Search my Blog

Saturday, August 30, 2014

Kek Lapis Red Velvet Cheese

 Syawal is over and the cake is almost gone.... only now I have time to update the blog. Life has been very hectic and blogging is no longer a free time filler... However, am still making an effort to share what I can.... just be patient and your continuous support will make me going!

This cake is awesome... very moist... despite using only 5 eggs, unlike the typical Sarawak layered cake which uses at least double the amount, it produces a standard size 8" square cake. I like the cheese layers which are pure cheesecake and fabulous combination with the red velvet layers.

By: Roz@HomeKreation
Source: original by Sury Abil, shared by SeleraSakura
English translation by HomeKreation
Size: 8"/8.5" square
RED VELVET LAYER:
250g Butter
5 Grade A Eggs
235g Flour*

2-3 tbsp Cocoa*
(* sift together)

175g Caster Sugar
150g Condensed Milk
1 cup (135g) Mixed Berries Yogurt
1 tsp Ovallette
Red Coloring
 
CHEESE LAYER:
500g Cream Cheese
3
Grade A Eggs
120g Caster Sugar
1 tsp Vanilla Essence


METHOD:
1. Red Velvet
Beat butter & sugar until fluffy.
Add in ovallette, egg one by one while continue beating until smooth.
Add in condensed milk & mix well.
Add in flour mixture* gradually & combine with slow speed.
Add in yogurt and red color; mix well.
2. Cream Cheese mixture:
Beat cream cheese & sugar until smooth and combined.
Add in egg and VE and mix until combined.
3. Grill layer by layer until all used up.
Start with 2 layers red velvet, one layer of cream cheese and repeat until all done.
(Original recipe, makes 3 layers red velvet / 1 layer of cream cheese). 


BAHASA MALAYSIA VERSION
Kek lapis yang meletup2 pada musim raya tahun ni.... Along pun tak ketinggalan untuk mencuba nya dan amat puas hati dengan resepi yang amat simple tapi rasa kek yang lembab dan amat sedap dengan lapisan cheesecake. Bulan Syawal dah tamat, kek ni pun tinggal sejemput jer lagi tapi baru sekarang berkesempatan untuk kongsikan di sini. Kalau ikut hati memang dah tak berdaya nak blogging sekarang ni amat sibuk dgn tugas2 di pejabat dan rumah.... tapi Along update juga lah setakat yg terdaya....

Ramai yg kongsi resepi ni kat FB tapi asal usul nya tak berapa jelas. Along Google dan jumpa Sunah Sakura refer kat Sury tapi blog Sury yg itu dah tutup pula. TQ semua yang berkongsi.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: original by Sury Abil, shared by SeleraSakura
Resepi di taip semula utk mudah rujuk & cara
Saiz: 8"/8.5" persegi
LAPISAN RED VELVET:
250g Mentega
5 biji Telur gred A
235g Tepung Gandum*

2-3 sb Serbuk Koko*
(* ayak bersama)

175g Gula Kastor
150g Susu Pekat
1 cwn (135g) Mixed Berries Yogurt
1 st Ovallette
Pewarna Merah
 
LAPISAN CHEESE:
500g Cream Cheese
3 biji Telur gred A
120g Gula Kastor
1st Esen Vanila


CARA2:
1. Red Velvet
Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang.
Masukkan ovallette, telur satu persatu, putar sehingga sebati dan kembang.
Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati.
Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak. Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan.
Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi, putar lagi dengan kelajuan yang perlahan sehingga adunan bertukar warna merah sepenuhnya.
2. Adunan Cheese:
Putar cream cheese & gula sehingga lembut & sebati.
Masukkan telur dan esen vanila; putar sehingga sebati.
3. Bakar selapis2 dengan api grill.
Mulakan dengan dua lapisan red velvet, selapis cheese & ulang sehingga habis.
(Resepi asal 3 red velvet / 1 lapis cheese). 



12 comments:

  1. salam along...
    kek ni memang sdpkn...
    berbaloi kalau buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Syapex. Ya, mmg sedap lembab & tasty kan! Along tengok Syapex buat amat cantik sekali.

      Delete
  2. Terima kasih along sudi cuba....terharunyaaaaa....blog terpaksa ditutup buat sementara waktu.insha allah..ada kelapangan kmk buka balit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Sury, tq share resipi yg best ni! Semuga Allah murahkan rezeki Sury. nanti buka blog balik ya, tak sonok kurang gang....

      Delete
  3. wow, thats one beautiful cake!!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum sis.
    mengancam betul kek ya,mesti kena cuba buat jg ni.Saya amik resepi ya.terima kasih share resepi ni.

    jemput singgah blog saya jg ya sis.tq
    http://www.zaizamrichvitashop.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zainah,
      Wsalam. Ramai yg dah cuba & kata sedap. Cuba lah ya, ni resipi sahabat blogger Sury.

      Delete
  5. Selain warna merah,warna lain ada yg sudah cuba?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along dah cuba warna hijau... leh tengok kat sini
      http://www.homekreation-recipes.blogspot.com/2014/03/green-velvet-pandan-cake-cheese-meleleh.html

      Delete
  6. Nk bakar suhu oven berapa n brp minit ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek lapis guna function 'grill' bukan 'bake'... sila lihat buku panduan oven anda cara2 setting function grill. Selalu nya suhu maksima antara 230-250C.
      Ni kena tunggu depan oven & bakar selapis2 sehingga perang, takda masa setting.
      Memang begini lah cara buat kek lapis Sarawak.

      Delete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)