Search my Blog

Sunday, September 29, 2013

Nasi Dakap (Wrapped Rice)

 Nasi Dakap ni sedara hubby yang kasi. Rasa nya macam nasi himpit juga cuma ada aroma daun pisang. Nasi ni di gulung dgn daun pisang muda dahulu sebelum di bungkus padat dalam daun pisang dan di kukus. Di luar nya berwarna kekuningan sebab warna daun pisang muda yg melekat pada nasi, menjadikan aroma daun pisang yang menyelerakan.

 Along makan dengan serunding ayam yg buat hari tu.

Bila bungkusan di buka, ada pula balutan dgn daun pisang muda

Rupa di dalam apabila kedua2 lapisan di buka


6 comments:

  1. salam along….masa kat selangor dulu pernah makan juga nasi dakap ni. ini tradisi org jawa rasanya sbb kawan2 jawa yg selalu buat ni. lagi sedap kan compare tu normal nasi impit coz aroma daun pisang tu ada….

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Lagipun buat ni kukus jadi aroma daun mmg lekat.

      Delete
  2. Assalamualaikum...

    mmg sedap tu...dulu2 arwah mak akak selalu buat bila musim raya...tapi pulut + kelapa parut + garam lepas balut mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.
      Along belum pandai lagi nak buat ni sbb belum belajar cara balut dia tu.

      Delete
  3. kalau orang bugis panggil burasa...sedap..makan ngan lauk yang dimasak kering2 seperti rendang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo... ya ke.... bagus juga kongsi kat sini baru tau asal nya. TQ ya sudi jelaskan.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)