Search my Blog

Wednesday, May 30, 2012

Kiwi Fruit Muffins

 There were some kiwi fruits leftover from the office weekly fruit basket, so I promised my office mates to bake them muffins since I have a recipe shared by by my friend Norjanah that I wanted to try.... It was such a lovely muffins - nice smell, soft, fluffy and very moist. Thanks NorJ for sharing a very good recipe - it was so easy to prepare - no beating necessary at all. I did not add any coloring - all natural.
By: Roz@HomeKreation
Makes about 22 muffins
INGREDIENTS:
chopped kiwi
2 cup Flour*
1 tbsp Baking Powder*
1 tsp Baking Soda*
(* sifted together)
1 cup Sugar
3 Firm Kiwi Fruit
- peeled and finely chopped 
2 Eggs^
3/4 cup Oil^
3/4 cup Milk^
(^ combined) 

METHOD:
1. Place flour mixture* in a bowl.
Add in sugar & chopped kiwi.
Gently stir in egg mixture^ until just moistened - do not overmix.
Spoon into muffin cups until 2/3 full.

2. Bake 180C for 20 minutes or until golden.

Cool on wire racks.
**********************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Sedap rupa nya muffin buah Kiwi.... Resepi ni di kongsi oleh sahabat Along, Norjanah. Thank-you NorJ untuk resipi yg amat gebu ni & amat moist - sedap sangat. Along buat ni untuk office-mates sebab ada lebihan buah Kiwi dari pejabat. Semua puji cakap sedap.... tapi cukup2 seorang sebiji jer.... sorry lah tetamu2 tetap tak merasa kali ni ya....hehe.

Along buat ni tak campur pewarna tau... warna asli!

Hasil: 22 biji muffin
BAHAN2: 
cincang halus
2 cwn Tepung Gandum*
1 sb Baking Powder*
1 st Baking Soda*
(* ayak sekali)
1 cwn Gula Halus
3 biji Buah Kiwi
- kupas & cincang halus
2 bj Telur^
3/4 cwn Minyak^
3/4 cwn Susu^
(^ campurkan) 

CARA2:
1. Letakkan bahan2 campuran tepung* ke dlm mangkuk.
Masukkan gula & kiwi cincang.
Dgn perlahan2, campurkan campuran telur^ sehingga rata - jangan terlebih kacau.
Sudukan ke dlm cawan kertas sehingga 2/3 penuh.

2. Bakar 180C, 20 minutes sehingga keperangan.
Sejukkan di atas radai.

15 comments:

  1. Salam along. lain kali beli kiwi boleh la kak ros cuba resepi ni.Tak pernah makan muffin kiwi..warna pun cantik kan?

    ReplyDelete
  2. nanti nak cuba..nmpk sedap..tq along :)

    ReplyDelete
  3. Salam Along..

    Mmg nampak sedap! tak pernah makan lagi ni..
    Terasa macam nak cuba jugak!

    ReplyDelete
  4. Muffins came out super spongy and moist.

    ReplyDelete
  5. hmmm nmpk sgt menarik...dh lama x memuffin ni...simpan resepi dlu...nk cuba nti...

    ReplyDelete
  6. Salam.. Hi Kak Alongroz, wahhh muffin pula kali ni.. Tengok je dah tau kesedapannya.. :)

    ReplyDelete
  7. Assalam Along,
    muffin kiwi something different ni..kalau hari tu kita buat muffin kuini, yang ini lagi something new to me juga..
    sedap nampaknya tu Along..

    ReplyDelete
  8. Hmmm... something different. Faeez suka buah kiwi tapi tak pernah pulak makan kiwi muffin. Mesti cuba ni..

    ReplyDelete
  9. Salam Along..menarik gak kan kita campur kiwi..boleh pelbagaikan muffin..tkasih berkongsi resepi

    ReplyDelete
  10. Aslmkum Along..
    Sue dah ketinggalan la..Kompem dah habis ni. Hehehe...Along!..Siyes mengguda betul muffin tu tau..Hijaunya menawan.

    ReplyDelete
  11. menarik resipi nie Along.. guna buah kiwi segar yer.. pasti rasanya sedap sesgt... tgk pun dah tau sedap...

    ReplyDelete
  12. salam along kmk molah mapin lain ari tok..nak ngabis buah labu sblm nya buruk..mapin labu..heee..kelak cuba mlh mapin kiwi tok gik..cam sedap jak..:)

    ReplyDelete
  13. Kalau ditukar kiwi dgn pisang boleh jugak kan?

    ReplyDelete
  14. SALAM..sy minta izin utk simpan n cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  15. Alah along ni sempat bergurau pula.Nanti leh cuba muffin ni.Semalam ulang entah keberapa kali buat banana & poppy seeds sebab ada kawan suka.tq

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)