Search my Blog

Sunday, October 20, 2013

Wholemeal Loaf (Again)

 Making own bread is really fun and most of all you know what are in there.... no preservatives and it is your choice for a healthier nutritious ingredients and mine is always rich wholemeal fibre! I enjoy tearing it slowly and watching the beautiful strands.... Once ready.... I either make vegetable sandwich or go side by side with cheese.... I have some real good quality cheese from Holand from my two colleague recently. In return, I shared half loaf of the bread with Peter.



Recipe was posted earlier here but I share here again with BM translation.

By: Roz@HomeKreation
Source: book of BreadCode
Yields one 8" loaf
INGREDIENTS:
250g High Protein Flour
250g Wholemeal Flour
5g / 1/2 tbsp Instant Yeast
20g Milk Powder
40g Brown Sugar
1 tbsp Honey
5g Salt
320g Water
30g Butter

METHOD:
1. Process all ingredients, except butter, until coarse dough is formed.
Add in butter & continue kneading until shiny & springy.
2. Place in a container & cover with plastic wrap.
Allow to leaven for 40 min until 2x size. 
(Step 1 & 2 can be done using bread maker). 
3. Punch the dough, divide into four portions and roll each flat.
Roll like a swiss roll & place in a lined/greased baking tin.
Allow to leaven for 40 min.
4. Bake at 200C for 30 minutes or until nice golden color.


Wholemeal and High-Protein flour
See the beautiful fibre and texture
Awaiting for the dough to rise

BAHASA MALAYSIA VERSION
Along lebih suka makan roti bersirat gandum dari roti putih.... buat pula sendiri lagi lah bagus sebab takda campuran pengawet atau bahan kimia. Lagi pun yg homemade kita boleh pilih bahan2 nya sendiri... wholemeal yg jual kat kedai tu tak letak banyak sirat gandum sebab harga nya mahal tetapi kalau buat sendiri kita boleh perkayakan nya.... tengok je gambar kat atas tu amat jelas fiber gandum dan apabila telah masak, amat harum semerbak. Along lebih suka makan roti ni begitu sahaja sambil meratah ketulan2 keju yang my team-mate kasi baru2 ni dari Holand. Makan sekeping je pun waktu sarapan dah kenyang sehingga tengahari.

Resipi ni Along dah kongsi dahulu di sini. Kali ni Along kasi terjemahan BM pula.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: book of BreadCode
Hasil sebuku 8"
BAHAN2: 
250g Tepung Protin Tinggi
250g Tepung Gandum Wholemeal
5g / 1/2 tbsp Yis Segera
20g Susu Tepung
40g Gula Perang 
1 sb Madu
 5g Garam
 320g Air 
30g Mentega

CARA2: 
1. Proses kesemua bahan2, kecuali mentega, sehingga terbentuk ketulan2.
Campurkan mentega & uli sehingga licin.
2. Tutup dgn plastic wrap & perap selama 40 min sehingga kembang 2x ganda.
(Step 1 & 2 boleh guna bread maker).
3. Tumbuk doh dan bahagikan kpd 4 ketul.
Gelek & gulung. Susun ke dlm tin roti yg telah di sapu mentega.
Perap selama 40 min sehingga 2x ganda.
4. Bakar 200C selama 30 minit atau sehingga warna keperangan.




3 comments:

  1. Salam Along.Kebetulan Cm baru beli tepung Wholemeal.insyallah besok boleh mula meroti .Nak try resipi Along ni.Tq ya.

    ReplyDelete
  2. Assalam Along...singgah melihat roti along..tergoda akak!!! insyaallah lepas activity minggu ni selesai ,nk buat jugak roti mcm Along. cntik sungguh kejadian Nya...!!!!

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)