Search my Blog

Friday, January 25, 2013

Chocolate Chip Fudge Cookies

 This is AngahRuz's favourite... so I made this last week-end before my trip to KL to meet him. This is really a very rich chocolate cookies - it is made from melted chocolate with very little amount of flour and packed with chocolate chips - I finished all the bitter-sweet chocolate chips that AlongRiz bought from US to make one batch of this. Each bite full of melted chocolate chips!
By: Roz@HomeKreation
Source: link
The original recipe has been modified as below to reflect the way I made it
Makes 30+ pieces (depending how big you make)
INGREDIENTS:
½ cup Flour*
1 tsp Baking Powder*
1/4 tsp Salt*
½ tsp Instant Coffee Powder* (* mix) 
16oz Bittersweet Chocolate - coarsely chopped
¼ cup Unsalted Butter
1¾ cup Caster Sugar
4 large Eggs

1 st Vanilla Essence
3 cup Bittersweet Chocolate Chips
 

METHOD:
1.  Melt chocolate & butter, then cool it.
2. Beat sugar and eggs until pale yellow and thick with ribbon trail, about 5 minutes.
Beat in the melted chocolate mixture and vanilla extract.

Fold in the dry ingredients* and mix only until incorporated.
Stir in the chocolate chips.
3. Cover with plastic wrap and refrigerate the batter until firm, about 1 hour or overnight.
4. Drop a tablespoon of batter onto prepared cookie sheets, spacing evenly.
With moist fingers, press batter to form 3 1/2- to 4-inch rounds.
Bake cookies at 180C for 15 minutes or until the tops of the cookies become dry and cracked, but are still shiny. Do not over-bake.
5. Remove from the oven and place baking pan on a wire rack to cool.
When cookies are firm, remove from baking pan and let completely cool on rack.
Store in an airtight container at room temperature for a few days.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Ini biskut kegemaran AngahRuz.... Along buat pada hujung minggu lepas untuk bawa ke KL untuk dia. Dah lama sebenar nya dia duk sebut2 tapi Along tak sempat nak buatkan. Nak beli pun takda yg serupa camni (AngahRuz yg kata). Resepi ni guna coklat bertimbun.... kalau tak sedap tak tau lah.... memang kaya dengan coklat yg cair di mulut. Along habiskan kesemua stok coklat chips yg AlongRiz beli dari US untuk buat ni.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: link 
Alih bahasa oleh HomeKreation
Resepi di bawah ni telah di ubah suai
Bilangan 30+ keping (bergantung pada saiz biskut)
BAHAN2:
½ cwn Tepung Gandum*
1 st Baking Powder*
1/4
st Garam Halus*
½ st Serbuk Kopi Segera* (* campur) 
16oz Coklat Bittersweet - cincang
¼ cwn Mentega tanpa Garam
cwn Gula Kastor
4 bj Telur besar

1 st Esen Vanilla
3 cwn Coklat Cip Bittersweet

CARA2:
1.  Cairkan coklat & mentega; sejukkan.
2. Pukul telur & gula sehingga putih & pekat, ~5 minit.
Masukkan campuran coklat & mentega tadi dan EV.
Masukkan bahan2 kering* & gaul sehingga sebati shj.
Masukkan coklat cip.
3. Tutup dgn plastik & masukkan ke dlm petisejuk selama 1 jam atau semalaman.
4. Sudukan ke atas dulang pembakar.
Tekan dgn jari yg di lembabkan supaya biskut selebar 3½"-4" bulat.
Bakar 180C selama 15 min sehingga permukaan nya kering & merekah.
Jangan terlebih bakar, pastikan permukaan nya masih berkilat.
5. Keluarkan dari oven & sejukkan sebelum di sempat dlm bekas kedap udara.



10 comments:

  1. rasa dia mcm mana Along? rangup ke soft? teruja nak tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat luar rangup, kat dalam macam macaron pun ada... mmg melting each bite!

      Delete
  2. As salam...mesti ranggup dalam mulut..hehe ibu yang buat mesti best.

    ReplyDelete
  3. nampak mcm nipis ingatkan ranggup td rupa2nya soft kt dalam yer. saya ni tak boleh klu sebut melted chocolate ni....aduh mmg cair jiwa raga...hehehe. sbb x pernah jumpa lg so, kena simpan resepi ni. tq along.

    ReplyDelete
  4. Salam along, kopi segera tu nescafe ke? Thx

    ReplyDelete
  5. Salam kak, kita kena alas dengan baking paper atau tabur tepung supaya biskut tak melekat ker? Sebab alas dengan kertas alas putih tu, biskut melekat. Nanti rasanya mmg la sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Along guna parchment paper, memang khas untuk biskut & langsung tak melekat. Kalau guna kertas alas kek pasti melekat.

      Delete
  6. Salam along.. nak tanya klu kite buat dalam normal size cookies blh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Boleh tapi takut nanti jadi nipis sgt pulak sbb bila bakar doh ni akan mencair.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)