Search my Blog

Monday, October 31, 2011

Fermented Tapioca Pudding (Puding Tapai Ubikayu)

 I have kept this dessert recipe from Ummi's house for more than a year and determined to make it when I fermented the tapioca I posted four weeks ago. Yes, four weeks in the fridge and the fermented tapioca only get sweeter and after struggling so much with time, I finally managed get it done yesterday.

I brought 3 cups to office after lunch time and all the ladies who tasted it gave so much compliments. A couple of them now motivated to make fermented tapioca soon in order to make this dessert. Big compliments to Ummi for sharing such a marvelous recipe.
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Ummi@Home Sweet Home
(Translated into English by HomeKreation. Recipe is slightly modified to suit ownself. Refer to link for original recipe)
Makes 9 cups.
INGREDIENTS:
+/- 6 pcs Fermented Tapioca - remove middle stem
½ cup Sugar
500ml Fresh Milk

1 Egg
2 tbsp Cornflour
1 tbsp Pandan Paste

METHOD:
1. Place all ingredients in a blender & process until smooth.
Pour into small heat proof cups.
Steam for 20 minutes.
Cool & refrigerate before serve.

2. Serve with gravy & cocktail fruits.

GRAVY:
1 tin Evaporated Milk
½ cup Sugar
1 cup Water
1 Egg Yolk
- slightly beaten
1 Pandan Leaf
1 tsp Vanilla Essence
- Mix all into a pot & cook until boiled.

- Chill before serving.
*********************************************** 


BAHASA MALAYSIA VERSION
Resepi ni Along dah simpan lebih setahun. Dari mula nampak memang terus masuk list & bila buat tapai baru2 ni pun dok tertangguh sampai 4 minggu tapai dok tunggu dalam petisejuk sebab terlalu sibuk dgn macam2 hal. Kelmarin baru lah Along kesempatan mencuba puding ni. Ya Rabbi... sedap betul dan tak puas rasa nya. Terima-kasih ya Ummi kerana berkongsi ilmu - semuga mendapat keberkatan. 

Hari ni belanja member2 kat opis yg memang Along dah janjikan dari mula. Semua nya cakap sedap sesangat! Lepas ni ramai ler yg nak menapai ubi sebab tak puas makan yg sedikit saja Along bawakan. Along bawa 3 cawan, kongsi 6-7 orang mana nak cukup... hehe.

(Along dah modify sedikit sukatan & bahan - rujuk resepi asal @ link atas)
Bilangan: 9 cawan
BAHAN2:
+/- 6 ketul Tapai Ubi - buang empulur tengahnya 
½ cwn Gula
500ml Susu Segar
1 biji Telor
2 sb Tepung Jagung
1 sb Pes Pandan

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam blender dan proses sehingga sebati.
Masukkan ke dlm bekas2 kecil & kukus 20 minit.
Sejukkan pd suhu bilik & kemudian dlm petisejuk.

2. Hidangkan dgn kuah susu & buahan koktel.

BAHAN2 KUAH SUSU:
1 tin Susu Evaporated½ cwn Gula
1 cwn Air
1 biji Kuning Telur
- dipukul sikit 
1 helai Daun Pandan
1 sk Esen Vanila
-
Campur kesemua bahan ke dlm periuk & masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
- Sejukkan dlm petisejuk sebelum di hidangkan.


11 comments:

  1. Assalam Along cayangggg...tu diaaaa...banyaknya buat...kena hantar kat ummi 2 mgkuk...hehe.. Suka eh...alhamdulillah...mmg best ni makan sejuk2 kaann...bertuahlah officemate Along tu...hehee, thanks sudi try ya Along cayanggg... :))

    ReplyDelete
  2. Along....
    Ni lagi menarik...puding ubi kayu...tapai ubi lagi...mesti sedap ni kan...macam2 leh dibuat ngan ubi kayu ni kan....amik resepi dululah along...tq kongsi2 resepi..:D

    ReplyDelete
  3. Delicious pudding, very catchy..

    ReplyDelete
  4. Ummi,
    Wsalam Ummi cayang. Maceh ya Ummi! Mmmmuah2.

    CikCek,
    Along mmg suka makan apa2 pun dari ubikayu. Cuba lah ya, sedap ni.

    Priya,
    Indeed very delicious - a bit like yoghurt flavour but with tapioca fragrant.

    ReplyDelete
  5. Beautiful refreshing pudding! Love the bright green contrast with varieties of fruits .... made it look so attractive too :)

    ReplyDelete
  6. hmm mcm best jer,nanti nonie nak cuba lah :)

    ReplyDelete
  7. yum yum mula mula tengok ingatkan ice cream..salin resepi duluya sb tapai sedang mengeram hehe.Terima kasih Along:)

    ReplyDelete
  8. i love this puding so much! my aunt slalu buat n i slalu makan hahaha nk buat sendiri tak tau mana nak cari tapai, balik kg singgaj kuantan makan umah my aunt aje lah..sedapnya...hmmm drool aje lah

    ReplyDelete
  9. yuhuuu tapai kita dah masak..thanks to u Along..Muaahhh:)

    ReplyDelete
  10. As'salam Along

    Perghhh...nak mintak jauh sangat, jadi telan2 air liur jerlah ct ni. sangat sesuailah kalau buat dessert lepas makan ni kan Long. simpan dulu resipi, duduk diam2 boleh juga buat nanti kan :)

    ReplyDelete
  11. aslmkum along.. sedapnya.. mmg bikin drooling.. hari tu dah buat bingka tapai along tau.. kene gi pasar tani lagi la ni nk cari tapai .. huuuu

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)