This Kuih Ketupor is made of rice and coconut at the bottom layer whilst the top layer is similar to serimuka topping. It is very delicious and I love it so much. Many thanks to Nur68 & mum for such a nice recipe.
By: Roz@HomeKreation
Source: Nur68 (via email)
Measurements have been modified to suit my tin size. See original measurements in BM to fit 10" sq tin.
Translated into English by HomeKreation
BOTTOM LAYER:
1 cup* Rice - soaked
3 cup* Thin Coconut Milk
120g Grated Coconut
(* I used 200ml cup)
120g Grated Coconut
(* I used 200ml cup)
TOP LAYER:
200ml Coconut Milk
2 Eggs
1/4 tsp Salt
100g Sugar
40g Flour
200ml Coconut Milk
2 Eggs
1/4 tsp Salt
100g Sugar
40g Flour
Purple Color
METHOD:
1. Blend rice & coconut milk & pour into wok.
Add in coconut & cook until thicken.
Spread into a tin & steam 30min until cooked.
2. Mix all bottom layer ingredients well & pour onto bottom layer.
Steam 30 min until cooked.
Cool completely before slicing.
************************************
Kuih Ketupor ialah kuih tradisional Sarawak yang hampir pupus. Ramai anak2 zaman ni yang tak pernah dengar pun nama ni. Resepi adalah sumbangan dari Nur68 & emaknya melalu email. Maceh tak terhingga terutama kerana mengizinkan Along kongsi resepi ni dengan semua, semuga mendapat keberkatan dari Allah atas ilmu yang di kongsi bersama ini. Harapan mereka kuih ni dapat di sebarkan seluas2nya dan tidak terpupus begitu sahaja pada masa jenerasi hadapan.
Kuih ni di perbuat drpd beras & kelapa pada lapisan bawah. Memang unik dan tak pernah jumpa kuih ni di Semenanjung, mungkin siapa2 kat sana tau? Rasa nya sedap ala2 putu dan kombinasi lapisan atas yg manis memang sesuai sangat dgn selera Along & keluarga.
Kuih ni di perbuat drpd beras & kelapa pada lapisan bawah. Memang unik dan tak pernah jumpa kuih ni di Semenanjung, mungkin siapa2 kat sana tau? Rasa nya sedap ala2 putu dan kombinasi lapisan atas yg manis memang sesuai sangat dgn selera Along & keluarga.
Source: Nur68 (via email)
Sukatan di ubah suai untuk saiz tin pengukus Along. Saiz asal 10" persegi.
Saiz: 8" Bulat
LAPISAN BAWAH:
1 kong* Beras - rendam sehingga kembang
3 kong* Santan Cair
250g Kelapa Parut (Along guna 120g)
(Nota* kong=tin susu yg buat sukat beras tetapi Along guna cawan penyukat beras yg kecil bersaiz 200ml)
LAPISAN ATAS:
2 gelas omo* Santan Pekat (Along guna 200ml)
3 biji Telur (Along guna 2 biji)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (Along guna 100g)
¾-1 gelas omo* Tepung Gandum (Along guna 40g)
Pewarna
(Nota* gelas omo tu bahasa Sarawak, kalau tak faham, ikut jer sukatan metric yg Along kasi tu)
CARA2:
3 kong* Santan Cair
250g Kelapa Parut (Along guna 120g)
(Nota* kong=tin susu yg buat sukat beras tetapi Along guna cawan penyukat beras yg kecil bersaiz 200ml)
LAPISAN ATAS:
2 gelas omo* Santan Pekat (Along guna 200ml)
3 biji Telur (Along guna 2 biji)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (Along guna 100g)
¾-1 gelas omo* Tepung Gandum (Along guna 40g)
Pewarna
(Nota* gelas omo tu bahasa Sarawak, kalau tak faham, ikut jer sukatan metric yg Along kasi tu)
CARA2:
1. Blend beras & santan & tuang ke dlm kuali.
Masukkan kelapa & masak sehingga pekat.
Ratakan ke dlm tin & kukus 30 min sehingga masak.
2. Campur kesemua bahan2 lapisan bawah sehingga sebati.
Tuangkan ke atas lapisan beras tadi & kukus 30 min sehingga masak.
Sejukkan sebelum di potong.
Salam Along,Alhamdllh,along kongsikn resepi kuih ketuph or ni kat blog.Sekurang2nya ia takkan pupus bila org2 veteran sdh tiada nanti.nampak sedap!
ReplyDeleteAssalammualaikum Along, sekali tengok mcm kuih serimuka tp kuih lain rupanya.baru pertama kali tahu ttg kuih ketupor ni...rupanya kuih traditional Swak.
ReplyDeleteAlong...
ReplyDelete1st time dengo...tak penah makan pun...mcm kuih talam jugak ek...tq share2 resepi kat sini...kak cek amik resepi dulu ek...:)
Salam Along cayang...waah mmg x penah dgr, x penah rasa taauuu...buat dgn beras bwh tu eh...mcm pulut jek nampak... pastu "kong" tu apa Along..hahahhaha... x reti nak pahamkan sendiri..kang jadi lain makna lak... Nampak sedap jek mcm seri muka eh.. :)
ReplyDeleteAlong.. sy dok terbayang kuih ni rasa mcm nasi lemak yg bahagian bawahnya tu.. ehehe.. tapi mesti lainkan bila mkn dgn lapisan atas yg manis tu
ReplyDeletetak pernah dengar jugak.. ooo resepi orang sarawak ye... tak dapat nak imejin rasanya.. hmmm tapi sah la lemak2 manis gitu kan..
