Some tips on how to cooked the big sago:
- Dip dry sago in water for a minute
- Throw into boiling water. Make sure water is 4-5 times of the amount of sago.
- Let it cook until translucent, stir frequently until only tiny white spec of uncooked portion in the middle of sago pearls. .
- Off fire & cover pot for 15 minutes until all fully translucent.
- Rinse under tap water to get rid of excess starch.
- Ready to use.
To cook the sweet broth:
- Add coconut milk, steamed yam, cooked big sago, white/brown sugar, pandan leaf, a pinch of salt in a pot.
- Stir until boiled. Serve warm.
***********************************
Alhamdulillah, selamat berbuka puasa dan menikmati Pengat Keladi dgn Sagu Besar.... suka sangat! Keladi memang kesukaan Along - buat apa pun Along rasa sedap sangat. Along lebih suka pengat campur sagu besar ni di bandingkan sagu yg halus sebab rasa nya yg kenyal2. Kalau puasa memang suka pemanis mulut, lega rasa nya tekak yg pahit..... hehe.
Untuk merebus sagu besar ni kena bersabar sebab mengambil masa yg lama. Along rendam dulu seminit baru di masukkan ke dalam air mendidih supaya lebih cepat masak. Air merebus nya pula mesti 4-5 kali ganda sagu supaya sagu dapat berkembang. Apabila dah hampir jernih, padam api & tutup periuk & biarkan selama 15 minit sehingga jernih sepenuh nya. Bilas dalam tapis dgn air paip untuk menghilangkan kanji berlebihan.
Big sago pearls |
Assalamualaikum Along,
ReplyDeleteadoyaiiii wat terliur jek...kalau puasa mmng menu mcm nilah yg menjadi pilihan utama...mmng nyaman je lalu kat tekak bila berbuka puasa...kan..
Salam.. Hi Kak Alongroz, Nur datang nak cuci mata tengok pengat sagu.. Bestnya, lama tak makan pengat..
ReplyDeleteKak, gunung tu betul dekat dengan rumah bonda Nur. 5 minit je perjalanan.. tapi tak rajin naik daki.. hehe.. Tak jalan mana pun, bercuti di rumah bonda je. :)
salam kak long
ReplyDeletewahhh sedapnya..kita minat btl dgn keladi..klu dapat semangkuk tue.waallaaaa.:)
Aslmkum..
ReplyDeleteAlongggg!!!!..Sedapnya. Lama x makan pengat keladi. Sagu besar ya. X pernah terfikir nak guna sagu besar. Ok jg kan..Lagi la sedap makan kalau sagunya besar2..Heee
salam along...sedapnye pengat... sagu besar tu buat saya teringat2 keenakkan pengat... hmmm...nyum3
ReplyDeleteSedap..sedap
ReplyDeleteasslm Kak Long...sedapnye...mkn hangat2 ni..aduhh bleh bmangkuk2 jugak la..pastu manis sikit...perghhh...xtkata dibuatnya...hihi
ReplyDeletesedap nye Roz, pengat ade kladi n sagu besar besar pulak..... yum yum sedap .:)
ReplyDeleteYummy dessert, have seen these big pearls here,used them once for making bubble tea.
ReplyDeleteoooo camya rupa sago bsr...x prnh makei..maok kmk g cr kelak rah pasar.tq for tips..kmk pun peminat keladi..mun ada keladi 'teiland'-swakian..nang bessss!!!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalamualaikum Along...
ReplyDeletehari tu diana ada nmpk kat pasar raya sagu besar nie... tp x tay nak buat apa... teringin gak nak beli masa tu.. nnt nak beli n cuba resipi nie..