah cuba ye.. sedapnya

      Delete
  12. Betullah along. Ramai dah buat.. along tiup2 aura tu biar sampai kuopio ek. hehehe

    ReplyDelete
  13. cepatnya bingka ni sampei k miri..ye la..naik belon!

    ReplyDelete
  14. Wsalam. TQ semua kekawan yg sudi singgah ya. Tuan rumah ni tengah2 malam baru nak update blog, tak larat nak bw. Senang2 nanti Along gi jln2 ya.
    Foooooooo.... ni dok tiup2 angin kat semua... nanti cuba lah ya kalau belum mencuba.

    ReplyDelete
  15. Nih dah lama dok aim nk try.Pakkal kehabisan pandan paste.Saya suka pandn paste indon cap kupu2,harum lembut je.Byk lg yg dok aim nk try.Mmg saya peminat yg suka singgah dapur HK sebab tak pernah menghampakan i.e masakannya menjadi.Apatah lagi kalau saya nak cepat,tak nak pening2 kepala risau jadi ke tak...maka HK-lah i would turn to :-D

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)