Search my Blog

Monday, May 16, 2011

Chicken & Pegaga Masak Lemak

 Daun Pegaga or known as Pennywort is Malay's favourite salad. This time I cook it with chicken in spicy green broth instead of eating raw with sambal.

By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut 
1 tsp Turmeric Powder (for frying chicken) 
1 bunch Pegaga/Pennywort
4 Shallots*
Chili Padi*
1" Turmeric Root* or 1 tsp Turmeric Powder (* pounded) 
1 Lemongrass - bruised 
1/2 pot Coconut Milk
Salt

METHOD:
1. Rub chicken with salt & turmeric powder.
Deep fry until cooked & keep aside.

2. Place the rest of ingredients, except Pegaga, in a pot & stir until boiled.
Add in chicken & Pegaga & cook another few minutes until vegetable is soften.

3. Serve with white rice.
****************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Daun pegaga pun sedap juga di masak gulai lemak & ayam goreng.

BAHAN2:
1/2 Ayam - potong2
1 st Serbuk Kunyit (utk ayam goreng) 
1 ikat Pegaga
4 ulas Bwg Merahs*
Cili Padi*
1" Kunyit Hidup* atau 1 st Serbuk Kunyit (* tumbuk) 
1 btg Serai - di ketuk
1/2 periuk Santan
Garam

CARA2:
1. Lumur ayam dgn garam & serbuk kunyit.
Goreng ayam sehingga masak. Ketepikan.
2. Masukkan kesemua bahan2, kecuali pegaga & ayam, ke dlm periuk.
Kacau sehingga menggelegak.
Masukkan ayam & pegaga, masak sehingga  pegaga lembut sedikit.
3. Hidangkan dgn nasi putih.

9 comments:

  1. Yumm, delicious chicken dish..

    ReplyDelete
  2. Salam Roz,lama akak tak jenguk sini.Brita niat nak stop berblogging pun baru baca.Alah jadikan aja berblogging ni 1 hobi.Ada masa update,tak ada masa tak apa.kadang-kadang tulis blog ni pun macam tulis dairykan.cuma ini dairy yang boleh dibaca oleh semua org.Ada org nak baca tak apa,tak ada pun tak apa.Apa-apa pun memang kita masak hari-hari kan??take care anf be happy ya.

    ReplyDelete
  3. Salam along!!!! kita dtggggg... sedapnyer ayam masak lemak, ada pegaga pulak tuuuu,kita tuko soto ya along :D

    ReplyDelete
  4. sedapnyer along, nak2 ada daun pegaga tu..

    ReplyDelete
  5. sedap sedap...lama tak makan lauk gni...along telah refresh memory saya terhadap lauk neh..bleh buat la nnt...

    ReplyDelete
  6. Oh, I never knew pegaga is also eaten cooked.
    Very very nutritious :)

    ReplyDelete
  7. salam Along...

    lama tak jenjalan kesini...pekabo..sihat2 hendaknya ya...

    Bila tgk menu ni...daun pegaga masak lemak...teringat kak cek masa dlm pantang dok rumah mertua...menu sayur pegaga ni mesti ada dimasak lemak..letak lada hitam lagi...berselera je makan masa tu...
    he he....

    ReplyDelete
  8. Asslmkm Along..sue dtg ni..Lamanya tak jenguk dapur along...Sedap tu masak lemak mcm tu...Teringat kat kampung..heeee

    ReplyDelete
  9. pegaga ni akak pernah masak lemak bersama lala,,memang sedap tapi akak potong pendik sikit pegaga agar senang nak kunyah. akak masak setelah kuah mendidih masukkan pegaga last.kacau dan tutup api

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)