Search my Blog

Tuesday, October 4, 2011

Fermented-Tapioca Fritters (Tapai Ubikayu Goreng)

 I told you, more products from fermented tapioca is coming up... so here is another one...hehe. The idea came up after seeing several photos shared in facebook and Googles. To balance the sourish taste, I served the fritters with palm sugar syrup..... nyummmy! Saw others served it plain or with condensed milk.

Guess what's coming up next....hehe
 
By: Roz@HomeKreation
#1. Prepare batter for fritters - use nay recipe but I used my favourite batter recipe from HaSue which I posted earlier here and here.
#2. Remove the unwanted fibre from the centre of the fermented tapioca & dip in the batter.
Deep fry until crispy & golden.
#3. Serve with palm sugar syrup to balance the sourish & sweet taste.... can assure you this simple dish can make you fly off from your seat....hehe.
**************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Jangan jemu lak dengan resepi2 tapai ubikayu.... ni kira nya koleksi resepi menggunakan tapai ubikayu lah, k...hehe. Tengok orang lain hidangkan Tapai Ubikayu Goreng ni macam tu jer atau pun dengan susu pekat. Along saja2 cuba makan dengan sirap gula melaka... wow, sedap lah! Anak2 Along (Angah & Usu) yg tak pandai makan tapai pun habis dua ketul besar seorang.

Lepas ni cuba teka Along nak buat apa pulak dgn tapai ni....hehe

Nak buat ni sonang jer... 
#1. Sediakan tepung goreng, resepi apa pun boleh. Along suka resepi tepung rangup yg kat sini dan di sini.
#2. Celupkan tapai ubikayu (buang pulur yg di tengah nya) & goreng seperti goreng pisang sehingga rangup keperangan.
#3. Hidangkan dgn Sirap Gula Melaka untuk citarasa seimbang masam & manis.... fiussshhh... sodaaaap!

8 comments:

  1. Ada orang makan dengan aiskrim. Saya kureng sikit tapai2 ni.

    ReplyDelete
  2. waaa.. menapai lagi .. yg greng ni prnh mkn.. tpi mkn cenggitu jer.. klau dgn sirap gula ni msti lagi sedap kan.. tapai oh tapai.. kt mn ada tapai eh.. kene tunggu pasr tani jer ni..

    ReplyDelete
  3. Yummy fritters,looks delicious..

    ReplyDelete
  4. sedap ni along kat kat trengganu depa makan dengan sos keropok lekor sedapnyaaa

    ReplyDelete
  5. salam along.. banyak rupanya stok tapai ye.. boleh buat macam2 resepi.. pandai along pelbagaikan resepi

    ReplyDelete
  6. Assalam, Along...
    Macam2 resepi guna tapai dah keluar.. Biasa makan tapai cam tu jer.. x sangka plak bleh buat kek & goreng jgk yer... :)

    ReplyDelete
  7. KakSam,
    Kalau tak minat makan tapai, buat macam ni ok kot. Anak2 Along pun tak suka tapai tapi bila Along goreng camni, licin gak....hehe

    dZana,
    Cuba lah makan dgn sirap gula melaka ni, sedap sangat banding makan cam gitu jer.

    ShashaCatering, Priya,
    Nyummy!

    ChikMimi,
    Oooo... macam pedas2 gitu ek... tak terpikir pulak. Next time nak cuba gak lah.

    Juwita,
    Wsalam. Ada lagi dlm esbok tu, tak larat nak godek lagi... balik kerja tak larat betul ni.

    Nurul,
    Wsalam. Memang tapai ubi boleh buat macam2... ada lagi yg Along lum try ni...

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)