By: Roz@HomeKreation
Yield one heart shape
INGREDIENTS:
7 cup Glutinous Rice (170ml cup)
3 tsp Turmeric Powder
1 Tamarind Piece
1 bowl Coconut Milk + Salt
Serunding
One 12" diameter Board
Craft Vegetables - Capcicum, Cucumber, Onion, Red/Green Chilies, Carrots, Eggs, Cherry Tomatoes
METHOD:
1. Wash glutinous rice and soak with turmeric powder & tamarind piece overnight.
2. Drain excess water, discard tamarind piece and steam for about 10 minutes.
3. Sprinkle coconut milk & mix well.
Steam further until cooked.
4. Press cooked glutinous rice into tin while it is still hot.
Fill half full, spread Serunding and top with another layer of glutinous rice.
Let it cool before unmould it onto a cake board.
5. Decorate with crafted vegetables.
(Vegetables can be crafted a night before & keep in fridge)
BAHASA MALAYSIA VERSION
Kali ni Along mencuba nasib buat hiasan untuk hantaran pertunangan saudara hubby kelmarin. Tangan ni memang keras dan selalu nya bab2 mengukir atau menggubah ni bakat nya lebih terserlah dalam diri Emak, my younger sister Nani and my chef brother Ayed. Apa pun kalau tak praktis akan bertambah keras ler tangan ni kan, so waktu tengah ada semangat sedikit ni dan Along pun dah janji dengan sedara maka terhasil lah juga bagi julong kali nya setalam ukiran hantaran.... alhamdulillah lega pula rasa nya. Memula tu tak confident, so Along tanya pendapat kat FB.... Terima-kasih buat kawan2 FB yang memberi galakan dan hadiah2 bintang yang tidak di sangka.....hehe. Yang best nya K1 pun kata pass, siap kasi bintang lagi. Along banyak cari ilham dari blog K1@Citarasawan yg memang professional bab2 menggubah pulut kuning.
By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 1 tin bentuk hati
BAHAN2:
7 cwn Beras Pulut (cwn 170ml)
3 st Serbuk Kunyit
1 Asam Keping
1 mangkuk Santan + sedikit Garam
Serunding Ayam/Daging/Ikan/Udang
1 Papan Kek Bulat 12"
Hiasan Sayuran - Capcicum, Timun, Bawang, Cili Merah/Hijau, Karot, Telur Ayam/Putuh, Tomato Ceri
CARA2:
1. Basuh beras pulut dan rendam dgn kunyit dan asam keping semalaman.
2. Tapis air, buang asam keping dan kukus selama ~10minit.
about 10 minutes.
3. Gaulkan dgn santan sehingga sebati & kukus lagi sehingga masak
4. Tekankan ke dlm tin sewaktu pulut masih panas.
Apabila separuh penuh, taburkan serunding & tutupi dengan pulut sehingga penuh.
Keluarkan ke atas papan kek setelah pulut betul2 sejuk.
5. Hiasi lah dengan sayur2an yg telah di ukir.
(Along dah ukir sayur2an tu sehari sebelum dan di simpan dlm petisejuk supaya tak lah kelam-kabut nak buat semua nya pagi tu).
Undecorated piece |
Konsep gubahan Along ialah " Two Loving Doves in Flower Garden"......
sangat cantik along
ReplyDeletePandainya along buat hiasan bunga dari sayur2an tu..
mmg sangat menarik
Ita pulak yang rasa teruja melihatnya
miss u n ur food along!
ReplyDeletecantik sgt gubahan tu...dulu sy pernah buat camni ( but simple deco only)..tp pulutnya terkeras pulak....tak best betul!! i'll tyr ur recipe next taim..thanks 4 sharing!
Salam along....tahniah along sangat cantik...saya tak mampu nak buat walaupun berapa kali teringin nak cuba hehe. Bestnya along berani sahut cabaran ini. Teruja laaa pulak.
ReplyDeleteIni dah kira perfect bangat adah Along.. suka sangat pulut kuning.. anak2 pun suka..
ReplyDeletecantik sgt along.. kreatif..
ReplyDeletemeriahnya pulut kuning.... sangat cantek!
ReplyDeletecantik la along. julung kali pun da elok...kalau selalu lagi la lebih dari cantik....
ReplyDeletecantik sgt3..klu bley akak share jugak ler cara ukiran sayur mayur tew..hihhi..
ReplyDeleteOh ma gosh!! What a creativity is this!!! Do you practice being so wonderful? Thank you kindly for your gift.I loved it so much. http://www.luluhypermarket.com/GoodLife/food-guide-index.html
ReplyDelete