Search my Blog

Tuesday, September 3, 2013

Menu Ala Kampung Sarawak Bersama KakIna KL

Cute tak kami berdua... manis kan KaIna KL.... saper kata garang, peramah tau KakIna kita ni!

Showing herewith, lunch gathering in the recent Sunday..... it was great fun together with friends! It was CikTie's idea for kampung style menu and meant for small gathering. Coincidentally, KakIna was just arrived in Miri and hence invited her to join us as well. Overall we had lovely afternoon together with great fun of eating....! Many thanks to all for showing up.... also for the lovely pot lucks.... most of all your presence & cheers.



Alhamdulillah, seronok nya berkumpul dengan kekawan pada Ahad lepas.... lepak2 & makan tengahari ala2 kampung Sarawak. Memula nya pakat2 dgn CikTie nak masak... masing2 meleleh tengok menu masing2 kat FB.... Along meleleh nak makan Linut & Asam Keladi.... dia lak nak makan ikan pais bawal yg Along buat hari tu.... so terus jer pakat & ajak member2 yg rapat. KakHanifah pun excited gak and also Mala & Sal. Malang nya Qie, Su & Norjanah were travelling & cannot join. Nak jadi rezeki, KakIna KL baru je sampai di Miri dua hari sebelum nya so Along pun jemputlah Kak Ina datang. Along pun ada jemput Ryo tapi Ryo kerja and flying off gak.... takda rezki nak jumpa adik sorang ni walaupun dok sepekan.

ok meh semak menu2 kita yg tak muat meja pada hari itu.... alhamdulillah dan terima-kasih pada semua yg pot luck!

1.  Cookies & assorted Sarawak layered cakes
Aneka biskut & Kek Lapis .... belen kuih raya
 

2.  Dodol Labu
Another Sarawak Speciality.... Along buat kurang manis supaya terasa keenakan labu asli....sedap seh! TQ my lovely hubby yg tolong kacau sampai kering....! So dia pun boleh tumpang kredit!
(Gambo pinjam dari KakIna sbb Along tak dan nak snap... tq KakIna)
  

3. Itik Palo
Special Sarawak dish... ramai yg puji sedap!

4. Lemang
....goes well with Itik Palo

5.  Bubur Pedas
.... ini memang menu wajib di Sarawak.... tq Norjanah for the bumbu

6. Pais Sotong dalam daun Nipah
.....kat Sarawak memang biasa panggang dalam daun nipah... Along belajar dgn MIL cara nak bungkus. Hubby pun tolong gak sementara Along kelam-kabut nak sediakan yg lain2 tu....

7. Pais Bawal dalam daun ubikayu/Sengkil/herba/bumbu botok
..... nak tengok isi nya dan resipi boleh rujuk di sini. Maaf ya gambo blur.... pakai hp je sebab tak dan nak set kamera bagai sebab nak layan tetamu. Ni spesel request from CikTie... harap anda dah lepas ngidam....heheee.

8. Terubuk Panggang
.... ini main ratah2 memang laku licin

9. Udang Panggang
.... beso udang ni tapi nampak kecik lak dalam gambo... ni yg first sekali abis! TQ Sal for helping to slice the prawns and Mr Hatta who grilled these! You both arrived just in time....heheee

10. Ikan Merah Panggang
.... panggang simple cam ni sedap bila celup dalam Sambal Kicap atau Air Asam.... tangkap leleh!

11. Air Asam & Sambal Kicap
.... ni pelengkap untuk ikan & seafood panggang... tq sis Mala for helping me with these.... sedap air tangan u....hehee

12. Dabai & Pusuk Goreng Sambal
.... buah ni belum bermusim so Along kecek dgn sis Hani sebab tau dia ada freeze some.... sempat gak Along godek2 & siapkan sewaktu tetamu dah tiba semua.... masak camni memang sedap u....

13. Linut (courtesy from CikTie)
... special request by AlongRoz.... sedap seh bila pekena dgn semua lauk2 sewaktu nya....

14. Asam Keladi (courtesy from CikTie)
 .... Along makan ni few round.... sedap sangat... ada letak pucuk lengkuas & daun Sengkil.... kalah TomYam Siam u..... ni memang dah lama ngidam suruh CikTie masakkan..... alahamdulillah!

15. Sayur Midin & Pucuk Jagung (courtesy from CikTie)

16. Ulam2an (courtesy from CikTie)
..... macam2 ada... Ulam Pegaga, Ulam Raja, Pucuk Selom, Pucuk Gajus & apa ya satu lagi tu.... nak kena tanya CikTie lagi...

17. Ulam Petai & Terung Panggang (courtesy from CikTie)
.... ni memang kampung abis.... woooo jangan lupa flush toilet lepas ni....heheee

18. Sambal Belacan (courtesy from CikTie)
..... pelengkap untuk menu Linut kita....  memang terangkat!

 Inilah cara2 nya nak makan Linut.... campur kesemua lauk2, ikan & kerabu atau apa2 yg anda suka.... pokok nya macam makan nasi & lauk gak lah....

19. Kerabu Kacang Botol (courtesy from Sis Hanifah)
20. Kerabu Ubur-Ubur & Ikan Tahai (courtesy from Sis Hanifah)
Dua2 kerabu ni sedap banget... memang pembuka selera.... Along makan tambah2....

Dah habis citer pasal lauk-pauk & masakan.... meh tengok dessert lak.......

