Search my Blog

Wednesday, April 16, 2014

Dried Shrimps (Udang Geragau Kering)

 The shrimps season is still on.... this is one of the longest shrimp season I've seen since the last 20 years in Miri. The price is getting cheaper and only RM10 for 5kg compared to RM8/kg a month ago. Hubby came home with a surprise bag of shrimps after his jogging trip in the last weekend and am glad that he helped me to set up the dryer area. We gotten two full trays of dried shrimps which will be exported to MIL in kampung.

Drying in the process

Dried Shrimps Umai

 I made a bottle of Cencaluk too.... this will last me & husband for one month consumption....

6 comments:

  1. salam along….wow!!!!bestnye bt sendiri dried shrimps….btw ros ada gak try buat cencaluk aritu tapi xmakan2 lg. takut plak nak makan, heheh xconfident dgn yg sendiri bt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ros. Buat sendiri guna udang yg fresh, bau nya segar selepas kering.
      Cuba lah rasa cencaluk tu, kalau tak lantung, sedap lah...

      Delete
  2. salam...udang geragau kering tu kalau mak saya selalu letak dalam kerabu mangga, erm kecur liur bila ingat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. ok, nnati Along pun nak buat.... tq kasi idea!

      Delete
  3. AS SALAM ... boleh tempeh ke ? or mta tlg beli n poskan ? serious .. nak ! .. Actually sini pun boleh dapat TAPI was was .. sebab pernah tengok gambar .. ketika dijemur ... anjing berkeliaran je jalan kat tempat jemuran tu .. so kalau u dptkan dari pembuatnya yang muslim .. Alhamdulillah . Kalau u buat n jual .. lagi terbaik :) ... can sms me 0164125368

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Sorry sis, Along cuma sempat buat sekali jer sebab Along bekerja & tak sempat nak jemur kalau nak buat banyak. Dah tanya juga dgn kwn2 yg buat jual tapi dah sold out. Kat pasar banyak tapi taktau lah bersih ke tak. Tadi tengok sebungkus RM10.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)