Making dodol traditionally is very time consuming process. It takes hours of stirring until the mixture becomes oily and non-sticky. During the cooking process, the dodol mixture is rapidly boiling and spitting out hot steam and therefore need to use a long wooden spatula to avoid arm burning. After half way cooking process, the mixture get real thick and require strong man to do the stirring job. This is the reasons why dodol is treasured very much apart from the unforgettable taste.
In my case, I only made small portion and with the help from Noxxa, cooking time was cut to less than half. My lovely hubby was there to help too, doing the stirring job!
BAHASA MALAYSIA VERSION
Dodol asli Sarawak amat berbeda dari dodol di Sememenanjung Malaysia. Ia nya di pelbagaikan dengan campuran sayur2an. Dodol labu adalah salah satu dodol yg amat terkenal dan di jamu setiap kali musim perayaan. Banyak lagi dodol yg sedap2 seperti Dodol Kacang Merah, Dodol Kacang Hijau, Dodol Durian, Dodol Timun, Dodol Ubikayu, Dodol Keledek, dll. Kesemua nya sedap2 belaka dgn keenakan yg amat istimewa.
Along pun tak mau ketinggalan belajar buat dodol. Untung nya bersuamikan org Sarawak yg kaya dgn ilmu2 masakan yg unik dan tersendiri. MIL dan sedara hubby yg ajarkan Along buat dodol ni. Tiada sukatan yg tepat sebab orang kampung buat memang main agak2 je. Kalau sukat pun guna gelas tapi Along agak2 je pun jadi. Resipi ni guna labu lebih banyak dari tepung dan sebab tu amat sedap sekali.
Kalau dulu, nak kacau dodol berjam2 lama nya tapi sekarang amat mudah jika anda memiliki periuk Noxxa. Along dapat idea nak guna periuk Noxxa nak buat dodol selepas tengok Zana buat dodol dia hari tu kat sini. TQ ya Zana tolong ajarkan cara nak guna periuk Noxxa tu. TQ juga hubby tersayang yg tolong kacaukan sehingga siap!
Shared by: AlongRoz@HomeKreation
Saiz tin: 8" persegi
BAHAN2:
1 biji Labu seberat 2kg - kopek, bersihkan, kukus/rebus & lecek
Gula Apong |
4 sudu mkn Tepung Pulut
½ gelas Gula Apong
½ kg Kelapa - perah santan nya
Gula - secukup rasa (Along buat versi kurang manis, amat sedap sekali)
1 st Garam
CARA2:
1. Gaul kesemua bahan2 sehingga sebati.
2. Kacau di atas api sederhana sehingga pekat & pecah minyak.
Dodol tidak melekat di senduk apabila telah masak sempurna.
(Jika menggunakan periuk Noxxa, mula2 masak function Steam 20 minit.
Tukar kpd StirFry and kacau sehingga pekat & pecah minyak... kira2 sejam juga)
3. Tuangkan ke dalam tin yg telah di lapik dgn daun pisang.
Biarkan sejuk sebelum di potong.
NOTA: Dodol ni tahan banyak hari & tidak mudah berkulat.
Labu lecek |
Dodol dalam proses memasak |
Dodol yg di tekan ke dlm tin |
Ada sebiji lagi labu.... murah beli kat kampung hari tu.... kalau rajin boleh lah kacau dodol gak lagi ni....hehee
Ermmmm menarik nyer mesti sedap kan :)
ReplyDeletetqs for the recipe along. Insyaallah will give try this recipe.
ReplyDeleteterliur dengan dodol labu ni.Boleh tak guna slow cooker ?
ReplyDeletesedapnyerrr... terliur pulak tgk dodol labu along ni. teringat MaDiHaA kat kg suami pula.. bila raya disediakan kuih yang dibakar dlm buluh spt lemang. tapi namanya dipanggil kelamang. kelamang biasa diperbuat dari tpong beras kalau tak silap. ada juga versi dicampurkan bahan2 lain sama mcm versi dodol sarawak ni. antara yg pernah madihaa mkn ialah kelamang jagung, kelamang labu & kelamang ubi kayu. memang sedap & uniknya ianya dimasak atau dibakar di dalam buluh lemang. seronok kan bila dpt rasa makanan yg pelbagai jenis & unik dari kg suami...
ReplyDeletesedapnyer dodol labu..untung kak Ina dpt rasa :)
ReplyDeleteAsallam....
ReplyDeletesedap nampaknya dodol tu....durian dah biasa try
ni nak kena cuba yang labu pulak...
tapi nak tanya sikit kalau guna noxxa,bila kita on steam ...noxxa saya berbunyi...nape ya apa silapnyerrr
sedap tu..nak try buat untuk raya nanti
ReplyDeleteInsyaallah sedap... ikut selera masing2.
Delete