Search my Blog

Tuesday, November 22, 2011

Durian Pancake (Kuih Dadar Durian)

 For Durian lovers.... here is another irresistible scrumptious kuih...! Slowly biting through the delicate pastry and feel the softness of the smooth creamy Durian filling and the tiny durian fibers in it indulges a desire for more and more.... hehe... am trying to seduce you... if anyone wants me to help make this, just deliver some Durians to my door step...!

By: Roz@HomeKreation
Skin recipe by: KakWan@Citarasawan
Filling recipe by: Roz@HomeKreation - leftover from here
Translated into English by HomeKreation 
SKIN INGREDIENTS: 
250ml Fresh Milk
100g Flour
1/4 tsp Salt
3 Eggs
1 tbs Melted Butter
1 tbs Pandan Paste 

DURIAN FILLING:
200ml Whipping Cream (whipped) + 10 Durian pulps 

METHOD:
1. Place all skin ingredients in a blender & process untl smooth.
Strain into a bowl.
2. Spread a scoop of the batter into a flat pan.
Lift out once cooked.
Repeat until batter is used up.
3. Place a scoop of Durian filling onto a piece of a skin & fold like a pillow shape. Ensure the smoother side of the skin is on the outside.
Repeat until all skin & filling are used up.
4. Serve immediately or chilled.
*************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kuih ni amatlah sedap sehingga tak dapat nak di ceritakan.... Kalau sesiapa yg minat durian, kuih ni rugi nyaaa kalau tak pernah cuba! Gandingan kulit & inti krim durian, amatlah mengasyikkan setiap gigitan...! Seketul pasti nya tak cukup!

Along nak ucapkan ribuan terima-kasih pada KakWan yg banyak kasi tip2 camna nak buat kulit tu dan terutama nya resepi yg memang best! Rasa kulit ni cam yang Along beli sebelum nya kat sini. Caaaaynag KaWan!!! Mmmmuah2!

Resepi kulit oleh: KakWan@Citarasawan
(Resipi di taip semula utk mudah rujuk)
Resepi inti krim durian oleh: AlongRoz@HomeKreation - baki drpd sini
BAHAN2 KULIT: 
250ml Susu Cair
100g Tepung Gandum
1/4 st Garam
3 biji Telur
1 sb Mentega Cair
1 sb Pes Pandan 

INTI KRIM DURIAN: 
200ml Whipping Cream (whipped) + 10 ulas Isi Durian 

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan2 kulit ke dlm blender & kisar sehingga sebati.
Tapis.
2. Ambil sesenduk adunan & ratakan ke dlm kuali menjadi dadar nipis.
Biarkan sehingga masak sebelum di angkat.
Buat semua sehingga habis.
3. Letak satu senduk inti krim durian ke atas sekeping kulit & lipat seperti bantal.
Pastikan bahagian kulit yg licin di sebelah luar.
Buat sehingga habis.
4. Hidangkan segera atau di sejukkan dahulu.



15 comments:

  1. wah.. best..best.. first customer ni.. nk anto pinggan kosong jer ni along.. derian tak berbuah.. hohoho..

    ReplyDelete
  2. Waduhhh along padatnya inti cream duren tu..dah leh rasa sedapnya.. kulit pun licin jerr...hee hee :D

    ReplyDelete
  3. ooooo... nk goda ye? nnt kita anto doyan umah along ye.. minggu dpn nak blk kg ambik doyan.. along tlg buat ye! hehe... kita tak gemar sgt doyan.. tp kalu dibuat kuih suka pulak...

    ReplyDelete
  4. dZana,
    Takda bawa duyan, penkek kosong jer ler ya...hehe

    PuanRos,
    Sekeping jer ker kakRos? Jap nak check... laaa dah abis rupa nya....hehe

    KakWan,
    Maceh KakWan... menjadi petua KakWan tu... sedaaap!

    Madiha,
    yey.... nak dapat duyan ni ya! Hantor ler selori nanti, kan Madiha tak suka makan duyan kan... kang sayang jer sekebun duyan takda org nak makan....hehehe

    ReplyDelete
  5. Omg, durian pancakes, simply fabulous..

    ReplyDelete
  6. Along geramnya tgk bantal durian along ni...

    ReplyDelete
  7. sedap sedap sedap.. kite penah wat dulu.. tp ikut resepi dari jiya.. mmg best mkn sejuk2...tak sedo dok menyuap je.. heheh

    ReplyDelete
  8. Aslmkum Along

    Alahai Along buat sy terliur dgn pancake durian ni....naklah sikit... dah lama berkenan...apakan daya durian tak da kat sini..
    mee jawa Along kat bawahpun nampak sedap....

    ReplyDelete
  9. salam kak..tertarik ngan pancake durian ni baru 1st tgk makanan ni..nak try lah nt..tp nak tanya cara buat inti durian tu camne ya kak? whiping cream dan durian d mixer bsama ka?

    ReplyDelete
  10. Zaleeya,
    Wsalam. Pukul dulu whipping cream tu sehingga gebu baru di campur dgn isi durian. Isi durian jika di masuk kedlm mixer boleh rosak sbb sangkut kat beater.

    ReplyDelete
  11. salam kak.. teringin untuk cuba resipi ni.
    tapi ape kegunaan mentega cair? untuk panaskan
    dalam kuali ke untuk diblender?

    TQ,
    Sarah

    ReplyDelete
  12. Sarah,
    Mentega cair tu salah satu bahan utk kulit seperti yg di nyatakan dlm resipi blender kesemua nya.

    ReplyDelete
  13. Hi,
    Saya cuba buat dengan resipi yang diberikan tetapi bagaimana nak dapatkan kulit yang nipis? Saya cuba nipiskannya semasa dalam kuali tetapi masih terlalu tebal untuk dibalut. Whipping cream yang saya gunakan juga terlalu cair untuk dicampur dengan isi durian. Sekian.TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear anonymous (next time tolong tinggalkan nick name anda ya...),
      Utk dapatkan kulit yg nipis, kuali jgn terlalu panas supaya dapat di lenggangkan sehingga rata.
      Kalau masih cair, makna nya belum cukup di pukul. Pukul cream sehingga betul2 pekat sebelum di campur durian.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)