21. Carrot Cheesecake (courtesy from Sis Hanifah)
..... sedap ni... lemak berkrim!

22. Jambu Air (courtesy from Sis Salviana)
..... abis licin... memang laku!

23. Apple Caramel Cheesecake
..... dah kenyang buntang..... meh makan dessert CikRoz lak ya.....heheee.... pun abis seketul pun tak tinggal.... Mr Hatta was smiling happy!

24. Bubur pulut Hitam
.... specially for sis Hanifah yg teringin hari tu.... hope you are satisfied sis! CikTie pun bawa Bubur Pulut Hitam gak.... pun sebab nak gembirakan sista kita yg sorang ni.... tak sempat lak nak snap yg versi CikTie punya. Ni pun gambo amik selepas acara ada belen sikit.

Akhir kata.... alhamdulillah atas rezeki yg melimpah ruah pada hari tu.... walau pun makanan melimpah meja, semua nya abis tak membazir pun.... semua yg datang tak segan-silu makan puas2 dan tapao.... suka betul Along bila tetamu enjoy puas2. Terima-kasih semua kekawan yg berkorban masa lapang untuk get together & catch up for fun! Also tq for pot lucks! Most of all, Along rasa seronok sangat.... tq juga KakIna yg sudi menjejak kaki ke resident Along & berkenalan dgn kawan2 yg lain. Tak lupa ucapan terima-kasih kpd hubby yg sporting and very handy.... UsuRaz yg tolong sapu & mop whole house inside and outside and few other tasks... luv u all!

28 comments:

  1. Wow..!! juling mate tengok juadah... udang, bubur pedas, cheese cake, bubur pulut hitam... pergh!! terlior banget...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Gee dekat Along dah jemput dah....hehe

      Delete
  2. assalamualaikum Along..

    Such a rich spread of Sarawak delicacy and ada sigek ya kamek baruk tauk Itik Palo?...never heard of and worst kamek sik makan itit..hehehe...dah kecor air lior nanga menu2 ni Along

    Selamat Hari Raya Aidilfitri to you and family Along..

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Nur. Lamak senyap... Itik Palo tu sedap, tetamu mkn ingat ayam, tak percaya itik.

      Delete
  3. Nak tambah komen lagik..hehehe...dodol labu ya, mun sudi boleh la share resepi ...lamak dah sik makan dodol labu...when I was growing up in Mukah in the early 80s, teringat dgn sebuah rumah ya, ada sebuah meja nang dikhas pakeinya ngidang dodol..ada dodol timun, dodol kentang, dodol keribang, dodol labu & yg lain kamek dah sik ingat but that was my first exposure to dodol sarawak....n mmg nyaman....

    sayang kinek tok susah nak nemu dodol sarawak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak dodol di jual di Miri musim dekat2 raya... insyaallah, kelak mek share resipi ya

      Delete
  4. aduh along.. semua menu nampak sedap2 belaka walaupun banyak yang belum pernah dicuba.. teringin pulak nak merasa.. nasib baik bukan peknen... hehehe... seronok kan wat pot luck mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau peknen nanti, kena lah terbang ke Miri supaya tak kempunan

      Delete
  5. Waaahhh kak Ina pun dah lepas ke rumah Along, jeless aaii tau Along...tu dia menu...macam2 ada, ala Astro gituuu.. Seronok kan kalau buat potluck camni, macam2 leh rasa...perghh tgk kek2 lapis tu tau Along, terliur kita....huhu. Bila la nak terbang ke Sarawak pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummmmi cayaaang...! Mai lah ke Miri.... Along rindu nak gather dgn Ummi!

      Delete
  6. wah...byk betul menu. ada yg tak penah kenal menu tu. best betul cam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Along share kat sini nak kenalkan makanan org Sarawak

      Delete
  7. Salam along
    Memang seronok bila dihidangkan dan makan beramai ramai. Terima kasih sekali lagi sudi jemput akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam KakIna cayang. Tkasih juga sudi datang bersama Abg Roslan yg sporting.

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Salam Along ,

    Meriahnya makananan...sedap2 pulak tu...terliur habisss..

    ReplyDelete
  10. Terima kasih sis Along..InsyaAllah nextime ada rezeki bersua lah kita ye..... Selamat datang ke Miri buat Kak Ina... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah brother. Ada rezeki kita jumpa nanti.

      Delete
    2. Tak ada rezeki nak jumpa Ryo..insyallah jika ada rezeki kita jumpa yer Ryo

      Delete
  11. Cik Roz,

    Cik Tie terus tersenyum tengok lauk pauk yg sgt menyelerakan.
    Lain kali InsyaAllah akan dipersembahkan umai; pekasam ikan & udang; ikan sibit, linkin ikan & rusip. Kita makan dengan sagu medong.
    Auwww... mau tak kecur lg air liur merasakannya!
    Hahaha...

    So the happening :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak nya idea u CikTie.... dengar pun dah kecur! tapi Rusip I tak makan....

      Delete
  12. Along, lama menyepi sbb byk tugasan yg perlu disettle smp mood blogging entah ke laut dah kah...insyallah akan kembali berblogging...gik carik ilham lok....

    ReplyDelete
  13. Alahai seronoknya... Bestnya dapat jumpa Kak Alongroz.. Untung Kak Ina KL dan kawan2 dijamu dengan juadah yg lazat2.. Tak kedip mata tengok list menu tu.. banyakkkknya.... :) ♥♥

    ReplyDelete
  14. salam kenal dr blog kak ina kl
    aduh.tak tahan tgk gambar
    dahlah posa today

    ReplyDelete
  15. serius sedap semua menu....tak pernah rasa bubur pedas, tak pernah rasa masakan sarawak.....
    salam perkenalan terjah kat sini...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)