Recipe in English will be provided upon request. I'm saving an effort to do so for now as I believe this authentic dish is only popular amongst Malays. If I'm wrong, do shout for translation.
************************************************
Walaaaa.... sedap nya makan nasi berulam cili hijau & bunga kunyit cicah dengan Sambal Tempuyak Petai & Udang, ada pula ikan goreng panas2!! Tak kira apa dah, Along bedal jer 2 pinggan nasi malam tu....hehehe.... melepas geram, dah lama teringin... petai dlm peti sejuk pun dah kecut dok postpone berapa kali dah.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
Udang - potong janggut
Petai - belah dua
10 biji Cili Padi*
1 biji Cili Hijau*
3 ulas Bwg Merah* (* blend)
3-4 sb Tempuyak
1 mangkuk Santan
1-2 helai Daun Kunyit - hiris halus
1 batang Serai - hiris kasar
Garam
CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk & masak sehingga pekat.
2. Hidangkan dgn ulam kesukaan anda (spt timun, bunga kunyit, cili hijau, dll) beserta nasi panas & ikan goreng.
Ulam cili hijau - gift from sis Marina |
Turmeric flower from my backyard |
wow along, the sambal looks good...tapi makcik tak makan tempoyak, degheyan je makan.
ReplyDeleteMakcik, tempuyak buat sendiri sedap tau, tak busuk... cuba lah, mesti jatuh cinta punya.
Deletepengsannn Gua :)
ReplyDeleteTuluuuuung, tuluuuuung.... ada orang pingsan ni, gua tatau nak buat apa lah....
DeleteWaduh2...along...geram na juak diat lauk ktk mlm2 tok....tempoyak kmk baruk mlh mlm tadik...ready to eat..:-)
ReplyDeleteTdo mlm temimpi lh ngn buah dabei ya...heeee
Shian nya.... harap2 dapat dabei masin kelak dari sisM.
Deletetak pernah berulamkan bunga kunyit n lada hijau...macam sedap je...mana nak dapat Along? terliur dah tengok set lauk ni..kalo Along 2 pinggan, Faa yg selera besar ni mau berpinggan-pinggan..sedapnya!
ReplyDeleteTanam sendiri lah Faa... kat pasar kan ada jual kunyit idup... semai je lah, nanti taun depan dapat lah tu....hehe Along suka lah gang dgn Faa makan berpinggan2 berbaloi Along masak...hehe
DeleteBunga kunyit buat ulam wahhh. I biasa makan bunga halia jer dulu2, tak tau bunga kunyit pun boleh.
ReplyDeleteKat Sarawak ni banyak di jual bunga kunyit org makan buat ulam.
Deletebalik sini balik... jamu mata dengan sambal tempoyak udang u ni. mau tembus laptop japgi.
DeleteIni macam kalu , 3 pinggan pon buleh pi...!
ReplyDeletememang fav eka ni.kalau makan ni tambah nasik dua tiga kali kak..
ReplyDeletefuhhhhh
ada timun plak.ikan goreng garing..
nyummmm
ada lauk ni pun dah cukup berselera mkn nasi bertambah2 ni along... terliur dibuatnya...
ReplyDeleteIrresistible dish,slurp..
ReplyDelete