Kelmarin jalan2 jumpa Sambal Ketuk ni tapi tak ingat rumah sape sbb byk sgt bertandang. Tapi yg Along ingat katanya respi amik rumah Nor. So, arini Along pun selongkar gerobok Nor, jumpa lah resipi sempoi ni. Tak pernah dengo pun nama gini, so kita pun cuba lah tapi modified campur kcg tanah. Rasanya sungguh sedap. My hubby & son pun suka. TQ ya Nor. Dua-tiga hari ni asyik angkut dari rumah Nor jer...hehe
Resipi agak2 je:
1 genggam kcg tanah, 1 genggam ikan bilis, 3 biji cili hijau, cilipadi (ikut selera pedas nak bubuh byk mana), seketul belacan, garam & gula.
Goreng bahan2 satu-persatu. Pas tu tumbuk/mesin semua sekali. Siap!
Thursday, August 13, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sodap makan dengan nasi air tu along OII !!!
ReplyDeleteermm ...NGENCES {java speak } ..hahaha ....
Sambal nie memang la sedap ye kak... psst, nk tanya..yg tertenggek hijau kat atas sambal ketuk tuh ape ek? heheh
ReplyDeleteRiezanie,
ReplyDeleteNasi air tu nasi/bubur kanji kot? Along lum cuba lagi mkn sambal ketuk tu dgn bubur nasi ni. ehek, along pun dh belajo "ngences" dari Zana...hehe
Ijan,
ehehe, along tungu je nak tengok sape nak tanya... nampak cam tebuan hijau pun ada...hehee.. cili kristal laaa...
Cili kristal? uiks... bleh makan ler tuh ek? ropas paras tuh memang ada iras2 tebuan pon.hahahaha
ReplyDelete