Search my Blog

Saturday, October 6, 2012

Vegetables Cannelloni (Popiah Itali)

 Can't wait to make the baked cannelloni ever since I returned from Taiping (for Idh in Aug) but gotta wait almost two months due to so many other priorities. I found the uncooked cannelloni in Tesco Taiping and bought only a box, which is enough for one serving for our family. I chose vegetables filling and using the usual tomato sauce that I used to cook pasta and also because it is my family's favourite. The whole combination was really delicious and Liana finished a double barrels! What a fabulous breakfast......!
By: Roz@HomeKreation
Serves 4-5 persons
INGREDIENTS:
1 box Uncooked Cannelloni
Chopped tomato, brinjal, mushroom, spinach, Fresh Basil Leaves
Garlic
Extra Virgin Olive Oil
1 Egg
1 can (>400g) Tomato Puree
Parsley
Salt, Sugar, Pepper
Grated Parmesan Cheese

METHOD:
1. In a bowl, mix chopped vegetables, 2 cloves pounded garlic, EVOO, salt, pepper & leave 5 minutes to absorb flavor.
Add in beaten egg, grated parmesan cheese & mix well.
2. Heat up 1 tbsp EVOO & stir fry 2 cloves chopped garlic until fragrant.
Add in tomato puree and 1 can water.
Season with salt & parsley.
3. Stuff cannelloni with vegetables filling.
4. Scoop half of the sauce & spread into a baking casserole.
Arrange stuffed cannelloni in a single layer.
Pour remaining sauce on top and sprinkle parmesan cheese.
5. Cover with aluminium foil & bake 180C for 30 minutes or until cannelloni is fully cooked.
Uncover foil & bake another 10 minutes to brown the top slightly.
6. Serve with pretzel sticks or garlic bread.



BAHASA MALAYSIA VERSION
Pagi ni Along buat Cannelloni pasta yg di sumbat dgn bayam dan sayur campuran. Walaaa.... sedap nya hubby & anak2 makan sehingga Liana pun bertambah. Sonok tengok dia orang bersemangat makan! Along buat macam baked pasta yg selalu buat tu cuma kali ni guna Cannelloni. Along saja panggil ni Popiah Itali sebab bentuk & saiz yg sama cam popiah dan lepas tu ada pula inti sayuran.....setuju tak?

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz hidangan 4-5 orang
BAHAN2:
1 kotak Pasta Cannelloni
Tomato, Terung, Cendawan, Bayam, Daun Selasih - cincang 
Bwg Putih
Extra Virgin Olive Oil
1 bj Telur
1 tin (>400g) Tomato Puree
Parsley
Garam, Gula, Lada Hitam
Grated Parmesan Cheese

CARA2:

1. Campurkan sayuran, 2 ulas bwg putih yg di tumbuk, EVOO, garam, lada & perap 5 minit supaya sebati rasa.
Gaulkan telur yg di pukul sedikit, grated parmesan cheese sehingga rata.
2. Panaskan 1 sb EVOO & tumis 2 ulas bwg putih cincang sehingga wangi.
Masukkan tomato puree & 1 tin air.
Perisakan dgn garam, gula & parsley.
3. Sumbatkan kesemua cannelloni dgn sayuran tadi.
4. Ratakan separuh sos tomato ke dalam dulang pembakar.
Aturkan cannelloni yg di sumbat - jgn di tindih.
Tuangkan baki sos yg separuh lagi sehingga rata.
Tabur parmesan cheese di atasnya.
5. Tutup dulang dgn kertas aluminium & bakar 180C selama 30minit sehingga pasta masak lembut.
Buka kertas aluminium & bakar 10minit utk garingkan sedikit permukaan nya.
6. Hidangkan dgn pretzel sticks atau garlic bread.

24 comments:

  1. Sedapnya kak.. Nur tak pernah makan pasta ni.. Pandai masak spaghetti je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah yg macam ni pula Nur, tukar2 selera. Tak byk sgt bahan nya, cepat jer siap.

      Delete
  2. kita pernah tengok pasta ni..tak tau pun kena sumbat sayuran dalamnya..wah2x..boleh cari pasta ini nanti..(kalau ke tesco laa)...belah pantai timur ada tesco kat KB aje..Pahang & Terengganu takde..sian kami ;),

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Miri pun takda gak pasta ni, Along import dari Taiping...hehe. Berbaloi angkut jauh2... sedap!

      Delete
  3. Asslmkum Along.
    Meh tuko dgn kuih cara sue. Nampak sedap sgt tu Along. . :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Nak, naaaak kuih cara yg lauk melimpah2 tu... nyum2 tq, sodap. Jgn lupa bawa balik pasat sepinggan ni ya...hehe

      Delete
  4. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for nice compliment. Have a nice day.

      Delete
  5. salam Along.Apa kabar?

    Eh!paham ker Along mesej yg kat atas ni htr (^_^).Dia pon minat ngan cannelloni Along nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Atie cayang. Along sihat, alhamdulillah. Paham cikit2... hehe

      Delete
  6. tak pernah makan.nanti nak cuba la:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah CM, tak rugi - sedap bagi penggemar pasta.

      Delete
  7. Salam Along ,

    Tq ...sesuatu yg baru bg saya...teruja untuk mencoba...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam KakNita. Cuba cepat sementara masih berkobar2 ni...

      Delete
  8. Along....sedapnya nmpk....yummy....should try ni...:)

    ReplyDelete
  9. Along sedap.U can make something like that using tortilla and called it Enchiladas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, I know that too tapi malas nak gelek tepung buat tortilla sbb kat Miri takda jual ready made. Try this one lah KakRos, senang juga sbb tak yah gulung2, main sumbat jer.

      Delete
  10. salam kenal.......sedapnya nampak.....lom lagi dpt makan, mesti nak lagi....bilaudamenulis.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Slmt berkenalan, maceh sudi singgah sini. Sila lah cuba, tentu Uda suka ni.

      Delete
  11. beli kt mana pasta jenis ne? leh x upload gmbr plastik pasta ne?

    ReplyDelete
  12. leh cuba ni tp kalau pakai bayam tempatan boleh tak? sebab bym spinach mcm org putih kdg takde kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, tak berapa sesuai sbb bayam tempatan ada kulit liat. Boleh juga beli spinach dlm tin kalau takda yg fresh.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)