Search my Blog

Monday, November 21, 2011

Mee Jawa II

 Mee Jawa is a very popular dish in Sarawak but very few restaurants in Miri make real nice ones. The best Mee Jawa used to be near Miri port and ever since it closed more than 10 years ago, there is no one yet can match it until now. Sweet potatoes are very expensive in Miri (ranging from RM6-8 per kg) and I think this is the reason why all restaurants are replacing it with cornstarch instead. It will not taste the same without sweet potatoes as thickener no matter how well it is cooked.

I had plenty of beef from the recent qurban, so decided to make my own Mee Jawa. This time, I decided to make a simpler version than the first one I made here before. Also, I was in a mood to make my own yellow noodles. The outcome was dellllicioussss..... at least my own crave is satisfied!
By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
Mixed Spices (Cinnamon stick, Cloves, Cardamon & Star Anise)
 

4 Shallots*
2 cloves Garlic*
½ inch Ginger*

½ inch Galangals*
(*blended)
2 tbsp Curry Powder
300g Beef – sliced
1 litre Beef Stock
500g Sweet Potato – boiled & blended
Salt
1 kg Fresh Yellow Noodles
– blanched (see homemade here)
Garnishing - Bean Sprouts, Boiled Eggs, Chilies, Limes, Fried Onions

METHOD:
 

1. Heat up some oil & stir fry mixed spices & blended ingredients until fragrant.
Add in curry powder and stir few more minutes until fragrant.
Add in beef, beef stock, water (required amount), salt & let it boil and until beef is tender. 

Add in blended sweet potato and cook until boiled.

2. Serve noodles with above Mee Jawa gravy and garnishes.

*****************************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Teringin nak makan Mee Jawa yang sedap & yang kat restoren tu takda yang menepati citarasa ku yang mahukan rasa Mee Jawa sebenar dengan kuah pekat keledek. Keledek kat Miri ni mahal sangat (RM6-8 se kg) sampai kat restoren semua nya hanya menggunakan tepung jagung sebagai pemekat. Lagi satu yang Along tak berapa suka, masakan mereka tu manis macam makan pengat.

Bila dah teringin sangat nak makan, apa lagi... buat sendiri kan bagus, dapat makan puas2 ikut selera sendiri. Siap buat mee sendiri lagi.... Hasil nya memang berbaloi.... hubby & anak2 makan bertambah2.

BAHAN2:
Rempah Tumis (Kulit Kayu Manis, Cengkih, Pelaga & Bg Lawang)
4 ulas Bwg Merah*
2
ulas Bwg Putih*
½ inch Halia*

½ inch Lengkuas*
(*blend)
2 sb Rempah Kari
300g Daging – hiris
1 liter Air Rebusan Daging
500g Ubi Keledek – rebus & blend
Garam
1 kg Mee Kuning – celur (lihat homemade kat sini)
Bahan tabur - Taugeh, Telur Rebus, Cili, Limau, Bwg Goreng

CARA2: 
1. Panaskan minyak & tumis rempah tumis & bhn blend sehingga wangi.
Masukkan rempah kari & kacau sebentar sehingga naik bau.
Masukkan daging, air rebusan daging, tambah air setakat perlu, garam & biar menggelegak & daging empuk.
Masukkan keledek blend & masak sebentar sehingga menggelegak.

2. Hidangkan mee dgn kuah & bahan tabur.

Homemade Noodles

Fresh beef from recent Qurban

11 comments:

  1. Salam Along :)
    Ni dtg kat sini nk tanya mee jawa ada lagi tak??? Tuh dah beratur pjg nak mkn free mee jawa Along hehehe :)

    nnt bila along dah buat cucur syr menggunakan acuan tag mama tau!

    ReplyDelete
  2. sedapnya mee jawa, lebih sedap kalau org buatkan utk kita...
    bila la nak merasa Along punya air tangan?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Along cayang

    Mee jawa is my favourite and I always have mine special with sate ayam, 1 boiled egg, cabik padi....heaven....p)..I will share you my mee jawa resepi...tungguuuuu...

    ReplyDelete
  4. hebatnya along ni.. mee pun along buat sndiri..buat sndiri lebih baik.. lebih sihat.. tak da bahan kimia yg bukan2 tu kan.. saya org jawa.. boleh tumpg mkn ke.. hihihii... liana buat ape tu...

    ReplyDelete
  5. Alonggggg...muaaah muaaahh, meh nak cayang sikit..mintak sikit mee jawa tuh...adeeei tergodanya tekak Ummi tengok...siap buat sendiri mee eh Along...alalalalaaa..rajinnya...bertuah family dpt makan homemade belaka.... :))

    ReplyDelete
  6. Sedapnya mee jawa tu Along. Saya selalu beli kat Klang, memang power mee jawa dia.

    ReplyDelete
  7. along, datang ngendeng kat sini lak ni.. duk tunggu la tuan kedai hidang mee jawa sampai ke tengah malam tak dpt2.. last2 tidur dgn pewut kosong jer dgn mama hawa hehehehe

    ReplyDelete
  8. Nanti nak singgah Miri lah nak makan mee jawa ni!.... Tak nak yang di kedai. Nak cuba yang Along masak, ok..hehehe...

    ReplyDelete
  9. This sounds like the mee rebus my mum makes, except that we use coriander powder instead of curry powder....now i'm wondering if what we're eating is mee jawa instead of mee rebus :p

    ReplyDelete
  10. Mamahawa,
    Wsalam. Along dah simpan seketoi kuih ni utk mama, tengok kat FB tau!
    ok, bila Along buat kuih cucur tu, Along tag mama ya.

    Priya,
    Thanks for drooling over....

    ZanaFahmi,
    Datang ler ke rumah, nanti Along masakkan...hehe

    Nur68,
    Wsalam. Tingin maok coba respi dari kitak, pasti nyaman...! TQ for the offer.

    dZana,
    Org Jawa mana leh makan mee jawa... Org Sarawak jer makan mee Jawa...ekekeke

    Ummi,
    Sonok nya kena cayang2... mmmuah2 Ummi juga. Nanti kalau nak tambah lagi habor ya, kita reserve tuk Ummi ni...hehe

    Hazila,
    Oooo... kat sana pun ada mee jawa jugek ek... nak pulak rasa versi kat sana....

    K.Nor,
    Cian nya Nor & mamahawa.... Along dah ganti dgn penkek ari ni. Esuk2 kita masakkan mee jawa lagi ya tapi datang cepat2 tau!

    Nurwin,
    hehehee... banyak dah terima order ni, lepas ni Along pun nak buka kedai mee jawa ler...hehe

    Fern,
    For info, mee rebus Malay style does not put spices but only chilies.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)