Search my Blog

Wednesday, October 5, 2011

Roti Arab

 Wow... my Roti Arab puffed up like balls...! Eversince I tried the recipe in 2008 (see my report here), this has been our family favourite menu for breakfast. It is not difficult to make & not much kneading. I made this in the recent weekend for breakfast picnic at relative's house which was served with vegetable curry.
By: Roz@HomeKreation
Source: MyResipi_Sofinar
Translated into English by HomeKreation
Makes: 18 pcs
INGREDIENTS: 
2 tbs Butter
2
tbs Oil
2 tbs Sugar
300ml Warm Water
6g Instant Yeast
500g Flour


METHOD: 
1. Mix butter, oil, sugar & warm water.
2. Mix Flour  Yeast.
3. Mix all and knead until smooth.

4. Rest dough in a covered bowl for 1 hour.
5. Punch down the dough & divide into 18 balls.
Roll each flat for abt 0.4 cm thick.
5. Deep fry the dough in hot oil until puffed up.
6. Served with beef/chicken/veg curry.

******************************************


BAHASA MALAYSIA VERSION
Fevret menu kat rumah ni semenjak di perkenalkan kat MR di tahun 2008 (tengok lapuran Along kat sini). Buat di hujung minggu yg lepas untuk bersarapan di rumah sedara. Along buat kari sayur untuk cicah, memang ngam sesangat. Bebudak kat rumah ni makan 7-8 biji seorang. Itu pun kalau tak bungkus siap2 untuk di bawa ke rumah sedara memang boleh abis 30 biji tu. Tak susah nak buat ni, uli dgn tgn pun ok kalau takda mesin (Warning.... jgn guna breadmaker... Along dah try... bila terlebih uli, tak cantk jadi nya).

Source: MyResipi_Sofinar (Tkasih Sofinar, resipi ni dah berjasa byk tahun)
Bilangan: 18 biji
BAHAN2:
2 sb Mentega
2 sb Minyak Masak
2 sb Gula
300ml Air Suam
6g Yis Segera
500g Tpg Gandum

CARA2: 
1. Mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam.
2. Tepung di gaul dengan yis.
3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental.
4. Perap selama 1jam dalam bekas yang tertutup.
5. Uli semula dan buat bulat-bulatkan dalam 18 biji.
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm.
5. Panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
6. Sedap dimakan bersama kari ayam/daging/sayur.

19 comments:

  1. whoaa..roti arab ni manyak gumuk hehe.Cantik kejadiannya Along.Insyallah nak cuba buat jugak la:)

    ReplyDelete
  2. Wow gebassss gitu. Suka le tengok air tangan along

    ReplyDelete
  3. montoks2 roti arab Along ni... sedapnya cicah kari...penah wat gak guna resepi sofinar ni, mmg mabeles!

    ReplyDelete
  4. salam along cayang...rasa nk bersila duduk mkn roti arab cicah kari ni...dh terasa kt tekak...

    ReplyDelete
  5. Woww roti arab looks super fluffy and yummy..

    ReplyDelete
  6. uwaaaaa ...gebu2 dan montokss2 roti arab along..mailah yatie tumpang makan sekali..boleh kan..

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum..
    waahhhh.. naik kembung betulll. saya kdg2 buat jadi kembung, ada jugak yg leper je. hehe.. tapiroti gini pun menjadi feveret kat rumah. insyaAllah esok lusa boleh buat..

    ReplyDelete
  8. Salam rindu Along :)
    cantik naik kembung roti arab tuh..blm pernah buat lagi ramai teman2 blogger ada jgk tayang roti arab nih..mesti cuba jgk..hehehe

    ReplyDelete
  9. amboi cantiknya roti arab, terliur tgk ;)

    ReplyDelete
  10. wahh.. gemuk2 roti arab along.. bila tun wat dia x smooth sgt.. tp xkisah laa, yg penting hepii bila jd gelembung2 gitu ^^

    ReplyDelete
  11. Along, kembang molek roti Arab Along....geram tengok. sypun suka roti Arab....cicah kari mmg sedap. kalau roti Arab kat sini versi bakar...leper dan guna tpg khas utk roti.

    ReplyDelete
  12. salam Kak..nampak sedap nya roti ni..rangup diluar...

    ReplyDelete
  13. Salam Along,

    Nie salah satu resepi yang paling kerap saya buat terutama kalau balik kampung sebab anak-anak saudara suka makan.

    ReplyDelete
  14. comel montelnya roti Along,,, K1 punya roti arabb itu laa leper mcm Ahmad Albab pnya roti daa.. hee hee ;)

    ReplyDelete
  15. Kalau Along jual roti ni laku kot... ada siapa2 nak beli...? hehehe.... maceh ya kekawan yg singgah kasi komen....mmmmuah2.

    ReplyDelete
  16. along.. kita salin resepi ni yer.. berkenan betul tgk roti yg kembong2 gitu.. sure best ni wt sarapan. TQ!

    ReplyDelete
  17. salam...sis..saya ada buat roti arab last week and my 1st time..tp tak kembong laa huhu..dah tu tangan rasa nakterkuar dok uli doh hehee

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)