Search my Blog

Tuesday, April 3, 2012

Bingka Kacang Merah (Baked Red Bean Kuih)

 I bought a packet of red beans more than two months ago - been dreaming to bake this kuih but there were just too many blockers.... Finally I managed to make it yesterday with some determination and effort. Wow, this kuih is really nice - moderate sweetness, nice texture and rich taste of red beans! I would highly recommend to kuih bingka lovers.

By: Roz@HomeKreation
Source: Yatie, Ady, Ummi
Size: 8" square
INGREDIENTS:
1½ cup boiled Red Beans*
1 cup Water*(* blend till fine) 
1½ cup Flour
½ cup Rice Flour
2
cup Coconut Milk
1
cup Sugar
3 tbsp Butter
2 Eggs
½ tsp Salt
1 tsp Red Colour
Sesame Seeds
- for sprinkling (I skipped)

METHOD: 
1. Blender all ingredients except sesame seeds until fine and well mixed.
Stir above small fire for about 5 minutes until slightly thicken.
2. Oil the tin & heat up in oven for 5 minutes.
3. Pour the batter & sprinkle sesame seeds.
Bake at 180C for 60 minutes or until cooked.
4. Cool completely before slicing.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Along beli kacang merah ni dah lebih dua bulan semenjak nampak kat rumah Yatie & Ady tapi sekarang baru kesempatan nak buat kuih idaman ni. Kuatkan hati & usaha selepas Ummi tag Along, pujuk2 suruh buat cepat.... alhamdulillah.... tercapai juga lah hajat. Teramat lah gembira hati ini sebab kuih ni memang sedap sangat seperti yg di bayangkan. Lemak kacang merah nya, sedang2 manis dan tekstur kuih yg mantap. Terima-kasih kepada Yatie, Ady & Ummi atas resipi & galakkan.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Yatie, Ady, Ummi
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
1½ cwn Kacang Merah* (yg telah di rebus) 
1 cwn Air*(* di kisar bersama) 
1½ cwn Tepung Gandum
½ cwn Tepung Beras
2 cwn Santan
1 cwn Gula
3 sb Butter
2 biji Telur
½ st Garam
1 st Pewarna Merah
sedikit Bijan
- utk tabur (Along tak letak)

CARA2:
1. Kisar kesemua bahan di dalam blender kecuali bijan sehingga sebati.
Masak sebentar sehingga berwap guna api kecil selama 5 minit.
2. Panaskan oven 180C, sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
3. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
Bakar selama 60 minit atau sehingga masak.
4. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.

16 comments:

  1. Salam along! sedap ni bingka kacang merah sbb kita pun suke kacang merah :D liyana sihat tak along? mesti dah semakin comelllllllll, hugs kan utk kita ya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ika cayang! Wajib cuba ni Ika... sedap sangat, Along suka! Liana demam, dah 3 hari xsekolah.... hug2 dah tadi... panas badan dia....

      Delete
  2. Assalamualaikum Along cayang...hehee..x sesia ummi tag eh...sebab Ummi tau Along rajin..mesti buatnya...kan..kan... ^___^ Mintak 4 potong...sedap ni, sepotong x cukup Along...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Memang dah simpan 4 ketoi tuk Ummi... Along pun makan setengah loyang tak ingat donia... hehe

      Delete
  3. Assalamualaikum Along ...
    mas tak pernah try lagi bingka ni..
    sedappnya tengokkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Mas cayang. Wajib cuba kalau belum try.... sedap! Buat cepat Mas...

      Delete
  4. Aslmkm..datang bekpes buleh? sedapnya, saya suka kuih2 canni tapi nak membuatnya kurang rajin skit..hehe

    ReplyDelete
  5. Salam along....wah tak sabar rasa nya nak try nie pulak nampak geram dgn warnanya ...

    ReplyDelete
  6. salam along
    nampak sedap la bingka tu..x pernah cuba lg yg mix kcg merah..:)insaalah nk try jgk..:)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum... rasa kacang merah tu mesti sedapkan...

    ReplyDelete
  8. Kan dah cakap... minggu bingka agaknya ya... boleh aje kacang merah tu dibuat bingka ya... nampak sedap dan manis.. macam tuannya..

    ReplyDelete
  9. Anna Qawina,
    Wsalam. Tak susah buat kuih ni Anna, vampak jer dlm blender, masuk oven... siap!

    CitarasaKu,
    Wsalam. Cubalah Noor, berbaloi.

    MakcikKantin,
    Resepi Yatie ni, Along cuba jer.

    Zila 4ever,
    Wsalam. Digalakkan mencuba, sedap rasa kcg merah.

    Nazrah,
    Wsalam, memnag sedap lah Nazrah. Kalau suka kcg merah, kuih ni wajib cuba.

    Ogyyep,
    Wsalam. hehe memang minggu bingka, baru je ari tu Along buat bingka crackers. Ikut angin yg bertiup.... hehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Along,
    menarik dan kemas je potongan kuih bingka ni..tq sudi mencuba dan kena dngn selera Along...tetiba rasa nak buat lagilah...

    ReplyDelete
  11. Kalau red beans tu pakai yg instant utk inti pau tu blh ke Along? mcm menarik tapi pikir nak simple dimple gak

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Along... sy br try resipi ni.. best sgt.. rse nk buat lg dan lagi.. hihihi... thanks for sharing :)

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)