Search my Blog

Sunday, February 17, 2013

Hati Buya (Peparu Goreng Berempah)

Didn't snap many photos and was quite disappointed with what came out... none really look good and reflects what it really looks like! Anyway, for those from Sarawak surely know how this looks like.... just like its name, it is black and deliciously spiced deep fried beef lung. I like to eat this just by itself or with hot rice with no other dishes. You can also buy from weekend night market - quite expensive... few pieces cost RM3/- despite cheap cost and not much effort in cooking it!

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
300-400g Beef Lung - sliced thinly 
1 tsp Turmeric Powder
1 tsp Chili Powder
4 Shallots*
2 cloves Garlic*
1" Ginger*
1 Lemongrass*
1 tsp Black pepper*
2 tsp Coriander Seeds*
1 tsp Cumin Seeds*
1 tsp Fennel Seeds* (* blend) 
Water - enough to cover, abt 1-2 cups 
1/2 tsp Sugar
Salt
 
METHOD:
1. Place all in wok and cook until dry.
2. Scoop all into hot oil + 1 sliced big onion & deep fry until crispy.
********************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Sorry lah kali ni gambo sekeping jer... entah naper gambo semua kelabu jer... yg sekeping ni pula tak nampak sangat rupa nya. Apa2 pun... meh tengok satu lagi makanan yg popular kat Sarawak ni... peparu goreng ni di goreng garing sehingga rempah2 nya rangup. Lagi banyak serdak nya lagi sedap! Rasanya tak liat tapi lembut kenyal & luarnya garing. Along suka makan ni ratah2 jer atau pun makan dgn nasi panas, tak payah lauk lain lagi dah. Kalau malas nak buat boleh lah beli kat pasar malam Miri tapi mahal lah, RM3/- cuma beberapa ketul kecil jer. Baiklah buat sendiri, puas makan kan, bukan nya susah pun nak buat nya.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
300-400g Peparu - hiris nipis 
1 st Serbuk Kunyit
1 st Serbuk Cili
4 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1" Halia*
1 btg Serai*
1 st Lada Hitam Biji*
2 st Biji Ketumbar*
1 st Jintan Manis Biji*
1 bj Jintan Putih Biji* (* blend) 
Air  - secukupnya 1-2 cwn
1/2 st Gula
Garam
 
CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali & rebus sehingga airnya kering.
2. Sendukkan ke dalam minyak yg panas + 1 bj hirisan bwg besar dan goreng sehingga garing.

5 comments:

  1. Buya...ingatkan boyak tek..hihi...paduhal paru lembu...prnh diat tapi x selalu mkn..:-D

    ReplyDelete
  2. tak pe la walau gambar tu tak kelihatan seperti yg sepatutnya menurut along. tapi saya dh dapat imagine rasa berempah tu dengan paru. terbayang2 sedap meratahnya kan, hehe. :)

    ReplyDelete
  3. As salam Along...terkejut lah ingatkan silap baca hehe hati buya ...ingat buaya la.... Mesti sedap nie...

    ReplyDelete
  4. mula2 baca terkejut igtkan hati buaya..kihkih..nampak mcm sedap jer..

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum Along
    lama tak singgah blog Along. Liana sihat ke ?
    hati buya ni...pertama kali tengok masa di Brunei dulu ada jual di kedai, siap masak dipek kecil2....mula ingatkan hati buaya..jual utk buat ubat...hi..hi.dah beberapa kali tengok di kedai, terlintas nak tanya....org kedai ckp peparu masak . barulah tahu apa sebenarnya.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)