Search my Blog

Wednesday, September 7, 2011

Apam Dot-Dot (Steamed Polka-Dot Muffins)

(Also showing off my Delf Bleu tray that I bought from Holand... hehe I love it)
  A relative invited us for dinner just a couple of hours before it started. I wanted to bring something for them and decided to make this cute apams after reading Rima's story in similar situation. I was using my Trio steamer and hence my steamed muffins did not blossom like hers. Since I also had Apam Dot-Dot in my to-do-list, I decided to decorate the muffins accordingly.

I am glad that everyone at the relative's house enjoyed this & one piece is definitely not enough...

By: Roz@HomeKreation
Source (adapted from Steamed Coconut Blossoms): Rima
(Recipe retyped for ease of reference)
Makes 90 pcs
INGREDIENTS:
3 Cold Egg
250g Sugar
(HomeKreation: reduced to 200g)
10oz Softasilk/Superfine/Hong Kong Flour
2½ tsp Baking Powder
1 tbsp Ovalette
160g Coconut Cream
1 tsp Pandan Paste

FILLING (by HomeKreation):
100g Grated Coconut
3 tbsp Palm Sugar
2 tbsp Sugar
3 tbsp Water
1 tsp Cornflour
- Stir all in a small pot until well mixed. Cool before used.

METHOD:
1. Beat all the ingredients together, with high speed, until thick and fluffy.
2. Pipe batter into paper cup, half full.
Top up with ½ tsp coconut filling and cover with batter until almost full.
3. Steam for 15 mins with medium fire (big fire will cause it to blossom & spoil the dots).

UPDATE - To answer question on how to make the dots:
To make dots, mix some batter with different color & fill into a piping bag.
Cut just a small hole at end of the piping bag &  dot it on the base batter.
Tip: to ensure the dot is a nice circle shape, pipe it in a circle instead of on one spot.

**********************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Senang jer nak buat apam comel ni kecuali part nak buat dot-dot tu kena slow2 & sabar2.... hehe. Comel sangat, boleh masuk mulut seketul gus.

Source (adapted from Steamed Coconut Blossoms): Rima
(Resipi di alih bahasa oleh HomeKreation)
Bilangan 90 ketul
BAHAN2:
3 bj Telur Sejuk
250g Gula
(HomeKreation: Along guna cuma 200g)
10oz Tepung Softasilk/Superfine/Hong Kong
2½ st Baking Powder
1 sb Ovalette
160g Santan Pekat
1 st Pandan Pes

INTI (by HomeKreation):
100g Kelapa Parut
3 sb Gula Merah
2 sb Gula
3 sb Air
1 st Tpg Jagung
- Kacau semua dlm periuk sehingga sebati. Sejukkan sebelum di gunakan.

BAHAN2:
1. Pukul kesemua bahan2 sekali gus, dgn kuasa tinggi, sehingga pekat & kembang.
2. Paipkan adunan separuh penuh ke dlm kertas muffin.
Letakkan di tengah2 nya ½ st inti kelapa.
Tutup dgn adunan sehingga hampir penuh.
3. Kukus 15 mins dgn api sederhan (Jangan guna api besar takut apam merekah).

UNTUK MENJAWAB PERTANYAAN - CARA2 BUAT DOT:
Untuk buat dot, ambil satu bahagian dan warnakan dgn warna pilihan.
Masukkan ke dlm bag paiping & potong lubang kecil di hujung nya.
Buat lah bentuk dot di atas apam2 tadi.
Tip: Untuk mendapatkan dot yg cantik bulat, buat dot dgn gerakan circle & jgn picit setempat ... (harap2 paham... maaf takda video)

Before steaming...

Steaming in the process...

28 comments:

  1. salam lebaran along...cantik apam dot...dot..along

    ReplyDelete
  2. Along cantik memang cantik....along dan apam la...dua-dua cantik!

