Search my Blog

Sunday, June 24, 2012

Home-Made Black Pepper Sauce

Hi everyone! Sharing herewith the Black Pepper Sauce that I made last week for hubby's birthday. Very creamy and certainly make you enjoy the chicken much more. I served the sauce with Rosemary BBQ Chicken.

By: Roz@HomeKreation
Serves 5-6 persons
INGREDIENTS:
2 tbsp Olive Oil
2 cloves Garlic - chopped 
½ Big Onion - chopped 
2 tbsp Butter
2 tbsp Flour
125ml Fresh Milk + 125ml Water
½ cup Chicken Stock*
2 tbsp Black Pepper Corns - ground coarsely 
1 tbsp Dark Soy Sauce
Salt
(* chicken stock from roasting drip. If you do not have, replace with purchased instant chicken stock)

METHOD:
1.  Heat up olive oil & sauté garlic until fragrant.
Add in big onion & continue sauté for another minute until changing color slightly.
Puree it in blender.

2. Melt butter, add in flour & stir quickly to dissolve into smooth paste.
Gradually add in milk and stir quickly until smooth.
Once boiled, add in chicken stock, onion+garlic paste, black pepper, soy sauce & salt.
Cook to your preferred consistency, adding water if necessary.

3. Serve with roasted chicken or beef steak.
********************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
 Hari ni Along nak kongsikan resepi Sos Black Pepper yg Along buat minggu lepas utk di hidangkan dgn Rosemary BBQ Chicken pd harijadi hubby.  Dah seminggu tapi cuma hari ini berkesempatan nak update blog sebab keadaan yg selalu jer sibuk bekerja & ,menguruskan hal2 di rumah bersama keluarga.

 Tanpa sos, hidangan panggang (ayam/daging) pasti kurang enak. Sos dapat menambahkan selera menikmati hidangan tambahan pula kalau sos tu memang sedap!

Serves 5-6 persons
BAHAN2:
2 sb Olive Oil
2 ulas Bwg putih - cincang
½ bj Bwg Besar - cincang
2 sb Butter
2 sb Tepung Gandum
125ml Susu Segar + 125 ml Air
½ cwn Stok Ayam*
2 sb Lada Hitam Biji - di kisar kasar
1 sb Kicap Pekat
Garam
(* Stok Ayam lebihan ayam panggang. Kalau takda, boleh ganti dgn kiub ayam)

CARA2:
1.  Panaskan minyak zaitun & tumis bwg putih sehingga wangi.
Masukkan bwg besar & goreng sebentar lagi sehingga keperangan sedikit.
Blend sehingga menjadi pes.

2. Panaskan butter, masukkan tepung & kacau cepat sehingga sebati.
Masukkan susu perlahan2 sambil di kacau sehingga licin tidak bergentel.
Bila mendidih, masukkan stok ayam, pes bwg goreng tadi, lada, kicap & garam.
Masak mengikut kepekatan yg di kehendakki, campurkan air jika perlu.

3. Hidangkan dgn ayam panggang atau stik daging.

23 comments:

  1. Salam... Sian Kak Alongroz.. Busy ae.. Its ok kak, dapat update sesekali pun dah cukup baik.. Nanti rehat cukup2 ye weekend ni..

    Sedapnya sos ni.. Bolehlah buat nanti.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam kak roz....sorry baru dpt singgah cni,banyak menu sedap2 yang saya dah ketinggalan, nampak sedap & senang nak buat black paper sauce tu, red velvet dibawah tu pun nampak cantik sekali...

    ReplyDelete
  3. Nur-NBA,
    Wsalam. Maceh sokong Along selalu....love ya!

    KakNita,
    Cuba lah KakNita mungkin sesuai.

    Evelyn,
    TQ singgah, datanglah selalu, banyak resepi kat sini.

    ReplyDelete
  4. wahh...sedap along...menu yg jarang kat dapur kmk...blh try kelak2...:)

    ReplyDelete
  5. kalo x letak kicap pekat leh x?hihihi..nak derhaka resepi lerr ni.

    ReplyDelete
  6. Salam Along...hehe suka sangat dengan sos tu.

    ReplyDelete
  7. Wish to have this sauce simply with some grilled meats.

    ReplyDelete
  8. mabeles r nk terai..thank Along bg resepi..:)

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..bleh sy taw mcm mana nk buat blackpepper sos niy??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along kurang faham soalan anda - kan ada resepi kat atas tu.

      Delete
    2. Cara pertama dan kedua buat serentak. Atau kuali berlain:?

      Delete
    3. Anonyumous, Sila tinggalkan nick name anda ya.

      Delete
  10. Woww..tenguk jer dh terliur...belum rasa lagi..saya nak cuba respi black paper nii..tunggu anak balik dulu ,cuti raya cina kot..terima kasih roz..emm pasti sedappp...

    ReplyDelete
  11. sure 2000 calories ni sumbat jantung aku lagi takut nak guna sos ni.

    ReplyDelete
  12. Thank you very much Puan. Sangat sedap, saya add on cream cheese, oyster sauce dan sedikit gula.

    ReplyDelete
  13. How do you mean 125ml air? Many thanks,Brian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brian, TQ so much for pointing out. It was a typo error.... air is Malay's word for water. Correction is done.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)