Search my Blog

Tuesday, May 21, 2013

Nasi Ayam Golek (Whole Roasted Chicken with Rice)


Hi everyone....! How I miss all of you..... sorry for disappearing without notice... I had two weeks desperately needed break in Peninsular spending time with families.... such a relaxing break, away from hectic daily routines! Now am back and energised than ever.... thanking my understanding boss for releasing me despite the peak loads....

Sharing herewith something I cooked for last night dinner.... not so special but my children's favourite since AngahRuz is home on semester break until this week end. Very happy to see how the whole family enjoying it...!

By: Roz@HomeKreation
Serve: 4 persons
RICE:
4 cups Bario Rice - wash & drain
4 cups Water
2 tbsp Margarine
3 cloves Garlic
- chopped
Mixed Spices (Cinnamon Stick, Star Anise, Cardamon, Cloves)
1" Ginger
- bruised
1 Screwpine Leaf

1 tsp Chicken Stock
1 tsp Salt

METHOD:
1. Heat up margarine in a pot.
Fry garlic & spices until fragrant.
Add in ginger, screwpine leaf & rice. Stir for a while.
Add in water, chicken stock & salt.
Place pot in a rice cooker & let it cook.

ROASTED CHICKEN:
1 whole Chicken
1 tbsp Chili Powder
1 tsp Black Pepper Corns*
1 Big Onion*
1 cloves Garlic*
2" Ginger*
1 Lemongrass*
1 tsp Cumin Seeds*
1 tsp Fennel Seeds*
Salt* (* blend with plenty of water until fine) 
1 tbsp Honey
1 tbsp Soy Sauce
Extra Virgin Olive Oil

METHOD:
1. Rub chicken with salt & rest of ingredients.
Marinate for at least 10 minutes.
2. Bake 200C until done.
I used microwave roast function 50min.
3. Chopped cooked chicken and serve with rice and sauce from roasting (thickened with a bit of flour & boil).
 

Roasting in the process

BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualaikum kekawan & pembaca yg di sayangi..... maaflah ya sebab Along menghilang sebentar. Sebenar nya Along gi bercuti bersama keluarga selama dua minggu.... Lega rasa nya dapat berihat dan pulang ke kampung di Taiping. Sempat juga lah makan angin ke Cameron Highland, Maxwell Hill dan shopping sana-sini....hehee... memang best!

Rindu rasa nya nak ke dapo semula tapi ni jer yang sempat Along kongsikan. Ni dinner semalam atas permintaan anak2... AngahRuz bercuti sehingga hujung minggu ni, kesian gak dia komplen makan tak sedap kat kampus dia tu. Gembira betul semua orang menikmati Ayam Golek dan Nasi Ayam beras Bario....

Resepi nya Along akan taip kendian ya.... jap lagi Along kena siapkan sarapan dan bekal sekolah Liana, lepas tu nak bersiap ke pejabat pula.... mmmmmuah2 salam rindu buat semua...!! 

Ok.... ni dia resipi nya:

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz hidangan: 4 orang
NASI:
4 cwn Beras Bario - wash & drain
4 cwn Air
2 sb Majerin
3 ulas Bwg Putih
- cincang
Rempah Tumis (Kayu Manis, Cengkih, Pelaga & Bg Lawang)
1" Halia
- ketuk
1 helai Daun Pandan

1 st Stok Ayam
1 st Garam

CARA2:
1. Panaskan majerin dlm periuk.
Tumis bwg putih, rempah tumis sehingga wangi.
Masukkan halia, daun pandan & beras; kacau sebati.
Masukkan air, stok ayam & garam.
2. Masak dlm rice cooker seperti biasa.

AYAM GOLEK:
1 ekor Ayam
1 sb Cili Serbuk
1 st Serbuk Lada Hitam
1 bj Bwg Besar*
1 ulas Bwg Putih*
2" Halia*
1 btg Serai*
1 st Jintan Manis*
1st Jintan Putih*
Garam* (* blend dgn sedikit air) 
1 sb Madu
1 sb Kicap
Extra Virgin Olive Oil

CARA2:
1. Lumur ayam dgn garam & kesemua bahan2.
Perap sekurang2nya 10 minit.
2. Bakar 200C sehingga masak (Along guna microwave roasting function 50 minit).
3. Potong2 & hidangkan dgn nasi dan sos dari lebihan panggang tadi (pekatkan dgn sedikit tepung & di masak).



8 comments:

  1. sedapnya kak ayam golek....wah bestnya gi cuti2 malaysia yer...lama pulak tu...bestnyerrr

    ReplyDelete
  2. Along bercuti rupanya, bestlah...kalau boleh nak cuti sebulan kan?
    Sedap nmpk ayam golek tu,kakpb tak pernah lagi buat.

    ReplyDelete
  3. Wow! bestnya ayam golek...

    ReplyDelete
  4. Assalam Along...kita pun nak mintak maaf lama x bertandang...sibuk ntah apa2 pun x tau jugak nk bgtau..haha. Kadang2 jeling jer, jari mcm malas menaip, kadang2 tenet meragam...adoiii. Tp tengok ayam golek ni mmg mengancam jer...mkn dgn nasi ayam lak tuh...terangkat eh! Peluk cium tuk Liana yea...wah dah sekolah ke dia...tadika la eh.. ^__^

    ReplyDelete
  5. salam along…..itule, rasa lamanya tak menyapa along rupa2nya menghilangkan diri. tak tahu plak along org taiping, ros suka sgt dgn taiping due to keredupan & nyamannya cuaca kat sana. btw si ayam yg bergolek itu begitu menggoda. awuuuu

    ReplyDelete
  6. Asslmkm Along.
    Bila tengok ayam golek ni bergolek kat fb tadi. terus laju2 masuk sini. nak jeling2 juga resepinya.
    Apa2 pun..lebiuuu along. Rajin2 up menu best2 ya.

    ReplyDelete
  7. Wa best nya blit kpg..cuti2 msia..kmk pun ke cameron highland last weekend,maybe hari lain2 kita g kot,ya lh x jumpa...mun jumpa nak best owww...ayam golek ya nang mengancam..dtg nk ambik resepi tok..mun jd mlh kelak berik laporan..ok mem..:-)

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)