Search my Blog

Saturday, February 18, 2012

Red Velvet Cheesecake

 Tried this recipe to serve in the office last Thursday for belated CNY celebration and corridor decoration competition. It was such a fun day despite everybody was very busy with workload. Nevertheless we managed to decorate the office within few hours just before the competition started. Decoration alone is no fun without food so we also served some festive food including few types contributed by myself. One of my colleague put up a teaser at the corridor entrance to persuade the judges.... LOL.
The cake tastes good with moderate sweetness. There was slight problem with the drawn pattern on the cake which started to smudge after taken out from fridge due to condensation. The cake was also soaked by the condensation and became dense.....

TQ to Maz@Ilhamdapur for sharing a beautiful recipe. Also TQ to Azlita@MasamManis for idea to sketch little rossette that she made on cheese tarts.
By: Roz@HomeKreation
Source: Maz@IlhamDapur (TQ...!)
Translated into English by HomeKreation.
Recipe below is doubled from the original recipe.
Makes 9" square
INGREDIENTS:
120g Butter
220g Caster Sugar
2 Eggs
1 tsp Vanilla Essence
240ml Fresh Milk*(HK: I used Ideal Milk)
1 tbsp Lemon Juice (HK: I replaced with lime juice)
1 tsp Red Colour*
1 tsp Chocolate Emulco* (* mixed & rest 5 min) 
250g + 2 tbsp Flour + ½ tsp Salt
1 tsp Baking Powder
1 tsp Vinegar
400g Cream Cheese
2 Eggs
120g Sugar
1 tsp Vanilla Essence

METHOD:
1. Cream butter & sugar until fluffy.
Add in egg one by one & beat until well mixed.
Add in VE.
Add in flour alternately with milk mixture, start & end with flour.

2. Mix BP & vinegar until foamy.
Add into the batter.

3. Line tin with overflow paper (so that cake can be lifted out of tin easily).
Pour batter into the tin & bake 170C for 30min until cooked.

4. Beat cream cheese & sugar until smooth.
Add in VE & egg one by one until well mixed.
Pour onto baked cake and sketch your preferred pattern.
Bake 150C (bottom heat only) for 30-35 minutes (HK: I did not use steam-bath method).

TIPS: Ensure all ingredients at room temperature.
******************************************************
Just came out from the oven

BAHASA MALAYSIA VERSION
 Tahun Baru Cina dah berakhir tapi hanya Khamis lepas barulah kami berkesempatan menyambut nya di pejabat dengan acara pertandingan menghias pejabat. Cheesecake ni adalah salah satu juadah yg sempat Along siapkan. Ramai juga yg suka tapi Along kurang puas-hati sbb lorekan atas nya comot apabila kek tu berpeluh selepas di keluarkan dari peti sejuk. Kek nya pun jadi lembab sebab berpeluh....Next time kalau buat, kena makan cepat2....hehe.

TQ Maz atas resipi yg cantik molek ni ya. Juga TQ to Azlita@MasamManis atas idea buat pattern bunga ros kecil yg dia buat atas cheese tarts.

Source: Maz@IlhamDapur
Resipi di taip semula utk mudah rujuk
Along gandakan resipi spt di bawah.
Saiz: 9" persegi
BAHAN2:
120g Mentega
220g Gula Kastor
2 bj Telur
1 st Esen Vanilla
240ml Susu Segar* (Along guna susu Ideal)
1 sb Jus Lemon (Along guna jus limau)
1 st Pewarna Merah*
1 st Chocolate Emulco* (* campur & rihat 5 min) 
250g + 2 sb Tepung Gandum + ½ st Garam
1 st Baking Powder
1 st Cuka
400g Cream Cheese
2 bj Telur
120g Gula Kastor
1 st Esen Vanilla (Along ganti jus lemon dgn EV)

CARA2:
1. Pukul mentega & gula sehingga berkrim.
Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul sehingga sebati.
Masukkan VE.
Masukkan tepung selang-seli dgn susu, bermula & berakhir dgn tepung.

2. Campur BP & cuka sehingga berbuih.
Campurkan ke dlm adunan sehingga sebati.

3. Lapik tin dgn kertas yg panjang melibihi tinggi tin supaya senang kek di keluarkan nanti.
Tuangkan adunan & bakar 170C selama 30min sehingga masak.

