Search my Blog

Wednesday, May 13, 2015

Tilapia Masak Lemak Cili Api

 Fresh water fish cooked in spicy green broth is so typical Malay dish in Perak....

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 Tilapia Fish - clean & cut
3 Shallots*
1 Green Chili*

Some Chili Padi*

1 pc Turmeric Root* (*pounded)
1 tsp Turmeric Powder
1 bowl Thick Coconut Milk

1 Lemongrass - bruised

1 piece Dried Tamarind
Salt


METHOD:
1. Place all in a pot & stir all the time until boiled.
Boil further until fish is cooked.
2. Serve with white rice.

******************************************************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
Oghang Peghak kalau tak pandai makan Masak Lemak Cili Api, bukan oghang peghak tulen ler....heheee.... Boleh di katakan apa saja pon boleh di masak Gulai Masak Lemak Cili Api. Along pon dah post bermacam2 jenis Gulai lemak kat blog ni tapi lum tunjuk lagi masak ikan Tilapia.

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
1 ekor Ikan Tilapia - siang & potong2
3 bj Bwg Merah*
1 bj Cili Hijau*

Cili Padi*
1 ketul Kunyit Hidup (*tumbuk)
1 st Serbuk Kunyit
1 mangkuk Santan Pekat

1 btg Serai - ketuk
1 keping Asam Keping
Garam

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan ke dlm periuk & kacau sehingga mendidih & ikan masak sepenuh nya.

2. Hidangkan dgn nasi putih.



5 comments:

  1. wahhh..mesti sedap!kalau org johor kami campur cekur sikit kat dalam tu..memang terangkat!..tapi kalau takotkan kolestrol,jom kawal dengan PHYTOCOL ST!

    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/phytocol-st-cara-mudah-sekat-kolestrol.html

    ReplyDelete
  2. Owhh looks so delicious! Nin jaraaang sgt masak lauk ni, although I love it, simply because I'm the only one in the house yg makan. Tak baloi masak... *sob*

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)