I had some prunes (plums) leftover from cake making last week.... so I decided to add them into the cooking.... mmmm not bad! It served in two ways - as a flavour and thickening the sauce!
Anyone needs recipe in English, please shout.
***************************************
Ada lebihan buah prun selepas buat kek tempohari.... sayang nak bazirkan, so Along letak je lah dalam masakan ayam ni.... sedap gak sebagai perisa masam manis dan juga untuk pekatkan kuah nya.
By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong 6
Rempah Tumis (Kulit Kayu, Pelaga, Cengkih, Bg Lwg)
1 btg Serai - titik
3-4 sb Cili Mesin
6 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1" Halia*
1/2 st Lada Hitam*
1/2 st Jintan Manis*
1/2 st Jintan Putih*
6 biji Buah Prun* (* blend)
Kicap
1 bj Bwg Besar - hiris bulat
Garam
BAHAN2:
1. Gaul ayam dgn garam & serbuk kunyit. Goreng sehingga masak.
2. Panaskan sedikit minyak & tumis rempah tumis, serai dan bahan blend* sehingga wangi.
Masukkan kicap, ayam, garam & sedikit air.
Masak sehingga sebati dan kuah agak pekat.
Masukkan bwg besar & kacau seminit.
3. Hidangkan dgn nasi putih.
Thursday, March 28, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
tadi Cm makan bijirin je untuk dinner tp bila nampak ayam kicap prune ni terus perut rasa lapar dan siap ada sound/muzik ...alamak camana ni Along?boleh tolong hehe
ReplyDeleteheheeee... CM camna nak tolong.... kalau dekat boleh ler hulur semangkuk...
DeleteLapa kmk diat...bhn ada blh lh mlh esok kei mkn tghri.
ReplyDeleteAnk2 kmk nang suka masak kicap tok..:-)
Love the dark colour of the dish,very appetizing.
ReplyDeleteSedapnya makan nasi panas2...
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeletekak yang, ni adik ni. nanti our next gathering, this is our main menu ok. u make me feel hungry la sister. hehe.
-yazid alrafiq-