4. Pukul cream cheese & gula sehingga berkrim.
Masukkan EV & telur satu-persatu sambil di pukul sehingga sebati.
Tuangkan ke atas kek & lakarkan pattern yg di kehendakki.
Bakar 150C (api bawah sahaja) selama 30-35 minit (Along tak guna steam bath).

PETUA: Pastikan semua bahan di suhu bilik

23 comments:

  1. oo..sedapnya red velvet..nnt nk cuba la..thank for the recipi

    ReplyDelete
  2. Slalu buat red velvet cake je...nnt boleh try yg camni plak...tp xtaulah bile nak try nye tu hikhikk

    ReplyDelete
  3. Salam along...sweet small flower tu..serta gabugan red velvet dengan cheese nampak menarik ...merah dan putih.

    ReplyDelete
  4. Salam Along,
    kek kak maz ni memang cukup popular. semestinya sedap dengan lapisan cheese kat atas tu. yummy!

    ReplyDelete
  5. AS-SALAM ALONG
    MMG CANTIK Red Velvet Cheesecake TU ALONG.. TERGODA TGK..

    ReplyDelete
  6. salam along. hehe, the cake is marvelous but the most attractive i think of coz the beauty lady on the wall.

    ReplyDelete
  7. as-salam along, cantik dan nampak sedap betullah RV tu..mintak izin copy resepi yea terima kasih manyak2..

    ReplyDelete
  8. Zana pun baru je buat tp x secantik Along punya, masih ada dlm peti ais. Lenkali nk buat mcm ni pulak.

    ReplyDelete
  9. Yaww!! yummy... mana ada comot Along, comey ada laa....

    ReplyDelete
  10. Memang teringin sangat nak makan RVC ni tapi asyik tertangguh je. nanti la.

    ReplyDelete
  11. Assalam Along cayanggg....amboiii amboiiii cantiiknyaaaa RVC diaaaa... Ummi ni ada jgk keinginan nak buat resepi Maz ni...tp xdan2, kdang2 terlupa pun ada...hehee.. Seronok tu bawak ke ofis ya Along, jamu2 rakan ofis...hehe

    ReplyDelete
  12. salam kak...
    thank you sudi ikut giveaway di blogku :)
    harap2 beruntung ya... hehehe

    gong xi.. gong xi...
    cantiknya red velvet tu

    ReplyDelete
  13. red velvet!!!!!

    here i come!!

    hehe

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Along,
    cantiknya red velvet ni, lama dah berangan nak buat tapi tak terbuat2..bila tngk along punya ni buat yatie semakin terujalah..nak wat gak..

    ReplyDelete
  15. Cantik Cake nya, memang pas untuk tema CNY year. khan ada warna merah nya.. hehe

    ReplyDelete
  16. Wsalam semua. Maceh singgah ya. Nanti singgah lagi ya. Senang2 nanti Along balas kunjungan.

    ReplyDelete
  17. x perna makan lg red velvet cheesecake.. cantik n nampak sedap... boleh try nanti

    ReplyDelete
  18. mummy suka sesangat this cheese kek. Roz thanks for sharing this with us.... with this dah boleh tahan juge jumlah recepi yg mummy cuba dari Roz nye web site thanks so much

    ReplyDelete
  19. Salam Sis, nk tanya masa u kuarkan kek tu senang ke since the upper one was cheese based right, esp with the decoration n top of it..
    u potong tepi2 kek masa dlm bekas then kuar kan kek or terbalikkan dlm pinggan..just curious to know..TQ TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Kat step 3 tu Along dah nyatakan. Lapik tin dgn kertas melebihi tinggi tin. Selepas masak, angkat jer kertas tu. Tak boleh terbalikkan kek tu sbb lapisan cheese tu lembut, takut pecah & rosak pattern atas nya.

      Delete
  20. Nang rajinlah kitak ya Along...that cake looks so beautiful plus the deco yg cute2 atas y a....

    ReplyDelete
  21. Salam kak roz, saya budak baru belajar, salah silap harap tunjukkan :)
    Semalam cuba resipi ni tapi kek saya jadi kembang setaman merekah lagi..huhuhu..kenapa ye?sebab saya still guna mixer masa masukkan tepung susu ke?atau masa bakar kek kene guna api bawah sahaja?
    TQ kak roz.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Ada dua kemungkinan. Pertama, mungkin anda pukul adunan terlalu kembang. Kedua, mungkin suhu oven terlalu tinggi - boleh gunakan steam bath utk elakkan masalah atau pun kurangkan suhu oven jika tiada function api bawah.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)