Search my Blog

Sunday, July 1, 2012

Mini Sausage Quiche

 My hubby & AlongRiz were in kampung and therefore I opted for something light to serve breakfast today for four of us (plus Liana of course).... My two boys enjoyed it so much! Liana isn't a great eater but this time she finished one piece without wasting any - good enough. I used ready made pastry and therefore it was quick & easy to prepare.
By: Roz@HomeKreation
Adapted from: KKIda@1001Resipi
Recipe modified with available ingredients and translated into English
Makes 15 (2¼" diameter) quiches
INGREDIENTS:
Shortcrust Pastry (I used 4 pcs frozen Kawanku Roti Canai, KKida used flattened bread slices) 
3 Eggs
¼ cup Fresh Milk
3 slices Cheese* (orig recipe used 1/3c grated cheese) 
3 Chicken Sausage*
1 Tomato* (* chopped)
1 Green/Red Chili
Salt & Pepper

METHOD:
1. Cut pastry with cup that can fit the size of muffin tin.
Line greased muffin tin with the cut pastry.

2. Lightly beat egg with fork & add in the rest of ingredients.
Spoon into the pastry & bake 25 minutes at 190C (using lowest rack).
Serve warm.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Nampak kat rumah KKIda@1001resipi dan terus jer teringin. Sebenarnya Along gi rumah Nur@CetusanRasa & terbaca pasal pie maker yg Nur idamkan tu. Along pun teringin juga nak tengok, bila pi tengok terus jatuh cinta dgn quiche & pie maker tu. Teringin sangat nak makan quiche sbb lama dah tak buat, Along pun buat lah untuk sarapan pagi ni. TQ KKIda kongsikan resipi yg mudah tapi sedap ni! 

Adapted from: KKIda@1001Resipi
Along ubahsuai sedikit bahan2 & cara2 nya
Bilangan: 15 biji (2¼" diameter) quiches
BAHAN2:
Doh pastri (Along guna frozen Kawanku Roti Canai, KKIda pula guna kepingan roti biasa)
3 bj Telur
¼ cwn Susu Cair
3 keping Cheese* (resipi asal guna 1/3c grated cheese)
3 btg Sosej Ayam*
1 bj Tomato* (* cincang)
1 bj Cili Merah/Hijau
Garam & Lada Hitam

CARA2:
1. Potong pastri dgn gelas bersaiz sesuai utk lubang acuan muffin.
Letakkan potongan pastri ke dlm tin muffin yg telah di minyakkan.

2. Pukul telur dgn garfu & campurkan kesemua bhn2 yg lain.
Sudukan ke dlm bekas pastri tadi & bakar 25 minit @ 190C.
Tips dari Along: guna rak terbawah supaya pastri masak rangup.
Hidangkan suam.

10 comments:

  1. dulu masa belaja faa penah buat Quiche Lorraine. tp smpa skang still xtaw maksud dia. taw mkn je. hihihi. cm nk try je..

    ReplyDelete
  2. Suka suka ....!! Masuk list ehh~~
    Very simple recipe & easy to do

    ReplyDelete
  3. Alonggg. . Sedapnya :). Nakkkkk.

    ReplyDelete
  4. laaa, senangnye guna roti canai instant. ros ada simpan resepi quiche nak buat ni tapi blm terjadi

    ReplyDelete
  5. Salam. Kak Alongroz, perghhh mengoda sangat2 menu quiches ni.. Kak Ida punya menu simple tapi menarik sangat.. Nur suka juga ke blog beliau, banyak cerita dan resepi enak..

    Pie maker tu memang teringin.. Hope kalau dapatlah naik semangat utk memasak lagi.. Saje mencuba, mana tahu ada rezeki.

    Kak, kalau2 hantar quiches ni betul2, mesti bestkan.. Hehehe

    ReplyDelete
  6. lianaa... darwish nak ajak men basikal nih! dah lama tak main sesama.. hihiii...

    nampak menarik resepi nih la long! nak try la besok lusa tulat langkat... roti canai ader tuh rasanya dah kaku sejak berbulan2 lamanya... ntah2 dah expired! hikhikhik

    ReplyDelete
  7. Salam Along..
    dah lama saya tak buat quiche ni...Nampak sedap la ...size mini ni senang nak makan kan..

    ReplyDelete
  8. Gumbira berjaya buat ni pagi tadi,bekalkan sarapan utk suami dan jamahkan jiran next door.Tapi bila check balik resepi oops lupa letak susu.Saya guna puff pastri "Kawan".Satu versi sekeping2 tu saya terus benamkan dlm muffin tin 6 lubang dan satu versi lagi saya potong 4 sekeping pastri tu dan benamkan dlm tin tart 12-16 lubang yg comel-comel dlm 1 " diameter kot.tq

    ReplyDelete
  9. salam

    thanks 4 sharing
    saya dh try!! mnjadik.. tapi x comel mcm ni..huuu :P

    http://suebaharuddin.blogspot.com/2013/01/resepi-mini-quiche-sosej.html

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)