By: Roz@HomeKeation
INGREDIENTS:
1/2 Smooth Loofah - peel & cut
1 Red Chili*
2 Shallots*
1 clove Garlic* (* sliced)
6 Fish Balls - sliced
3 Eggs
Salt & Pepper
METHOD:
1. Heat up 2 tbsp oil & stir fry sliced ingredients* & fish balls until fragrant.
Add 3/4 liter water, salt & pepper & let it boiled.
Add in loofah & cook until soften.
Break in eggs & do not stir until they are cooked.
2. Serve immediately with rice and preferably also Sambal Belachan.
Sayur Labu Air & Telur
Masakan harian yg mudah tapi sedap. Best makan dgn nasi putih, boleh di hirup2.
BAHAN2:
1/2 biji Labu Air - kupas & potong kecil
1 biji Cili Merah*
2 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih* (* hiris)
6 biji Fish Balls - hiris
3 biji Telur
Garam & Serbuk Lada Hitam
1 biji Cili Merah*
2 ulas Bwg Merah*
1 ulas Bwg Putih* (* hiris)
6 biji Fish Balls - hiris
3 biji Telur
Garam & Serbuk Lada Hitam
CARA2:
1. Panaskan 2 sb minyak & tumis bhn2 yg dihiris* & fish ball sehingga layu.Masukkan 3/4l air, garam & serbuk lada, biarkan menggelegak.
Masukkan sayur labu & masak sehingga agak lembut.
Pecahkan telur ke dlm masakan sayur & jangan kacau sehingga telur masak.
2. Hidangkan semsa masih panas dgn nasi. Enak jika ada Sambal Belacan.
Masukkan sayur labu & masak sehingga agak lembut.
Pecahkan telur ke dlm masakan sayur & jangan kacau sehingga telur masak.
2. Hidangkan semsa masih panas dgn nasi. Enak jika ada Sambal Belacan.
Walaupun mudah, tapi nampak sungguh sedap!
ReplyDeleteAssallamualaikum along..
ReplyDeleteNaz pun suka masak mcm ni. Sayur labu air tu kekadang tukar dgn petola atau timun. Pas tu letak soon sekali.. Ish best...
Yumm yumm, am hungry..
ReplyDeleteYummyLittleCook,
ReplyDeleteKekadang tu mmg dah jemu makan lauk2 berlemak & yg ini boleh hirup2, senang jer nak telan...kikiki
Naz,
Wsalam.Yes, betoi tuuuu...hehehe
Priya,
Ah, sure you can join me...