Search my Blog

Monday, April 27, 2015

Blended Orange Cake with Poppy Seeds (Kek Oren Blend dgn Biji Poppy)

This is a super easy recipe and takes less than half hour to prepare but nevertheless the outcome is awesome... Just throw almost everything into a blender and zappp you go! I love the rich orange flavor and yet not too overpowering. Orange cake is not complete for me without poppy seeds so I added them for more exciting bites!


By: Roz@HomeKreation
Source: MyResipi-KakFida and Nina
English translation by HomeKreation
Yield: 1 bundt pan
INGREDIENTS:
1 Orange
1 cup Veg Oil
A pinch of Salt
1 cup Granulated Sugar (original recipe 2 cups) 
3 large Eggs
2 cup Flour
1 tbsp Baking Powder
2 tbsp Poppy Seeds

METHOD:
1. Peel orange, reserve the outer part and discard the white part of the skin.
2. Place chopped orange & the outer skin into a blender, followed by oil, salt, sugar and eggs.
Process until fine and pour into a bowl.
Add in flour, BP and poppy seeds.
3. Pour into greased pan and bake at 170C for 45 minutes until cooked.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Dulu-dulu Along tak suka makan kek oren and bila cium bau oren jer rasa perut dah bergulung2. Tapi sekarang ni dah pulih dan suka pula.... alhamdulillah. Resipi ni dah lama di perkenalkan oleh KakFida kat MR tapi baru sekarang Along cuba sebab kes yg Along kata tadi tulah.

Nak buat kek ni amat lah senang... tak perlu pukul cuma masuk jer oren dan lain2 tu ke dlm blender. Tak sampai setengah jam dah boleh siap. Sukatan pun guna cawan jer tak susah nak timbang2 ke. Tapi.... ingat tau guna cawan metrik untuk menyukat.... kalau hentam pakai cawan kopi ke mug ke tak gerenti ler ya....hehe.

Terima-kasih kpd KakFida & juga Nina (Along ikut Nina kurangkan gula kpd 1 cawan).

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: MyResipi-KakFida and Nina
Along taip semula resipi utk rujukan sendiri & tambah poppy seed
Hasil: sebiji bundt pan
BAHAN2:
1 biji Buah Oren Sunkist
1 cwn Minyak Sayur
Secubit Garam
1 cwn Gula Pasir (resipi asal 2 cwn) 
3 bj Telur
2 cwn Tepung
1 sb Baking Powder
2 sb Biji Poppy

CARA2:
1. Hiris nipis kulit oren (guna peeler) dan buang kulit putihnya.
2. Masukkan oren yg di potong2 bersama kulit luar ke dlm blender, di ikuti dgn minyak, garam, gula & telur.
Blend sehingga hancur & sebati.
Tuangkan ke dlm mangkuk & gaulkan tepung, BP & biji poppy.
3. Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan dan bakar suhu 170C selama 45 minit sehingga masak.



9 comments:

  1. As'salamualaikum Along,
    Memang lagi sedap kan bila guna orange sebenar. Rasa asli tanpa bahan tambahan atau pengawet.
    Tiap kali beli orange, pasti nina akan tepikan sebiji utk buat cake orange blended ni...
    Terima kasih Along sudi refer resepi yg Nina share kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Nina. Sama-sama, tq juga pada Nina yg panjang2kan resepi yg baik ni. Memang best kek yg guna oren fresh kan.

      Delete
  2. Granulated sugar is gula halus... 😊

    ReplyDelete
  3. Boleh nak cuba juga macam ni. Nampak sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah, insyaallah sedap dan mudah jer nak buat nya.

      Delete
  4. hmm sedapnya.............saya adalah seorang kuliner akan tetapai saat ini saya takut gemuk. tolong kasih solusi Obat Pelangsing paling ampuh dong...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)