Search my Blog

Thursday, August 13, 2015

Red Velvet Brownies

 Beautiful red brownies with crusty top and moist chocolatey cake.... just the way I like it.... awesome! I made this a couple of weeks ago to contribute to Idh Open Day at Liana's school.


By: Roz@HomeKreation
Source: DeliciouslyYum
Recipe retyped and modified slightly
Size: 8½" square
INGREDIENTS:
1 cup All-purpose Flour*
½ tsp Baking Powder*
A pinch of Salt* (* combined)
2 oz Bittersweet Chocolate
- chopped
113g Unsalted Butter
- diced
1¼ cups Castor Sugar
1 tbsp Red Coloring
1
tsp Vanilla Essence
1
tsp Vinegar
2 large Eggs


METHOD:
1. Melt chopped chocolate and butter in microwave and stir to mix.
Add in sugar using a rubber spatula.
Add in red coloring, vanilla essence and vinegar; stir to combine.
Add in eggs one by one while stirring.
Add in flour mixture* and stir until just combined.
2. Pour brownie batter into greased and lined baking pan.
Bake 170C for 35-40 minutes. 
Remove from oven and let cool completely.
3. Brownies will keep up to 3 days in an airtight container.




BAHASA MALAYSIA VERSION
Sekarang ni semua benda ada version red velvet.... termasuklah brownies pun ada. Merah terang amat menarik minat si kecil dan nampak lebih meriah bila di hidangkan di parti.... tapi yang penting rasa coklat dan ciri2 brownies mesti maintain.... Sedap brownies yg Along buat ni... permukaan atas nya berkerak rangup dan di dalam nya amat lembab dan rasa coklat... Along buat ni dua minggu sudah untuk pot luck hari raya di sekolah Liana.


By: AlongRoz@HomeKreation
Source: DeliciouslyYum
Resipi di ubahsuai sedikit & alih Bahasa Malaysia
Saiz: 8½" persegi x 1" tinggi
BAHAN2:
1 cwn Tepung Gandum*
½ st Baking Powder*
Secubit Garam* (* satukan)
2 oz Bittersweet Chocolate
- cincang
113g Mentega
- potong kecil
1¼ cwn Gula Kastor
1 sb Pewarna Merah
1
st Vanilla Essence
1
st Cuka
2 bj Telur AA


CARA2:
1. Cairkan coklat & mentega dalam microwave dan kacau sebati.
Masukkan gula & gaul dgn spatula.
Masukkan pewarna merah, VE dan cuka; gaul sebati.
Masukkan telur satu-persatu sambil di gaul sebati.
Masukkan campuran tepung* dan gaul sebati.
2. Tuang ke dlm tin yg di lapik kertas dan di minyakkan.
Bakar 170C selama 35-40 minit.
Biarkan sejuk sebelum di potong.
3. Brownies boleh di simpan sehingga 3 hari dalam bekas kedap udara.



8 comments:

  1. Wow, i like the crinkly top! And very nice colour too! Will try it out soon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure, let me know how it turned out...

      Delete
  2. whoaaa... sedapnyer.. skrg musim brownies kedut2.. tun dah queue few recipes satu pon xbuat lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along pun buat bila ada sebab musabab.... saja2 nak buat takda org makan Tun....

      Delete
  3. salam.sy dah try smlm.sedap tp klu sy kurangkn sedikit gula jadi tak crust tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along rasa brownies ni tak manis sangat, kalau kurangkan lagi tak taulah camna pula... gula mainkan peranan utk tekstur.... anda boleh cuba test and kongsikan di sini.

      Delete
  4. Salam. Saya nak tanya buat brownies ni guna loyang saiz berapa ya? Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Saiz Loyang sudah tertera di dalam semua resipi Along, ayat sebelum "BAHAN2:". Terima-kasih.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)