Tengok ler, ketam dok dalam kuali lagi ni.... tak sempat nak posing dalam pinggan pun....
Meh layan respi:
BAHAN2:
6 ekor ketam
5 biji Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1/2" Halia* (* tumbuk)
1 btg Serai - ketuk
2 sb Cili Mesin
Kicap Masin + Manis
1 tsp Tpg Jagung- bancuh dgn sedikit air
1 biji Telur - pukul sedikit
Garam (jika perlu)
CARA2:
1. Berus kulit ketam supaya bersih. Potong dua.
2. Tumis bhn tumbuk & serai sehinga wangi, masukkan cili mesin.
Kacau sehingga cili masak & wangi.
Masukkan kicap secukup nya & sedikit air (sukatan ikutlah nak byk atau sikit kuah nya).
Masukkan ketam & tutup sehingga ketam masak.
Masukkan tpg jagung utk memekatkan kuah.
Masukkan telur & cepat2 kacau.
Masukkan garam jika perlu (kicap masin patut nya sudah mencukupi).
UPDATE
People who tried this recipe:
Hana
Wednesday, December 30, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
My hubby loves crabs, Love don't! keke..sll Hubby yang duk kopek for Love...uwaaa missing him! :(
ReplyDeletewe all satu rumah suka seafood especially crab...nak skit??????
ReplyDelete