Search my Blog

Monday, July 15, 2013

Kek Batik Cheese (Batik Cake with Cheese Topping)




 Why not give special cheesy touch to Batik Cake.... such a lovely combination and well received by office colleague during breakfast treat just a day before Ramadhan last week.

By: Roz@HomeKreation
Source: Facebook_Rohaimi Ahmad
English translation by HomeKreation
Size: 8" square
INGREDIENTS:
50g Cocoa powder
100g Milo
100g Sugar
200ml Water
100g Butter
2 Eggs
400g Marie Biscuits - break them into smaller pieces

METHOD:
1. Place cocoa powder, milo, sugar & water in a wok.
Stir above medium fire until dissolved & smooth.
2. Add in butter until dissolved.
3. Reduce heat to low & add in egg & stir until thicken about 30 seconds and off the fire.
4. Add in biscuits & mix well until biscuits are evenly coated with chocolate batter.
5. Press into a lined tin. 

CHEESE TOPPING:
250g Cream Cheese
1 Egg
2 tbsp Caster Sugar (I used 1/4 cup)
- Beat all ingredients until smooth & pour onto the prepared Batik Cake.
- Bake 160C (top heat only) for 5 minutes.
- Chill before slicing.
******************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek Batik di gabungkan dengan topping cheese amat sedap sekali...! Along buat ni minggu lepas belanja my team kat opis makan2 sehari sebelum berpuasa. Ramai yg kata sedap. Terima-kasih kepada Rohaimi yg menyumbangkan resipi di facebook nya.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Facebook_Rohaimi Ahmad
Resipi di taip semula utk mudah rujuk
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
50g Serbuk Koko
100g Milo
100g Gula Pasir
200ml Air
100g Mentega
2 bj Telur
400g Biskut Marie - patah2kan 

CARA2:
1. Campurkan koko, milo, gula & air ke dlm kuali.
Masak dgn api yg sederhana, kacau sehingga larut.
2. Masukkan mentega sehingga larut.
3. Kecilkan api, masukkan telur & kacau sehingga pekat dalam 30 saat & padamkan api.
4. Masukkan biskut dan gaul sehingga rata dan biskut di saluti sepenuhnya.
5. Padatkan ke dlm loyang yg di alas dgn kertas aluminium. 

LAPISAN CHEESE:
250g Cream Cheese
1 bj Telur GredA
2 sb Gula Halus (Along guna 1/4 cwn) 
- Putar kesemua bahan sehingga kembang & tuangkan ke atas kek batik tadi.
- Bakar 160C (api atas shj) selama 5 minit.
- Sejukkan di dlm petisejuk sebelum di potong/hidangkan.



28 comments:

  1. hhmm...mabelesss habis kek batik tu along....
    bercheese lagi..sedapp tu...

    ReplyDelete
  2. yummy...inovasi untuk kek batik yg biasa mnjadi luar biasa...superb (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, kredit pasa Rohaimi empunya resipi!

      Delete
  3. Now that is what I call innovation. Lovely looking cake it must be crunchy with all those biscuits in theer & soft on top with that rich cheese cake batter. I love your blog & happy to follow you

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is soft version like cake. I had the crunchy version posted earlier on. TQ for your support, much appreciated.

      Delete
  4. huhu..x bole nk bayangkan la betapa deliciousnya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayangkan rasa kek batik dgn coklat & cheese topping.... nyummmmmm.... hehehe

      Delete
  5. Malam-malam ni drooling pulak bila tengok kek along ni... nak buat tak boleh sebab kena buat assignment. Aiyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa... abis assignment nanti buleh buat. Kalau buat jgn lupa kasi seketoi kat Along ya.

      Delete
  6. menariknya, kek batik yg sgt fimiliar yg sedikit berbeza..mmg kreatif...mst nk cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kreatif.... bukan dari segi rupa je tapi rasa pun best bila tambah topping cheese tu... kredit to Rohaimi

      Delete
  7. creative dan innovative gitu along....meh nak rasa sikit...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak rasa ke KakNita.... mai ler ke Miri

      Delete
  8. Salam Ramadan Along

    nampak sedap dan menarik kek batik topping dgn cheese...yummm.
    re; tkasih Along wish bday Syakirah.
    kiss utk Liana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Mamasya syayang! Mmmuah2 untuk Syakira dari liana.

      Delete
  9. Replies
    1. Nyummmmm.... gago kah kitak tuk? sigek word jak...hehe

      Delete
  10. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah. TQ juga sudi singgah blog Along ni.

      Delete
  11. Salam, saya ada hantar email regarding nak republish this recipe in a major website. Please check and revert soonest ya. Thanks, much appreciated!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Saya dah reply, nanti check email ya. TQ so much for your kind attention.

      Delete
  12. leh tak guna cara lain selain bake cheese tu? pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara lain tu macamana Ain? Along kurang paham soklan tu.

      Delete
  13. Replies
    1. Yes Makcik... must try. Tak susah pun nak buat ni.

      Delete
  14. Kreatif.. Resepi yg mesti dicuba..

    ReplyDelete
  15. Along, menarik nih, letak cheese...nnt nak try pembaharuan nih, nak jamu jiran2 yg nak meeting AJK 26 oktober (mlm) nnt...hehee.. Tqqq for sharing ya Along..

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)