    ReplyDelete
  3. along..selamat hari raya maaf zahir n batin..
    nak tanya along, yang steamer tu ada suhu jugak ke? berapa suhu along guna tu? mcm nak try guna oven ni, ada gak steamer, tapi tak berapa reti nak gune. hehee..

    tapiiii apam ni 3 kali saya buat memang tak menjadi.. bantattt

    ReplyDelete
  4. hari ni plan nk buat lagi.. harap2 rajin smpi ke petang.. ni tgh rajin tpi rajin nk BW ... jgn lepas BW tido pulak.. hahaha.. rindu liana.. post la pic liana berhari raya along..

    ReplyDelete
  5. Krithi,
    Thanks for the compliment.

    KZai,
    Wsalam & SHR to KZai juga. Cantik ke.. hehe tak perfect sangat, first time buat ni.

    Puan Ros,
    heheheee... sengih2 ni kena puji... caaaayang KakRos lah...

    Izah,
    Trio steamer tu takda suhu, takleh nak adjust apa2 pun. Izah cuba campur bhn2 ikut turutan & pukul sekali gus dgn mixer kuasa laju. Along buat gebu jer...

    dZana,
    Buat ler lagi, jgn putus asa - caiyok2.
    Kita org belum beraya kat Miri lagi ni, tunggu nak buat open hs, pas tu boleh ler kita pos gambo ya... tunggu tau.

    ReplyDelete
  6. Another informational, enjoyable post to read.......thanks for putting it together.

    ReplyDelete
  7. cantikkkkkkkknyaaa.....lagi satu nak nangesss...dulang tuu lawaanyaaaaa........huhu

    ReplyDelete
  8. Salam.... suka tengok steamer tuh...brand apa tuh?

    ReplyDelete
  9. cutenya...can i ask how you make the dot dot on the apam?

    ReplyDelete
  10. Parker,
    TQ for your feedback.

    Mat Gebu,
    Ala CikMat, mana boleh lawan pinggan koleksi Mat yg antik2 tu... meh kita tukar nak tak...? hehe

    Naddy,
    Wsalam. Brand Trio.

    Fern,
    ok, will update the answer in the post so that others will learn too.

    ReplyDelete
  11. Hello,


    We bumped into your blog and we really liked it - great recipes YUM YUM.
    We would like to add it to the Petitchef.com.

    We would be delighted if you could add your blog to Petitchef so that our users can, as us,
    enjoy your recipes.

    Petitchef is a french based Cooking recipes Portal. Several hundred Blogs are already members
    and benefit from their exposure on Petitchef.com.

    To add your site to the Petitchef family you can use http://en.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form or just go to Petitchef.com and click on "Add your site"

    Best regards,

    petitchef.com

    ReplyDelete
  12. Camelia,
    Thank-you for your message. I'm very glad to receive your invitation and have joined up.

    ReplyDelete
  13. pernah cuba buat beberapa kali pakai botol sos .sebelum kukus dotnya molek tapi bila dah masak mengecewakan.nanti nak try cara circle tu & nguna s/fine sebab yg selalu buat x gebu atau ringgan :(

    ReplyDelete
  14. ina,

    salam, kak roz,cantik dan mengebu apam dot dot akak.ina dah try 2 kali...malangnyer kecewa...apam mengecut dan turun.adakah sbb ina guna acuan lompang yg warna merah tu. minta bantuan kak roz.please help kak....

    ReplyDelete
  15. Aini,
    Untuk dapatkan apam yg gebu & ringan, pukul sehingga betul2 kembang & pekat (ribbon trail).

    Ina,
    Wsalam. Along tak pasti kenapa apam yg Ina buat tu mengecut. Ini kemungkinan sebab2:
    - Adunan tak di pukul sehingga betul2 gebu & pekat (adunan patut nya jatuh berlipat2 apabila di angkat). Guna kuasa tinggi supaya adunan cepat kembang.
    - Air kukusan tidak betul2 menggelegak sebelum di masukkan kuih
    - Air kukusan menitis ke dlm adunan sebelum sempat masak (bungkus tudung utk mengelakkan masalah ni jika menggunakan periuk kukus biasa)
    Ramai yg buat apam ni guna acuan lompang tu & takda masalah.
    Along harap jawapan ni dapat membantu.

