Search my Blog

Monday, September 10, 2012

Agar-Agar Koko Bintik Horlicks

 I love playing with jelly creation and made it for the recent office party. The taste is ok but I expected something fabulous. Let me improved the recipe first before I share the recipe - ok?

UPDATE @ 13th Sep:
Hi... due to many requests for the recipe here and in FB, herewith sharing the version which I have slightly improved but I have not retested yet - I have added some condensed ,ilk to balance the cocoa taste. Enjoy....!

By: Roz@HomeKreation
Size: 8" sq
INGREDIENTS:
13g Jelly (Agar-Agar) Powder
220g Sugar
1.1 liter Water
400g Ideal Milk
3 tbsp Cocoa Powder
2 tbsp Condensed Milk
4 tbsp (equivalent to 1/4 cup) Horlicks

METHOD:
1. Boil jelly powder with 1.1 liter water until dissolved.
Add in sugar & boil further until dissolved.
Add in ideal milk and cook until boiled.

2. Divide into two equal portions.
Add cocoa powder & condensed milk to one portion.
Add horlicks to the other portions.

3. Pour horlicks portion into square casserole & let it set.
Cut into 1cm cube using zig-zag cutter.
Keep stirring the cocoa portion to avoid from setting while getting the horlicks portion set.

4. Pour the cocoa portion into the square casserole & sprinkle the horlicks cubes.
The horlicks cube will not all sink because the cocoa portion has been warm down.
Let it set at room temperature then chill before serve.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Satu lagi resepi agar2 rekaan Along.... Meh jamu mata jer lah ya.... Agar2 ni rasa nya boleh tahan lah ok tapi Along mahukan yg benar2 menepati imaginasi Along.... nanti next time Along buat modify kalau best baru share resepi ok.....?

UPDATE@13Sep:
Disini Along update resipi nya sebab ramai yg dah tak sabar2 nak mencuba. Along dah modify sedikit resipi nya tapi Along belum retest - Along tambahkan susu pekat supaya bahagian koko lebih lemak sedikit.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
220g Gula
1.1 liter Air
400g Susu Ideal
3 sb Serbuk Koko
2 sb Susu Pekat
4 sb (bersamaan 1/4 cwn) Horlicks

CARA@:
1. Didhkan serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu Ideal & masak sehingga mendidih.

2. Bahagikan kepada 2 bahagian yg sama banyak.
Masukkan koko & susu pekat ke dlm satu bahagian.
Masukkan horlicks kedlm bahagian satu lagi. 

3. Tuangkan adunan horlicks ke dlm bekas 8" persegi & biarkan beku.
Potong sebesar 1cm kiub dgn pisau bergerigi.
Sambil sediakan bahagian horlicks, jgn lupa kacau senantiasa bahagian koko supaya tidak membeku.

4. Tuangkan bahagian koko ke dlm 8" persegi.
Taburkan ketulan2 horlicks tadi (ia tidak akan terus tenggelam sbb adunan koko sudah suam).
Biarkan agar2 sejuk sepenuhnya sebelum di masukkan ke dlm petisejuk.
Hidangkan sejuk & di potong2.


26 comments:

  1. cakkkkkkkkkkk...nang kacak...semestinya nyaman oooo...ney resepi...

    ReplyDelete
  2. kmk suka agar2 yg kurang air nya..lebihkan susu cair...mun ktk pun resepi mesti sedap..kelak jgn lupak share resepi...:-)

    ReplyDelete
  3. mesti la sedap...horlick kan sedap...nanti along share resepi sy nak cuba buat pulak ye...

    ReplyDelete
  4. cantikkk menarik.. nanti alojg share resepi ye... tringin dah bila tengok puding cantik gitu :-)

    ReplyDelete
  5. plz do ok and then share it with us ok..i loooooveeee all your jelly creations...keep repeating doing 'em over and over utk jamu tetamu atau sbg buah tgn utk mereka bila ada majlis.Penyeri meja utk marhaban kat rumah tahun ni ialah jelly lychee yg indah menawan ( dah pandai buat,layers x slip lg) dan puding kasih bertaut Naz.Memang saya tunggu entah apa jelly raya along tahun ni :-),lambat pun takpe,take your time sis

    ReplyDelete
  6. Wow looks damn cute and attractive.

    ReplyDelete
  7. as-salam Along Roz
    cantiknye Along agar2 koko ni...sukalah ady tgk..jgn lupa share resepinye Along..

    ReplyDelete
  8. cantikk puding along tu..
    terliur mas tengok tau..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum :D

    Mesti sedap puding ni dgn 2 perasa coklat dan horlicks...

    ReplyDelete
  10. Salam along.cantiknya corak agar2 koko bintik ni.nanti share resepinya ya.
    Selamat hari raya buat Along sekluarga

    ReplyDelete
  11. Asslmkum Along.
    Nak juga komen kat sini. Agar2 Along tu cantikkkk. . Rasa kompem sedap sbb coklat dan horlicks kan. ;D

    ReplyDelete
  12. Assalam Along cayang...alaaaa xda resepi lgk eh...x cukup sedap ke..tu Ummi nampak dah sedap sesangat dah ni...xpa, xpaaa Ummi tunggu eksperimen lg best dr Along...cepat2 kongsi ya Along...muaaahhh!

    ReplyDelete
  13. salam along..jangan lupa bila dapat resipinya share ya..nampak sungguh sedap dan cantik.

    ReplyDelete
  14. Wsalam & TQ semua yg singgah... mmmmmuah2 cayang! Insyaallah, ALong akan updatekan resepi nya selepas di ubah-suaikan nanti ya.

    ReplyDelete
  15. Cantik puding ni.. Bila2 nanti boleh cuba. Rajin akak cuba resepi baru.. Kreatif sangat!

    ReplyDelete
  16. cantiknyer...msuk list dh...nk cuba gak la...

    ReplyDelete
  17. Sudah kuar sdh resepi dia...tq along cayang....:-)

    ReplyDelete
  18. ^_^ cantekk.. along ni keje apa sebenarnya??? tukang masak ke atau hobi je masak2 ni??? suka la datang blog ni ^_^ jadi naik semangt nk masak. (nama pun culinary art student) huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerja Along takda kena mengena dgn masakan. Blog ni berkenaan kehidupan Along di dapur. Baguslah kalau dpt manfaatkan para pembaca.

      Delete
  19. salam along..nak tanya..along guna agar2 brand apa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Kat Sarawak ni byk agar2 serbuk, brand apa pun takpa. Along suka cap Rose.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)