ReplyDeleteAlhamdulillah jadi owh, tq for sudi mencobanya...p)
ReplyDeletemas tak pernah makan dan first time dengar nama kuih ni.....
ReplyDeletenampak macam serimuka.....
rasanya mcm mana yerk along...
Salam,
ReplyDeleteAt last, here comes the recipe...meleleh air lior bila tengok dalam your previous blog... as mentioned by Ummi above, "kong" tu pot susu yang owang dulu kala buat sukat beras ke? and then, kat Lapisan atas tu, "¾-1 gelas 'omo' Tepung Gandum" - omo tu abbreviation ke apa...LOL... Confirm aje resepi tu bolehlah buat juadah berbuka puasa nanti, he-he-he...
Regards,
Lang.
selalu beli tok dulok masa agik kerja kat miri..ada d jual dekat gerai dpn tmn permainan kat taman perumahan kat piasau...kinek tok dah pindah tmpt keja sikda gik merasa kuih tok...memang sedap rasanya...kelmarin kebetulan pg miri round k piasau sikda be jual..ada sigek gik kuih jual sia intinya kaya luarnya mcm tumpik...sik ingat apa namanya....gerai ya memang gerai kegemaran lah dulok tme keja di miri...
ReplyDeleteSalam Kak..Emmmm rasa teringin juga nak mencuba resipi tradisi ni...Dah dekat2 nak puasa ni, mesti syok masak-masak kan....
ReplyDeletesalam along..
ReplyDeleteyer masih ingat lagi along pernah bertanyakan resepi kuih ketupor masa tu... syukur ada yang sudi berkongsi resepi kuih ni kan.. saya pun suka mencuba kuih2 tradisional lama yang semakin dilupakan.. terutama kuih dari negeri kelahiran sy Terengganu (itupun byk lg yg belum dicuba) tujuannya agar generasi baru tau kewujudan kuih2 lama ni... siapa lagi yg nak popularkan kuih2 dari negeri sendiri yg makin pupus ni kalau bukan kita betul tak?
kuih yg along cuba ni pun nampak sedap.. ada kelapangan bolehlah sy cuba pulak.. ambil resepi dulu ye.. thanks to along & juga nur68 & emaknya yg sudi berkongsi resepi ni.
heheh.. komen lagi ni..
ReplyDeletenampaknya sy kena copy resepi dlm english ni along sebab resepi dlm BM tu ada perkataan yg saya tak faham... :-D
lagi nak tanya ni along.. sorry!.. blend beras tu hingga beras jadi halus betul ke atau blend kasar2 aje?
ReplyDeletethanks in advanced!
Azatiesayang,
ReplyDeleteWsalam. Memang itu lah niat nya supaya tak pupus dan sebarkan kuih tradisi kita.
Mamasya,
Wsalam. Memang nampak cam serimuka tapi rasa sangat berbeda. Lebih sedap drpd serimuka yg guna pulut tu, pd pendapat Along lah.
Cik Cek,
Memang jenis kuih talam lah ni....hehe. Cuba jgn tak cuba. Kalau tak cuba tak tau & tak merasa....hehe
Ummi,
kong tu tin susu. Owg dolu2 kan guna tin susu buat sukat beras. Kalau tak paham, guna jer sukatan metric yg along kasi tu. Cuba tau, rui kl tak cuba.
Yani,
hehe... mana ada rasa nasi lemak pulak sbb ada kelapa...hehe
Izahdaut,
Mmg lah lemak2 manis, sedap tau... cuba baru tau!
Nur68,
Sejuta tq to you & mum....! Lovely!
Mas,
Rasa & bau yg lapis bawah tu cam putu beras pun ada gak.... cuba la Mas. Sonang jer nak buat.
Lang,
hahaha omo tu bahasa Sarawak, makna nya sabun. Kat kpg org guna gelas yg dpt free bila beli sabun buat sukat. Maklumat kong tu dah ada kat atas, sila baca betul2....hehe.
Sihzmah,
Kamek minat juak kuih kat Piasau ya tp ginek tuk dah sikda gik. Kuih serabei ya nyaman gilak, lum lagik jumpa respi cam ya.
Sue @ Nenie,
Wsalam. Sedap kuih ni makan lepas buka puasa pekena dgn kopi kaw...hehe
Madiha,
Wsalam. Betoi betoi betoi....hehehe. Cuba tau jgn tak cuba, tak nyesal punya. Kenapa lak tak paham yg BM tu, kan Along ada kasi sukatan metrik juga, tengok betul2 tau. Beras tu blend dlm blender takkan hancur habis sbb beras tu keras so masih kasar baru lah berbiji2 sikit texture dia. Tapi Along blend agak lama gak.
salam along... first time dengar.. nampak mcm kuih seri muka pun ada ye... terima kasih kongsi
ReplyDeletesalam along.. madiha dah buat tau kuih ketupor ni.. maaf terlambat report.. hehehe.. sedap.. lemak2 manis.. suami suka sbb kurang manis.. si kecik pun bukan main suka lagi.. dia yg mkn banyak dari kakak & abg dia.. hehe.. thanks yer resepinya..
ReplyDeletesalam...nak cuba gak, suami org s'wak tp x penah cuba/makan lak kuih nie....tk.
ReplyDelete