Search my Blog

Monday, January 2, 2012

Banana Layered Cake with Poppy Seeds

 This is a lovely moist layered cake with delicious banana flavour and with surprise crunchy bits of poppy seeds. My relatives at the family gathering where I served it, complimented this as one of my best layered cakes. In fact each of the layered cake I brought had its own uniqueness and hard to compare so they like them all .... hehe.

 I created this recipe, adopting from the earlier recipe here, making it a bigger portion and adding poppy seeds to make it more interesting.
BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek lapis ni Along hidangkan semasa family gathering di Taiping baru2 ni & mendapat sambutan hangat di kalangan sedara-mara termasuk lah juga kanak2....hehee. Rasa kek ni sangat lembab dan yg menarik nya ada biji2 rangup di setiap gigitan... Along telah ubah-suai dengan memasukkan poppy seed ke dalam resepi asal. So far, belum pernah terjumpa lagi kek lapis yg di bubuh poppy seed tetapi percubaan Along tidak sia2 & sangat berjaya mengambil hati sesiapa yg merasa nya.

Reseipi ni telah Along siarkan di sini dahulu tetapi kali ni Along buat portion yg lebih besar & masukkan poppy seed ke dlm nya.

12 comments:

  1. Kiut je gambo no 2 tu. Tersenyum simpul saya dibuatnya

    ReplyDelete
  2. Wat an elegant and beautiful cake.

    ReplyDelete
  3. Salam Along...sampai hari ini akak masih belum pandai nak buat kek lapis macam ni geram akak tenguk tabik sama lu la

    ReplyDelete
  4. Adeeeii bila la nak melapis semula ni Along weeii...xda kerajinan wpun awal2 tahun...psl ujan jek kot..mood lemaauu...hehe

    ReplyDelete
  5. rajinnya akak melapis..huhu..cantik lak tuh lapisan, kalo saya sah2 tak sama walau disukat beria-ia..hehe

    ReplyDelete
  6. Is vanilla ice cream powder same as vanilla powder, if not any substitute?

    Thanks
    Serena in bkk

    ReplyDelete
  7. Happy New year Along to you & family..
    May the coming year bring joy & happiness..sedap nampak kek lapis along ni..tapi kat ssni takda poppy seeds..

    ReplyDelete
  8. sedap sedap sedappp,,, nanti bila mood melapis datang K1 mesti cuba along punya banana layer neh.. ambik resipi yaa along...

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Roz...Happy New Year 2012....Semoga kedatangan tahun baru ni memberi lebih sinar keceriaan dan kegembiraan buat akak sekeluarga...

    Emmm sedapnya pisang layer cake ni..Rajin betul akak melapissss

    ReplyDelete
  10. Cantik sungguh kek along! aduiii terliurr ni. Tension pantang x leh mkn telur!!!

    ReplyDelete
  11. KakSam,
    Kiut2 ni kalau seketoi memang tak cukup....hehe

    Priya,
    Thanks.

    KakPaty,
    Wsalam. Kena cuba dulu KakPaty, mana tau mungkin suka nak buat lagi. Sebenar nya tak susah sgt nak buat kek lapis cuma kena sabor dok depan oven ajer...hehe.

    Ummi,
    Along pun awal thn ni byk rilek jer Ummi. Ni pun n3 tertangguh....hehe.

    AnnaQawina,
    Nak sama lapisan kena tekan selepas bakar setiap lapis , baru lah sama rata ketebalan nya.

    Serena,
    No, they are not the same at all. You can replace ice cream powder with milk powder instead or else just skip it.

    Ayu,
    TQ for the wish & HNY to you too. I know, in Spore poppy seed is prohibited.... so pitiful.

    K1,
    Along mmg rekmen resipi ni, cuba lah ya. Dah buat nanti, hantor sepiring ya...hehe

    Sue@Nenie,
    Wsalam. HNY too & tq for doakan Along, amin. Mood balik kpg mmg rajin....hehe.

    ReplyDelete
  12. Fara Dean,
    makan kek boleh kot....

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)