The recipe was posted earlier on here but I pasted herewith again for ease of reference by all.
PINEAPPLE JAM
Recipe By: Roz@HomeKreation
1 large Ripe Pineapple - grate & measure 5 cups
2 cups Sugar
1 Pandan Leaf
METHOD:
- Cook above small fire until thicken. This may take about 3-4 hours.
- Be careful not to cook it until too dry or else jam will be harden after cookies are baked. Use non-stick wok to avoid burning the jam.
*******************************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
Aiih.... tak sabar dah nak raya.... hari ni cuti sebab ada hal, sambil menyelam sempat pula mengacau jam nenas... alhamdulillah walau pun terkapai2 keseorangan di dapur sempat gak siap ni (Patma dah balik Indon hari ni, so doa Along semuga dapur tetap berasap....). Ada chance ler nak makan sekut Tat Nenas, insyaallah kalau badan sihat di bulan ramadhan nanti.
Kalau nak resepi nya, boleh tengok kat sini. Along letak semula kat bawah ni untuk mudah rujuk anda semua.
Recipe By: AlongRoz@HomeKreation
1 biji Nenas ranum yg bersaiz Besar - sagat & sukat 5 cawan
2 cwn Gula
1 helai Daun PandanCARA2:
- Masak di atas api yg kecil sehingga pekat. Along masak ni antara 3-4 jam baru siap.
- Hati2 supaya jgn terlalu kering, takut nanti jem akan keras selepas di bakar dgn biskut. Guna kuali yg tidak melekat utk memudahkan kerja.
nyummmiii :D tak sabar nak buat sendiri
ReplyDeleterajinnya Along wat jem nanas sendiri, Yatie beli je yg dah siap..malas nak tunggu nenas kering lama sangat..he3..
ReplyDeleteWah dah buat persiapan ye kak.. Tart tu nanti boleh pos tak.. hehe
ReplyDeletehahhahaha..sama la kak...saya pun dah siapkan stok jem ni ..kekekek..senangkan nanti..tinggal nak buat biskut je...hehehhehe
ReplyDeleteKita beli je, malas nak nunggu tepi dapur. Nanti lupa sb layan tv, bila hangus tak sedap plak.
ReplyDeleteWat a delicious dish, yummy.
ReplyDeleteArdini,
ReplyDeleteBuat sendiri boleh adjust ikut citarasa & takda pewarna atau bhn awet!
Yatie,
Bukan susah nak tunggu depan dapur pun... Along masak api slow & kacau sekali-sekala jer.
Nurnba,
Mudah2an tat nya menjadi....hehe
Quinnie,
oh sama lah menu raya kita nanti tp tetap boleh tukar2 kan, jgn lupa hantar sebalang kasi Along rasa ya....hehe
Zanapb,
Guna api paling perlahan gerenti tak hangus... tapi beli senang klerja kan...hehe
Priya,
TQ Priya!