Search my Blog

Monday, March 5, 2012

Pucuk Salang Masak Lemak Putih

 This is the first time I found Pucuk Salang in Sarawak after been living here more than 20 years. Whenever I visited my Emak in Perak, I surely requested for this veg (except the last visit which was too short and hectic). I was so surprise to find it in the Tamu & quickly grabbed it as soon as I saw it. There are several dishes that I like to cook this veg but settled with this one.
Just an ordinary recipe perhaps but I would like to add it to my blog in the vegetable dish index as it is not something common in Sarawak and for reminder to myself & children not to forget our local veg.

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 bundle Pucuk Salang
1 Sweet Potato - peeled & cubed 
1 bowl Coconut Milk
1 Red Chili*
1 Shallot*
1 clove Garlic* (* sliced) 
Salt

METHOD:
1. Boil sweet potato until 3/4 cooked.
2. Place all ingredients in a pot & cook until boiled.
3. Serve with white rice, salted fish & other protein dish.
*****************************************


BAHASA MALAYSIA
Lauk biasa2 jer ni tapi saja nak tunjuk sebab susah nak jumpa daun ni kat Sarawak. Dah 20 thn duduk sini, first time terjumpa.... suka nya hati....!

BAHAN2:
1 ikat Pucuk Salang
1 biji Keledek - kupas & potong kiub
1 mangkuk Santan
1 biji Cili Merah*
1 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih* (* hiris) 
Garam

CARA2:
1. Rebus keledek sehingga 3/4 masak.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk & masak sehingga menggelegak.
3. Hidangkan dengan nasi putih, ikan masin goreng dan lauk sampingan yg lain.

15 comments:

  1. pucuk salang tu daun asin Along? teman dok kt perak ni x penah dengo pon..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, teman pun idok ler tau pucuk asin tu camna... cer keme nengok kat Google gambo pucuk salang tu sama ke idok...

      Delete
    2. pucuk asin dan daun salang tak sama.. pucuk asin pun sedap dibuat masak lemak + keledek juga

      Delete
  2. Salam along....pucuk salang tu sama tak dengan pucuk manis. Jiran India tepi rumah ada tanam pokok nie...waktu tukang kebun dia potong pokok ari tu dia beri kat kita punyalah banyak sampai berhari hari makan sayur nie. Saya suka dengan sayur nie .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Rasa nya ya lah tu... daun dia macam daun sirih tapi lebih bujur....

      Delete
  3. pucuk asin tu kalau tak silap tc adalah pucuk manis,
    cuma pucuk salang ....ini kali pertama tc mendengarnya, ada macam rupa daun belinjau juga...tetapi kalau tak silap tc...pokok belinjau agak tinggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adei.... fening... pucuk belinjau tu apa TC...hehe

      Delete
  4. 1st time lia makan pucuk salang ni pun masa balik beraya aidiladha kat rumah my best friend kat Batu Kurau. Memula mcm pelik je nak makan pucuk yg tanam mcm pokok bunga tepi rumah tu... hihihi... bila dah makan... walawehhh... kena ngan ikan belanak masin. yummyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Bt Kurau memang banyak daun ni...

      Delete
  5. Ni first time dgr ni Along. Mcm mana pulak rupanya pucuk tu ya..(^_^).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, daun dia macam daun sirih tapi lebih bujur.... mungkin lain tempat lain nama nya... Along pun tatau.

      Delete
  6. Salam AlongZ...

    Pertama kali saya dengar nama pucuk ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Silap tak amik gambor... lenkali kalau jumpa lagi, Along tunjuk gambo nya ya.

      Delete
  7. first time kita tau pasal pucuk salang ni Along. Sedap? ada tak rasa macam pucuk meranti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adei... pucuk meranti lah pulak, tadi TokCik tanya daun belinjau... semua nya Along tatau...hehehe. Daun Salang ni macam daun sirih tapi lebih bujur....

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)