Juicy in the inside.... |
Serves 5 persons
INGREDIENTS:
1 big Chicken breast (about 800g) - cut into 4 slices
6 cloves Garlic*
25 sprigs Basil Leaves* - remove stems
1/2 cup Water*
2 tbsp Balsamic Vinegar*
1-2 tbsp Honey*
Salt* (* blend until fine paste)
Pepper
METHOD:
1. Rub chicken with salt & pepper.
Marinate with blended ingredients for 1/2 day in fridge.
2. Heat up ridged pan with some oil.
Grill chicken until cooked on one side.
Flip and let it cooked completely.
3. Heat up 2 tbsp butter and pour the excess marinate sauce.
Cook until thicken & serve along the chicken.
***************************************************
Ni lah lauk nya untuk Nasi Minyak Bandung yg Along tayangkan kelmarin. Resipi ayam panggang ni tentu nya sesuatu kelainan sebab Along pandai2 sendiri mencipta hasil imaginasi sebab daun selasih yg terlampau banyak gemuk2 kat belakang rumah tu. Hasil nya sungguh sedap seperti yg Along sangkakan.... bukan sahaja rasa nya yg harum berperisa malah ayam nya tersangat lembut. Kalau nak tahu kena lah cuba sendiri tau... memang spesel & sesuatu kelainan!!
By: AlongRoz@HomeKreation
Hidangan 5 orang
BAHAN2:
1 ketul besar Dada Ayam (~ 800g) - potong 4 keping
6 ulas Bwg Putih*
25 tangkai Daun Basil* - ambil daun nya shj
1/2 cwn Air*
2 sb Balsamic Vinegar*
1-2 sb Madu*
Garam* (* blend sehingga menjadi pes)
Lada Hitam
CARA2:
1. Lumur ayam dgn garam & lada hitam sehingga rata.
Gaulkan bhn2 yg di blend* & perap 1/2 hari dlm peti-sejuk.
2. Panaskan kuali pemanggang bergerigi dgn sedikit minyak.
Panggang ayam sehingga masak di sebelah nya & balikkan.
Biarkan sehingga masak sepenuh nya.
3. Panaskan 2 sb butter & masak lebihan bahan perap sehingga pekat.
Hidangkan bersama ayam tadi bersama nasi/kentang/roti.
By: AlongRoz@HomeKreation
Hidangan 5 orang
BAHAN2:
1 ketul besar Dada Ayam (~ 800g) - potong 4 keping
6 ulas Bwg Putih*
25 tangkai Daun Basil* - ambil daun nya shj
1/2 cwn Air*
2 sb Balsamic Vinegar*
1-2 sb Madu*
Garam* (* blend sehingga menjadi pes)
Lada Hitam
CARA2:
1. Lumur ayam dgn garam & lada hitam sehingga rata.
Gaulkan bhn2 yg di blend* & perap 1/2 hari dlm peti-sejuk.
2. Panaskan kuali pemanggang bergerigi dgn sedikit minyak.
Panggang ayam sehingga masak di sebelah nya & balikkan.
Biarkan sehingga masak sepenuh nya.
3. Panaskan 2 sb butter & masak lebihan bahan perap sehingga pekat.
Hidangkan bersama ayam tadi bersama nasi/kentang/roti.
Chicken with marinate sauce |
Grilling in process |
kalo xabes ayam ni buat salad mesti sdap kn?
ReplyDeleteHi, the chicken looks so delicious.
ReplyDeleteSalam Along...wah sedapnya tambah lagi jika ada daun basil. Saya pun suka dgn daun basil nie rasa pedas pedas hehe. Tapi tak pernah lah blend dan buat camni..ish mesti sedap sangat...terliur dah...
ReplyDeleteSalam.. Kalau dah minat, tentu kita akan jadi lebih kreatif lagi.. Kagum dengan Kak Alongroz.. Kaulah sumber inspirasiku.. :)
ReplyDeleteAslmkum Along. Morning!.
ReplyDeleteNi yg best ni, pg2 dah jamu mata dgn makanan yg best2..Terbaiklah Along.. (^_^)
wow! wanginya ayam selasih Along tu... sedap tuh!
ReplyDeleteSalam Alongroz,
ReplyDeleteYou must really take some time off and compile all your recipes into a book, you have something outstanding here, lain dari yang lain. Please do! I always enjoy blogwalking here and picking something out to try and "tempt" my difficult eaters at home. They are always appreciative. Amongst your recipes that is HOT in my kitchen is your pancakes, a favourite to take to kindie. Thank you so much.
Salam,
Rosmarie, Miri
Salam AlongRoz... seyes tertarik sama grilled chicken along...
ReplyDeleteSalam Along.kreatif Along masak ayam guna daun basil....ayamnya pasti sedapkan...
ReplyDeletesalam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !
wahh sedapnya along...menarik resepii nie..leh try:)
ReplyDeletesedappppppppp..bangat...nk mintak jauh lah gilak...jamu mata jak lah...:-)
ReplyDeletesalam along.....aduhai ayam, menggodanya engkau. manakan ku cari daun basil fresh ni. Along kena jual ni kalau byk sgt.hehe!!!
ReplyDeletesaya memang peminat ulam ni..mesti cuba nanti.
ReplyDeleteSalam semua, tq singgah ya. Nanti Along bals kunjungan jika berkesempatan.
ReplyDelete