Search my Blog

Tuesday, January 17, 2012

Durian Cheesecake

 There are still tonnes of Durian being sold in Miri and prices start to drop. I bought another dozen of Durians in the recent weekend for us to enjoy it fresh, some turned into Pengat & Roti Jala, Tempoyak, Durian Cheesecake and still lots of leftover which I froze.

Come & drool over my creation of Durian Cheesecake.... I purposely made it rich with Durian which AngahRuz complaining that it is more duriany than cheesy.... everybody else love it especially my hubby. Anyway, I made one mistake.... it was too late at night that I forgotten about it... only at 1am I remembered that the cheesecake was still in the oven! As a result it was slightly overcooked... the texture could have been better if I took it out on time but no one is complaining except me!
By: Roz@HomeKreation
Makes 9" round 
BASE:
1½ cup Flour

⅓ cup Sugar
1 Egg - beaten
½ cup Butter - soften

1. Mix all the base ingredients and press into a springform tin. 
Prick with fork & bake 190C for 15 minutes.
Cool. 

FILLING:
500g Cream cheese
30g Butter
120g Castor Sugar
30g Cornflour
250ml Whipping Cream
4 Eggs - lightly beaten

250g Durian Pulps

METHOD:

2. Beat cream cheese and butter until smooth.
Add sugar & cornflour.
Add in cream and blend well.
Slowly adding beaten egg and mix until just combined.

Finally fold in Durian.
Pour the mixture into the prepared base.

3. Bake 160C for 1 hour.

Let cake cool & chill overnight or at least 6 hours.
************************************************ 


BAHASA MALAYSIA VERSION
Siapa tak pernah makan ciskek durian, angkat tangan....! Kalau anda suka ciskek & suka durian, cuba lah kombinasi hebat ni.... memang sedap tau! Sebab kan durian tengah berlambak2 kat Miri skrg ni, Along pun cuba2 lah mereka buat Durian Cheesecake ni, hubby Along asyik puji jer.... suka betul dia. Along tak puas hati sebab terlebih masak.... terlupa ciskek ni dok dalam oven... pukul 1 pagi baru teringat.... mak oi, garing dah tepi nya!

Saiz 9" round
BASE:
1½ cwn Tepung Gandum⅓ cwn Gula Halus
1 bj Telur - pukul sedikit
½ cwn Butter - lembutkan

1. Campur kesemua bahan & tekankan ke dlm tin springform. 
Cucuk2 dgn garfu & bakar 190C  selama 15 minit.
Sejukkan.

 
FILLING:
500g Cream cheese
30g Butter
120g Gula Kaster
30g Tepung Jagung
250ml Whipping Cream
4 bj Telur - di pukul sedikit
250g Isi Durian

TOPPING:
1/2 st Agar2 Serbuk
30ml Air Panas
150g Blueberry pie filling

CARA2:
2. Pukul cream cheese & butter sehingga sebati.
Masukkan gula & tepung jagung.
Masukkan cream & pukul sebati.
Masukkan telur sedikit2 sehingga sebati.
Akhir sekali, gaulakn isi durian sehingga rata.
Tuangkan ke atas base tadi.


3. Bakar 160C selama 1 jam.
Sejukkan di suhu bilik & kemudian sejukkan dlm peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.



29 comments:

  1. Alamak biar betul ni along. Macam tak percaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaaa... blink2 lepas tu baru nampak betul....hehe

      Delete
  2. Assalamualaikum along. Sue dtg sbb terbau2 durian ni. Hehehe. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Amboi jauh nya bau duyan ni....hehe

      Delete
  3. Good nite along,

    mlm2 buat org terguder tengok kek tu...haha...simpankan utk Nur sepotong 2 erk?? Nk mkn ngan liana...mkn berdamai tak mau gaduh2....hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liana tak mo makan ni, Nur makan jer lah tak yah rebut2 dgn liana....hehe

      Delete
  4. SALAM aLONG..NAMPAK SEDAP!KAT SINI DAH XNAMPAK LAK ORG JUAL DERIAN.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam along.. baca je durian terus terliur tambahan gabungan dengan cheese tentu lemak2 manis ni... yum yum.. lamanya x mkan durian..

      Delete
    2. Wsalam. Gabungan yg best Ita.... nah sepotong nak rasa...hehe

      Delete
    3. Wsalam Atiecayang! Kat Sarawak bukan senang ada musim duyan pun, ni lah tetiba byk pula...hehe rezki!

      Delete
  5. Alamak..sampai sini baunya...sedapnya..mesti lemak...boleh bayangkanla

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Along...
    waduuh!! terliurnya tgk kek nie... pasti gabungan yg sgt sedap... ada cheese.. ada durian... mmg sedaaap!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Bukan senang nak dapat duyan, sekali bermusim ni byk lak idea...hehehe

      Delete
  7. Assallamualaikum Along.

    Ermm..cam terbau2 bau durian dan keju yg bercampur baur.. Sedapnyaaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.... meh tasting kat sini dulu...

      Delete
  8. faa xbeberapa minat durian (tp still mkn).. so nak amek resepi ciskek but durianless hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna resepi ni tanpa durian tapi sedap jika letak topping - tengok resepi sebelum ni - Blueberry / Blackcherry Cheesecake.

      Delete
  9. Morning K'Along.. we love durian.. Durian cheesecake pasti yummy. mau sepotong kak.. hehe

    ReplyDelete
  10. love the star plate... and of course the cheesecake

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaaa... luckily you said something abt the cake & not just the plate!

      Delete
  11. bakar mcm biasa ke or guna water bath?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah water bath pun takpa. Kalau rajin buat jer water bath.
      p/s Lain kali tolong sign nama anda ya.

      Delete
  12. Memang yummyyyy....durian + cheese...:)

    ReplyDelete
  13. Woww marvellous and super flavourful cheesecake.

    ReplyDelete
  14. Assalam Along cayang..muaahh, muaahh.. sori la kete api kita pancit tayar...wakakkaa...lambat sampai...tp hidung duk terbau2 jek ciskek doyan nih...walaupun kita x suka makan doyan, kita suka bau dia bila campur dlm makanan, so Ummi amik bau je la Along, xnak susahkan Along buat lg tuk Ummi lak kang...hehehe

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)