Search my Blog

Sunday, April 21, 2013

Kek Kukus Koko Horlicks (Steamed Horlicks Chocolate Cake)

 Lovely soft & moist chocolate cake... not too sweet and lovely combination with chocolate ganache! I made it yesterday to give away to some friends and some leftover for four of us at home.
By: Roz@HomeKreation
Source: Siti Ameera
Translated into English by HomeKreation
Size: 9" x 9"
INGREDIENTS:
250g Butter
1 cup Condensed Milk (suggest to put extra if no topping) 
5 Eggs (grade A)
120g Kaya (Egg Jam)
1 tsp Vanilla Essence
200g Self-Raising Flour*
150g Horlicks*
100g Cocoa Powder* (* mix & sift) 

METHOD:
1. Beat butter & milk until fluffy.
2. Beat eggs in a separate bowl until frothy.
3. Pour egg into butter mixture and mix well.
Add in kaya, VE until well mixed.
Add in flour mixture* until well mixed.
4. Pour into lined/greased tin & steam for 1½ hours until cooked.
**********************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek coklat ni sedap sangat sebab ada perisa Horlicks.... kek nya lembab gebu.... rasa nya tidak terlalu manis, jadi Along pun tambahkan topping ganache untuk imbangkan rasa nya. Kalau tak cakap, orang takkan tahu kek ni di kukus sebab tiada beda dengan yg di bakar cuma kek nya lebih lembut dan tidak kering. Nak pegang kek ni kena perlahan2 & tak boleh lama2 nanti hancur di tangan. Masuk mulut jer terus cair!

Terima-kasih kepada Siti Ameera dari Brunei yg kongsikan resepi ni...!

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Siti Ameera
Resepi di taip semula oleh HomeKreation untuk mudah rujuk
Saiz: 9" x 9"
BAHAN2:
250g Mentega
1 tin Susu Pekat (Along guna 1 cawan, lebihkan kalau tak letak topping) 
5 bj Telur gred A
120g Kaya
1 st Esen Vanilla
200g Tepung Naik Sendiri*
150g Horlicks*
100g Serbuk Koko* (* ayak sekali) 

CARA2:
1. Pukul mentega dengan susu pekat sehingga kembang.
2. Pukul telur dlm mangkuk yg berasingan sehingga berbuih.
3. Masukkan telur yg telah di pukul ke dalam adunan mentega sehingga sebati.
Masukkan kaya dan esen vanilla sehingga sebati.

Masukkan campuran tepung* sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam tin yg di lapik & di minyakkan.
Kukus 1½ jam sehingga masak.



11 comments:

  1. salam besan ku... baru jer kuor dr dapur wat kek cekelat.. bukak2 blog along jer terus nmpk kek coklat jugak... meh long nak rasa along nyer... penah gak buat resepi coklat gini utk publish majalah.. tp tak cantik gini la kaler coklat tu sbb guna koko tak berapa nak gelap hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam besan ku cayang.... Dari dulu lagi kita punya menu mesti kebetulan sama... memang ada jodoh lah kita ni kan besan....hehe

      Delete
  2. assalam kak..
    menarik nih,masuk list lah..
    ada masa nak try jgk buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Sila lah cuba. TQ singgah & komen.

      Delete
  3. Replies
    1. Tu baru tengok... kena cuba sendiri baru tau.

      Delete
  4. Replies
    1. heheee... baru lepas makan sekeping lagi....

      Delete
  5. ala tadi nak komen kat sini terkomen kat tempat lain.Along jk along recommend sedap memang jadi tergedik nak buat.Nak nak tengok ada kaya tak dalam fridge.Lain kompom ada.Hari ini nak try sup ayam kantan tapi cendawan saja terlupa beli.Nak start buat kiwi muffin utk share dgn org sebelah hihi.Mintak2 jadi hampir sebjik macam alonglah

    ReplyDelete
  6. Wah..meleleh ganache nya..nyamannn!

    ReplyDelete
  7. Pretty inviting and droolworthy cake,love to finish that slice.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)