My mango tree is fruiting and had some ripen and that was the reason for this dessert creation to be served to my family during Idh Adha recently. I wanted something really soft which should just glide through throat once entered into mouth....
By: Roz@HomeKreation
Makes 19 tubs
INGREDIENTS:
5g Jelly Powder
2 liter Water (next time I will reduce it slightly)
210g Sugar
3 Mangoes* - peeled & slice
1 small tub Yogurt* (* blend together)
A pinch Salt
1/2 cup Condensed Milk / Sweetened Creamer
METHOD:
1. Boil helly powder & water.
Add in sugar & cook until dissolved.
Add in the rest of ingredients.
Cook until well mixed.
2. Pour into plastic tubs.
Cool & refrigerate before serving.
************************************
Sedap dadih yang Along buat ni.... Along buatkan supaya tekstur nya lembut... masuk mulut terus telan... Pastikan mangga yg di gunakan tu manis.
Bilangan: 19 tubs
BAHAN2:
5g Serbuk Agar-Agar
2 liter Air (boleh kurangkan jika tak mahu terlalu lembut)
210g Gula
3 bj Buah Mangga* - kupas & hiris
1 bekas kecil Yogurt* (* blend)
Secubit Garam
1/2 cwn Sus Pekat / Krimer Manis
CARA2:
1. Masak agar2 & air sehingga menggelegak.
Masukkan gula & masak sehingga gula hancur.
Masukkan kesemua bahan2 yg lain.
Masak sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm bekas2 kecil bertutup.
Sejukkan di suhu bilik & kemudian dlm petisejuk sebelum di hidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
My mango tree |
Along....
ReplyDeleteBestnya buat dessert manggo ni dari pokok sendiri...rendang je pokok mangga tu...lebatnya buah dia...mesti manis kan...sedapnya...dah terasa2 kat tekak kak cek...
Aik! lum tido lagi ke...
have a nice weekend...
CikCek,
ReplyDeletehehehe... kita shift jaga malam ni...!
Buah pokok sendiri mmg best, takda toxic - manis! Nah ler Along kasi sedozen bawa balik.
assalam along, sedapnya tgk dadih ni...suka juga mkn...bestla boleh petik buah manngo tu..untung berbudi pada tanah kan along ada juga hasilnya....:)
ReplyDeleteselalu Cm buat dadih sgera je tapi bila lihat hasil yg Along buat ni teruja nak buat jugak dadih mangga ni tapi sayang tiada mangga di halaman hehe.Selamat berhujung minggu:)
ReplyDeletealahai along pokoknya rendah aje,sama macam kak cm buat hat segera je tp tengok hat along tu macam nak buattt ,nak cari pelam dulu lah:)
ReplyDeleteSalam kak Roz,
ReplyDeleteWah... mesti cair kat mulut dadih tu dgn rasa ori mangga. Berbuah lebat pokoknya, ya kak. Seronok tengok. :))
aslmkm kak..aduhaii..sejuk masuk tekak..siap tanam pokok mangga lagi..bestnya..
ReplyDeletesalam Along..bestnya ada pokok mangga,msk dadih ponguna mango yg sgt fresh ya.sedapnya mkn sejokkkk2
ReplyDeletesalam ziarah roz..sedap dadih tu..:)
ReplyDeleteSalam Along,,, besttnyer ada pokok mangga depan umah,, depan rumah K1 pokok rumput jer hee hee.. ambik resipi yer along,, K1 nk wat tuk anak wat gi sekolah ada jamuan last day nk cuti sekolah nti..
ReplyDeletewow leganya tekak jika dapat makan nie...nampak sedap sangat.
ReplyDeleteNieza,
ReplyDeleteWsalam. Alhamdulillah, ada gak hasil drpd pokok mangga yg sebatang tu.
CikManggis, ChikMi,
Takda mangga, boleh guna buah lain. Buat sendiri takda preservative, lebih sihat.
Indahhouse,
Along memang buat lembut dadih tu, masuk mulut terus cair. Alhamdulillah, rezeki.
Anna Qawina,Azatiesayang, Sury,
Wsalam. Memang menyegarkan pada waktu2 panas.
KakWan,
Wsalam. hehee... rumput tak leh lah nak guna buat dadih kan K1 tapi takpalah, kat sememenanjung kan byk org jual bual mangga. Bila dah cuba nanti, K1 komen ya.
Noor,
Lama nya tak nampak, windu! Meh lah Along belanja makan dadih ni sbb lama tak belanja Noor makan kan...hehe
I did try but end up like mango lassi pulak..but sedap too very cooling
ReplyDeleteI still want to try your version because interesting got yogurt ...
But Nak clear my doubt lah when u mention 1 tub kecik of yogurt is it the tub yang one serving for on the go size consumption
Or the one that comes in small medium big size tub?
Salam manis ~ Nina
Salam Nina. Tub yg paling kecil utk 1 serving. Kalau byk sgt takut masam pula.
Delete