Search my Blog

Saturday, February 16, 2013

Blueberry Cheesecake (Again)

 AngahRuz requested for Blueberry Cheesecake before he returns to his university tomorrow.... since he only reminded me after dinner last night, I can only made do with what I have in hand... luckily I had a can of blueberry topping in the pantry but not in time to thaw the frozen cream... therefore I modified the recipe a bit resulted not as fluffy as it should be but I think reasonably ok... so next time I have to strictly follow the below recipe.
By: Roz@HomeKreation
Makes 8½" round 
BASE:
55g Butter
- melted 

130g Oatmeal Biscuits - crushed 

1. Mix all the base ingredients and press into a springform tin. Chill for 30 minutes.

FILLING:
500g Cream cheese
30g Butter
120g Castor Sugar
30g Cornflour
250ml Whipping Cream
4 Eggs - lightly beaten


TOPPING:
1/2 can Blueberry pie filling

METHOD:

2. Beat cream cheese and butter until smooth.
Add sugar & cornflour.
Add in cream and blend well.
Slowly adding beaten egg and mix until just combined.
 

3. Pour mixture into the prepared base.
 

4. Bake at 150C for 1 hour.
Let cake cool in the oven & chill overnight or at least 6 hours.
 

5. Spread topping onto cheesecake and serve.
 



BAHASA MALAYSIA VERSION
Along buat ni atas permintaan AngahRuz.... dia nak balik ke uni esuk so Along buat sampai tengah malam kelmarin baru siap. Dah malam baru cakap, nasib lah ada blueberri topping setin kat dalam gobok tu. Tak letak krim sebab tak sempat nak cairkan, so kurang gebu cheesecake Along kali ni tapi oklah untuk lepaskan rindu. Lain kali memang kena ikut resepi kat bawah ni betul2.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz 8½" round
BASE:
55g Butter
- cairkan

130g Biskut Oatmeal - hancurkan

1. Campurkan kesemua & tekan ke dlm tin. Sejukkan dlm peti sejuk 30 min.
 
FILLING:
500g Cream cheese
30g Butter
120g Gula Kaster
30g Tepung Jagung
250ml Whipping Cream
4 bj Telur - di pukul sedikit

TOPPING:
Blueberry pie filling

CARA2:
2. Pukul cream cheese & butter sehingga sebati.
Masukkan gula & tepung jagung.
Masukkan cream & pukul sebati.
Masukkan telur sedikit2 sehingga sebati.

3. Tuangkan adunan ke atas base.


4. Bakar 150C selama 1 jam.

Sejukkan dalam oven & kemudian sejukkan dlm peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.

5. Campurkan bahan2 topping & ratakan ke atas cheesecake.

Sejukkan sehingga keras.


12 comments:

  1. salam along,
    blueberry topping tu ada jual kt pasaraya ke atau kt bakery shop? tak pernah guna so, tak tau hehe. lelehannya itu mmg menggoda. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ina. Along beli kat pasaraya kat miri. Kalau kat semenanjung tentu lebih mudah nak cari.

      Delete
  2. ooo...ktk makei blubery lam tin ya hoo..ada diat jual pasarya..tpi x prnh beli..lain kli blh cuba juak kei berri ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brand ya very nice... naturally sweeten.

      Delete
  3. ciss kek...
    like sangat....
    mengancammm tengok ciskek along tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat lah Mas... boleh makan ansur2 sikit2... lagi sedap selepas 2 hari.

      Delete
  4. Assalamualaikum Alongggg....cheq mai dah nih...bila nak hidang...? hehehehe...
    sebelum try resepi ni ..nak rasa yg along buat dulu...kikikik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Nita cayang! Anytime, dok tunggu dlm petisejuk tu... meh cepat....hehe

      Delete
  5. Sedap tengok bluebery filling meleleh - senyumsokmo

    ReplyDelete
  6. salam..nak tanya sikit, saya kurang arif mcm mn nak bakar cheese cake ni..akak guna cara ape? bain-marie tu ke? kalau oven api atas bawah mcm mana..kena pakai api bawah saja ke?

    ReplyDelete
  7. Salam Kak, bake kek ya pakei api atas ka dbah ka duak2? Bake cara biasa or water bath?

    Tenkiu.

    ReplyDelete
  8. salam Kak, bakar kek ni guna cara bain marie ke atau cara biasa ? -Syafiq

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)