Search my Blog

Monday, July 16, 2012

Dried Shrimp Serunding (Serunding Udang Kering)

  Preparing for the coming Ramadhan.... this is something can be stocked for suhoor (pre-dawn meal) or for a quick supper like glutinous kuih, pressed rice, etc. My way of cooking this is much faster than the conventional way but taste wise is very nice - adjust the level of spiciness to your preference.
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 cup Dried Shrimps - soaked, drained & blended finely 
¾ cup Finely Grated Coconut - pound it a bit if not fine enough 
6 Shallots*
1 clove Garlic*
1 cm Ginger*
2 Lemongrass* (slice thinly & blend dry) 
4 tbsp Thick Chili Paste
½ tsp Turmeric Powder
1" Palm Sugar - chopped 
Salt

METHOD:
Heat up few tbsp oil & stir-fry chili paste until fragrant.
Add in blended ingredients* & stir until fragrant.
Add in salt, palm sugar, turmeric powder, coconut, dried shrimps.
Stir until well mixed and slow down fire.
Stir frequently until almost dried.
Cool & store in an air-tight container.
Serve with glutinous rice, pressed rice, porridge, rice, etcs.
******************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
 Alhamdulillah, dah siap serunding ni untuk persiapan Ramadhan - kena siapkan awal2 sebab Along ni selalu jer sibuk bekerja takut nanti tak cukup makan pula orang kat rumah ni.... ada serunding ni boleh lah juga buat kudap2 kuih pulut serunding ke atau nasi himpit nanti. Sahur pun boleh lah makan ni nanti di kala selera di waktu pagi lebih suka makan yg simple2.

Ni cara Along, cara yg lebih mudah drpd cara tradisi tanpa menggunakan santan jadi lebih cepat siap. Kalau anda suka boleh tambahkan rempah-ratus tapi Along sengaja tak bubuh. Rasa nya lebih sedap jika bahan2 simple sebab tak jemu memakan nya.... cuba lah ya.

BAHAN2:
1 cwn Udang Kering - rendam, tapis & blend halus
¾ cwn Kelapa Parut Halus - tumbuk sedikit jika kelapa kasar
6 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih*
1 cm Halia*
2 btg Serai* (hiris nipis & blend kering) 
4 sb Cili Mesin
½ st Serbuk Kunyit
1" Gula Kabung - cincang
Garam

CARA2:
Panaskan sedikit minyak & tumis cili mesin sehingga garing.
Masukkan bhn2 blend* & kacau sehingga wangi.
Masukkan garam, gula kabung, serbuk kunyit, kelapa & udang kering.
Kacau sehingga sebati & kecilkan api.
Kacau kerap sehingga agak kering (jgn terlalu kering).
Sejukkan sebelum di simpan dlm bekas kedap udara.
Hidangkan dengan pulut, nasi himpit, bubur nasi, dll.

19 comments:

  1. slm along...dh ready dh nk nyambut bln posa..best nyer ada serunding udng tok...mmmm...mkn ngn pulut nang besss skli...tpi kurang rajin lh mood skrg...temph blh kh sekilo...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Sik sabar dah maok posa tuk....hehe. Sekampit kecik boleh lah... sekilo kmk pun sik terkabir juak...hehe

      Delete
  2. Salam Along.mmg masa sahur suka mkn yg simple....serunding antaranya. kat rumah dah ready dgn stok serunding daging. tp serunding udang kering belum pernah mkn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Wah, mamasya pun dh ready dgn serunding daging ya. Nanti bila2 cuba serunding udg kering pula tau... sedap makan dgn pulut / nasi himpit.

      Delete
  3. salam rindu along... :)
    wahh dah buat persediaan juadah untuk puasa ya along..boleh cuba ni..stok udang kering pun ada tu..insyaAllah.mudah2an rajin nak buat.hehe..tq along sharing recipe ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. mmmmuah2 & peluk2 rindu! Resepi Along ni mudah sesangat, cuba tak nyesal tau!

      Delete
  4. lahaiii rajen sungguh la long... nih klu jual nih mesti laku gler gler.... meh bak sini darwish tolong jualkan. pinjam motor pak bai pon pon ponnn.. liana duk blakang eh.. kekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adeiii besan oooi.... buat ni cukup2 utk makan sendiri & belanja besan ku yg sibuk bekerja... mana boleh dera menantu pi jual pulak....isyk, mama Darwish ni kijam lah....

      Delete
  5. Replies
    1. Sedap Noorsha... rajin2 nanti cuba ya...

      Delete
  6. sedappnya serundingggg.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada bawa puliut, boleh Along taburkan serunding ni sikit....hehe

      Delete
  7. emmp...bestnya along, awal2 lg dah buat serunding.. tq share resepinya, nanti boleh cuba ni :)stok udang kering pun masih ade lg :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa hari je lagi nak pose ni.... tulah Along dah sediakan ni. Cuba lah, tak nyesal, sedap youuuu hehehe

      Delete
  8. emmp.. bestnya along...kalau dpt makan bersama ketupat nasi / nasi himpitkan? "serunding udang kering...nanti boleh cuba ni.., tkasih share resepi tu ya.

    ReplyDelete
  9. you have a lovely blog.. more recipes just try Best Recipe Cookbook .

    ReplyDelete
  10. Bagusnya Along ...awal2 lg dah buat persiapan.Sesuai juga kalu nak bekalkan anak balik ke asrama nnt..Tq along!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sesuai Nita sbb ni tahan lama. Kalau lapo2 boleh lah anak kat asrama tu cicah2 dgn roti.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)