Search my Blog

Wednesday, September 4, 2013

Pickled Chilies (Cili Jeruk)

These pickled chilies are great to serve alongside any type of noodles and can be made less spicy by removing the seeds from the chilies but I preferred otherwise. You will be pleasantly surprise that these take less than an hour to be ready but can be kept for weeks.

I have been making from this recipe since 2007 and sticked to this recipe since it suits my taste buds but have it modified slightly.

By: Roz@HomeKreation
Source: MR_Jun
The original recipe has been modified accordingly for more accurate measurements
Translated into English by HomeKreation
INGREDIENTS:
10-15 Green Chilies - sliced 
1 cup Vinegar
1 cup Water
3 tbsp Sugar
1 tsp Salt

METHOD:
1. Place sliced chilies in a sterilized jar.

2. Boil water, vinegar, sugar and salt and pour into the jar.
Place cap and let it cool down and change into pale color.
4. Ready to be served along any type of fried/wet noodles.
TIPS: Remove seed if you prefer it mild.
***********************************************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Baru2 ni cili hijau murah hanya RM3.90 sekilo, jadi Along beli lebih untuk di jerukkan. Bukan susah pun nak buat cili jeruk, tak sampai sejam dah siap tapi boleh tahan berminggu lama nya. Sedia untuk di hidangkan bersama pelbagai mee sebagai penyedap tambahan.

First time Along buat ni di tahun 2007 sewaktu aktif member di MyResipi dan semenjak tu Along tak guna resipi lain sebab versi ni memang dah cukup baik. Kalau tak suka pedas, boleh buang biji nya tapi Along suka ia nya pedas sedikit. TQ to Jun sudi berkongsi resipi.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: MR_Jun
Along ubahsuai resipi nya sedikit untuk lebih jelas sukatan nya 
BAHAN2: 
10-15 biji Cili Hijau - hiris nipis/tebal ikut suka
1 cwn Cuka
1 cwn Air
3 sb Gula

1 st Garam (Along tambah sendiri)

CARA2:
1. Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca.

2. Masak air, cuka, gula, garam sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam botol & tutup.
3. Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik.
4. Sedia untuk di hidangkan bersama segala jenis mee goreng/sup/basah.
TIP: Buag biji nya kalau tak mahu pedas.

4 comments:

  1. D5 suker jeruk cili nie makan ngan mee goreng or kue teow goreng mmg sedap :)

    ReplyDelete
  2. Wish i get that bottle, love it very much.

    ReplyDelete
  3. Cili jeruk ni makan dengan yee mee kantonis sedap nyerrr! Slurrpp.. :D

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)