    ReplyDelete
  16. Salam,

    ina,

    terima kasih banyak2 atas bantuan kak roz...insyallah ina akan cuba buat lagi.mungkin ina tak balut tutup kukusan tu tak berapa kemas dan adunan belum betul2 kembang dan menggunakan speed yg laju.anak2 dan hubby mmg suka apam nie

    ReplyDelete
  17. ina,

    salam, along, ina dah buat kali ke 3, tapi masih tak boleh nak cantik dan gebu membukit mcm along buat.kecewa gak nie. ina dah ikut semua seperti yang along cadangkan tapi masih tak dapat cantik dan gebu membukit.bila angkat tutup kukus terus mengecut walaupun bekas cupcake tu besar dan sepatutnya boleh menjadi kembang dan cantik.Ina dah try pukul kembang, bila kaup dgn senduk.agak berlipat.Pleazzzzzz along.teringin nak tgk apam nie naik kembang dan cantik.

    ReplyDelete
  18. Ina,
    Wsalam. Alaaa... kesian nya dengar... tak tau camna lagi nak tolong ni, kalau dekat boleh lah kita buat sama2. Tak patut lak apam yg dah masak boleh turun mengecut lak... agak nya tak cukup masak ke... (api slow sangat? tak cukup masa? saiz periuk & bilangan apam tak seimbang? Ada lapik dgn kertas cupcake atau terus dlm cwn plasik?.... isyk macam2 lak yg Along dok pikir...). Cuba Ina bandingkan resipi kat atas & tip2 yg Along kasi dan pikir apa yg Ina tak ikut?

    ReplyDelete
  19. Ina,

    salam,

    Terima kasih banyak along, terharu sgt bila along bg byk info dan tips,insyallah ina akan lihat dan cuba lg,mmg tak puas hati sbb apam mengecut bila diangkat.along terima kasih sekali lagi.Hanya Allah sahaja yg dpt membalas jasa baik along.Klu dekat mmg ina nak belajar dari along.

    ReplyDelete
  20. salam kenal along..sangat cantik apam polkadot along.saya dah pun cuba resepi kuih ni memang menjadi betul tambah pula guna pengukus trio.sekarang ni saya ada masalah sikit dgn pengukus trio ni,nak tanya along sejak along guna pengukus ni pernah ada masalah tak? saya punya kalau on 15minit ok je..selepas 15minit dia jadi stop lebih kurang 15saat baru panas balik. adakah saya punya ni dah rosok ek..dah pakai lebih kurang 1 tahun 4bulan dah. along dah berapa lama pakai?

    ReplyDelete
  21. Wila,
    Wsalam. Memang normal kalau api dia padam sekali sekala supaya tak over-heated, barangan elektrik spt seterika pun macam tu juga, ada heat detector & automatik off bila over-heated tapi kendian automatik on semula.

    ReplyDelete
  22. salam...Oooo macam tu..terima kasih banyak2 sudi jawab soalan saya. along kalau kita buat kek macam mana ek..ok ke kek kita nanti sebab asyik on off api stim ni?

    ReplyDelete
  23. kak sya kopepes resepi ni kat blog sya tau..ada edit sket2..dah credit kat blog yg best ni :)) tQ kak..

    ReplyDelete
  24. salam..kak kukus tu beli kat maner berkenan la tengok...huhuhu

    ReplyDelete
  25. salam..saya dh try buat apam ni tp guna susu segar...malangnya inti nya jatuh bawah la...and baru2 ni buat dot dot nya pun jatuh bawah jugak...kenapa yer?tengok apam kak,cantik gebuss jer...inti pun menten je d tengah..jeles la...

    ReplyDelete
  26. Hi Roz, I tried this recipe of yours but mine was a big failure. The top has many holes unlike yours so smooth. My apam dot dot didn't raise like yours so rounded, mine was very flat. Moreover, the bottom is like 'rubbery kueh' texture and my batter is quite watery. Can you please advise what went wrong? Thanks. Regards, Melody.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Melody,
      I'm not sure I know the answer but sounds like not enough flour... make sure you measure accurately following the recipe. Holes probably due to baking powder not sifted and not evenly mixed. Also make sure you do not overmix the flour which will eliminate the airy texture. Make sure steamer's water already rapidly boiled before placing the kuih and avoid water from dripping on it.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)