Search my Blog

Saturday, June 29, 2013

Checkerboard Cake for Birthday

 June is a very special month for my family because three members of the family were borned in June plus Father's Day is in June as well. This year I decided to bake a birthday cake for all three of us.... AlongRiz bought a checkerboard cake pans from USA for me a year ago which had not been used and therefore gave me an immediate solution without having to think too much of what choice of cake.


By: Roz@HomeKreation
Source: From the box of the cake pans
Recipe is retyped with conversion by HomeKreation
Yields 9" round
INGREDIENTS:
5oz Semi-sweet Chocolate - melt & cool slightly (original recipe only 3oz) 
1 cup (227g) Butter
2 cup Sugar
4 Eggs
1 tbsp Vanilla Essence
4 cup Flour*
3 tsp Baking Powder*
1/2 tsp Salt* (* combined) 
1 1/3 cup Milk

METHOD:
1. Cream butter & sugar until white.
Add eggs one at a time, beating after each addition.
Add vanilla essence.
2. Add flour mixture* and milk alternately until well mixed.
3. Divide batter into two equal portions.
Mix chocolate into one portion (I purposely let the chocolate chunks instead of smooth mix).
4. Pour into three checkerboard pans following the box instructions (see step by step illustrations below).
5. Bake at 160C for 25 minutes and cool.
Stack up cake with chocolate ganache in between.
Coat cake all over with topping and decorate per your preference.

CHOCOLATE TOPPING
Source: Roz@HomeKreation
250g Cooking Chocolate
1 tin (170g) Nestle cream
1 tbsp Butter
- Cook until melted & smooth.
- Use immediately.

BAHASA MALAYSIA VERSION
Tahun ni teringin nak buat kek birthday sendiri walaupun dalam keadaan yg amat kesibukan... Alhamdulillah tercapai juga hasrat walaupun comot jer kek yg Along buat ni. Kek ni semperrna harijadi Along, hubby dan AngaRuz yg lahir dlm bulan Jun. Sedih nya AngahRuz takda di Miri untuk sama2 potong kek tu sebab dia belajar di KL, Along cuma poskan gambar kek untuk nya pada tarikh lahir nya.

 Acuan Kek Checkerboard ni AlongRiz beli dari USA dah setahun lalu dan baru sekarang Along berkesempatan nak gunakan nya. Senang je nak buat nya, boleh tengok step-by-step yg Along tunjukkan di gambar2 bawah ni.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: kotak bungkusan acuan
Terjemahan ke BM oleh HomeKreation
Saiz 9" bulat
BAHAN2:
5oz Semi-sweet Chocolate - cairkan (resipi asal hanya 3 oz) 
1 cwn (227g) Butter
2 cwn Gula
4 bj Telur
1 sb Vanilla Essence
4 cwn Tepung Gandum*
3 st Baking Powder*
1/2 st Garam* (* campur) 
1 1/3 cwn Susu

CARA2:
1. Pukul butter & gula sehingga putih.
Masukkan telur sebiji2 sambil di pukul rata.
Masukkan vanilla essence.
2. Masukkan campuran tepung & susu berselang-seli sehingga sebati.
3. Bahagi adunan kepada dua bahagian.
Campurkan coklat kepada satu bahagian (Along sengaja biar coklat berketul2 sikit).
4. Paipkan ke dalam acuan checkerboard seperti arahan di kotak (lihat gambar step-by-step kat bawah).
5. Bakar 160C selama 25 minit dan sejukkan.
Lapiskan ketiga2 biji kek selang-seli warna dgn topping coklat.
Sapu topping coklat ke serata kek & hias.

CHOCOLATE TOPPING
Source: AlongRoz@HomeKreation
250g Cooking Chocolate
1 tin (170g) Nestle cream
1 sb Butter
- Masak sehingga cair. Sapukan ke atas kek dgn segera.

1. Prepare batter & pan.
Sediakan adunan dan acuan

2. Pipe two batters alternately as shown.
Paipkan adunan selang-seli warna spt di tunjukkan

3. Carefully remove the divider.
Perlahan2 angkat divider.

4. Pour batter into 3 tins in above alternate colors.
Buat 3 tin dengan selangi warna spt rajah

5. 3 cakes baked & unmouded.
3 biji kek yg sudah siap di bakar

6. Stack the 3 cakes with choc ganache in between
Lapiskan ketiga2 biji kek dgn coklat topping

7. Coat cake all over with choc ganache.
Sapukan coklat topping ke serata kek

8. Final look!


21 comments:

  1. salam...
    sedapnya kek...
    adda belum mampu lagi la nak buat kek cmni..
    buat kek coklat biasa pun terkapai2 lagi..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Adda. Ya, sedap kek butter ni lembut. Adda pun pasti boleh buat cuma perlukan ketekunan dan praktis.

      Delete
  2. hi sis.. mana nak cari benda putih tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis... benda putih tu satu set dgn tin acuan kek. Anak Along belikan dari US. Kat Msia ni tatau nak cari kat mana.

      Delete
    2. alamak jauhnya.. loyang tu saya ada sebijik. nak putih tu. huhuhu ingat ada kat malaysia

      Delete
  3. salam
    looks so delicious and inviting...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ady. Sedap kek ni, kena lak dgn topping coklat kan....hehe

      Delete
  4. hepi belated besday wat along cayang..sorilaaa pn doc ketinggalan ketapi..hehe! pepun nk kenen gak kek checkered tuh..ada lg x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Inahar, lambat pun takpa... nikan masih bulan Jun...hehe. Kek mmg takda lagi dah... ramai kat sini yg tolong abiskan...hehe

      Delete
  5. Wow! Such a useful gadget. Pandei anak bujang you beli, Cik Roz!

    ReplyDelete
  6. oh...br la tau...senang je la kalo cam tu...yg sy tgk b4 ni kena guna cake ring...best la kalo dpt..nk kena g us bli ni..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang senang je guna method ni tapi ada senget sikit....hehe

      Delete
  7. salam...

    bila tengok kek ni rasa teringin nk bt...
    tp acuannya x da lg...
    kempunan...

    ReplyDelete
  8. Cantiknya kek ni kak.. tentu sedap dan puas hati sebab akak sendiri yg membuatnya.. Nak carilah acuan kek ni..

    ReplyDelete
  9. salam..

    cantik dan kemas kek tu..sangat menarik.

    ReplyDelete
  10. Salam along...kacak kek..ada kmk diat nok putih ya rah bakery..tapi x pasti nya ka bukan..maok diat menar kli sama ngn nok putih ya..brand wilton ada juak nak oww


    ReplyDelete
  11. Fantastic cake, beautifully done.

    ReplyDelete
  12. nak sepotong boleh? tak comot pon kek Along. cantik je.

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)