Cik Ja, can you recognise the Delf Blue....hehe, love it so much! |
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
1 cup Mung Beans
1/4 cup Sago - soaked
1 small Sweet Potato - cubed & boiled
1 bowl Coconut Milk
Sugar & Palm Sugar - to taste
½ tsp Salt
1 Pandan Leaf
METHOD:
1. Wash & boil mung beans until soften.
2. Add in coconut milk, sago, sweet potato, sugar, salt & pandan leaf.
Cook until boil.
Ready to be served.....!
********************************
*
Buat bubur kacang yang memang kesukaan hubby tapi kali ni Along leak keledek & sagu. Walau pun dah di siarkan sebelum ni, saja nak tunjuk lagi sebab ada kelainan sedikit dari yg sebelum nya.
BAHAN2:
1 cwn Kacang Hijau
1 cwn Kacang Hijau
1/4 cwn Sagu - rendam
1 biji Keledek - potong kecil & rebus
1 mangkuk Santan Pekat
Gula Pasir & Gula Merah secukup rasa
½ st Garam
1 helai Daun Pandan
CARA-CARA:
1. Basuh & rebus kacang hijau sehingga betul2 kembang & lembut.
2. Masukkan santan, sagu, keledek, gula, garam & daun pandan yg di simpul.
Masak sehingga mendidih.
Gula Pasir & Gula Merah secukup rasa
½ st Garam
1 helai Daun Pandan
CARA-CARA:
1. Basuh & rebus kacang hijau sehingga betul2 kembang & lembut.
2. Masukkan santan, sagu, keledek, gula, garam & daun pandan yg di simpul.
Masak sehingga mendidih.
Siap....!
Salam.. Hi Kak Alongroz, bestnya dapat berbuka dengan bubur kacang.. Nur suka kalau makan bila dah disejukkan dalam peti ais.. yummy.. :)
ReplyDeletewah...sedapnya bubur kcg tu ...ada lagik tak ..
ReplyDeleteOmg, wonderful dessert, super delicious..
ReplyDeletesalam along...sib baik dah mkn bubur kacang pose ke 3 ari tu...klu tak along kena hantar nagoya tau...terliur!!
ReplyDeleteAlong cayang sukeee bubur kacang tp tak pernah masak sendiri
ReplyDeletesalam sedap2. ada sagu dlm bubur kacang .. lama tak makan bubur gini
ReplyDeleteAlong & Liana tgh gentel biskut ke tu...hi.hi.....
ReplyDeletebubur kacang hijau belum sempat buat lagi puasa ni...letak sagu lagi sedap.