By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut
1 tsp Turmeric Powder (for frying chicken)
1 bunch Pegaga/Pennywort
4 Shallots*
Chili Padi*
1" Turmeric Root* or 1 tsp Turmeric Powder (* pounded)
1 Lemongrass - bruised
1/2 pot Coconut Milk
Salt
METHOD:
1. Rub chicken with salt & turmeric powder.
Deep fry until cooked & keep aside.
2. Place the rest of ingredients, except Pegaga, in a pot & stir until boiled.
Add in chicken & Pegaga & cook another few minutes until vegetable is soften.
3. Serve with white rice.
****************************
Daun pegaga pun sedap juga di masak gulai lemak & ayam goreng.
BAHAN2:
1/2 Ayam - potong2
1 st Serbuk Kunyit (utk ayam goreng)
1 ikat Pegaga
4 ulas Bwg Merahs*
Cili Padi*
1" Kunyit Hidup* atau 1 st Serbuk Kunyit (* tumbuk)
1 btg Serai - di ketuk
1 btg Serai - di ketuk
1/2 periuk Santan
Garam
CARA2:
1. Lumur ayam dgn garam & serbuk kunyit.
Goreng ayam sehingga masak. Ketepikan.
2. Masukkan kesemua bahan2, kecuali pegaga & ayam, ke dlm periuk.
Kacau sehingga menggelegak.
Masukkan ayam & pegaga, masak sehingga pegaga lembut sedikit.
3. Hidangkan dgn nasi putih.
Masukkan ayam & pegaga, masak sehingga pegaga lembut sedikit.
3. Hidangkan dgn nasi putih.
Yumm, delicious chicken dish..
ReplyDeleteSalam Roz,lama akak tak jenguk sini.Brita niat nak stop berblogging pun baru baca.Alah jadikan aja berblogging ni 1 hobi.Ada masa update,tak ada masa tak apa.kadang-kadang tulis blog ni pun macam tulis dairykan.cuma ini dairy yang boleh dibaca oleh semua org.Ada org nak baca tak apa,tak ada pun tak apa.Apa-apa pun memang kita masak hari-hari kan??take care anf be happy ya.
ReplyDeleteSalam along!!!! kita dtggggg... sedapnyer ayam masak lemak, ada pegaga pulak tuuuu,kita tuko soto ya along :D
ReplyDeletesedapnyer along, nak2 ada daun pegaga tu..
ReplyDeletesedap sedap...lama tak makan lauk gni...along telah refresh memory saya terhadap lauk neh..bleh buat la nnt...
ReplyDeleteOh, I never knew pegaga is also eaten cooked.
ReplyDeleteVery very nutritious :)
salam Along...
ReplyDeletelama tak jenjalan kesini...pekabo..sihat2 hendaknya ya...
Bila tgk menu ni...daun pegaga masak lemak...teringat kak cek masa dlm pantang dok rumah mertua...menu sayur pegaga ni mesti ada dimasak lemak..letak lada hitam lagi...berselera je makan masa tu...
he he....
Asslmkm Along..sue dtg ni..Lamanya tak jenguk dapur along...Sedap tu masak lemak mcm tu...Teringat kat kampung..heeee
ReplyDeletepegaga ni akak pernah masak lemak bersama lala,,memang sedap tapi akak potong pendik sikit pegaga agar senang nak kunyah. akak masak setelah kuah mendidih masukkan pegaga last.kacau dan tutup api
ReplyDelete