Search my Blog

Tuesday, October 15, 2019

Air Fryer Chicken Kebabs


   Dah fed-up hari2 makan lauk kari... masak lemak... masak sambal... ikan goreng... ayam goreng...dan seangkatan nya...? Meh tukar selera makan Chicken Kebabs dan Nasi Arab sempoi...

  Tapi kan Along buat ni ada cerita di sebalik nya.... Sekarang ni tengah obsessed dgn toy baru... baru tak lah baru cuma sebab Along tak berblogging dah lama kan. Memang highly recommended sape2 yg belum beli ni. Sekarang ni macam2 brand bersepah kat pasaran dgn harga seratus setengah gitu pun ada. Along beli yg paling murah dan saiz 2.6 liter sahaja sebab tak ramai kepala di rumah ni. Best... nyesal tak beli awal2 dulu... segala2 nya boleh masak dlm air fryer termasuklah kek dan kuih-muih.... ni pon lum abis experiment lagi.... hahahaaaa... ketawa sebab happy!

  Kelebihan air fryer over other gadgets....
#1 Senang nak basuh... kalau bake dlm oven memang susah nak cuci oven... nak kena basuh rack dan lap sekeliling dinding oven bukan senang nak sental. Kalau tak sental nanti bila bakar kek, kek tak masak serata dan ada bau2 yg tak best masuk dlm rasa kek.
#2 You get 3 in 1... bake, grill & fry... So masakan akan garing di luar dan juicy di dalam dan kurang berminyak! Very good for reheating too! Contoh... beli KFC lepas beberapa jam dah tak rangup, panaskan shj dgn air fryer 5 minit dah rangup macam baru beli!
#3 Sangat lah jimat waktu.... separuh masa di bandingkan cara yg lain...
#4 Tak perlu lagi macam2 alat2 yg lain spt toaster, oven, deep fryer, steamer, cooker....
#5 Tak perlu nak tunggu seperti memasak di atas dapur... just set the timer & relax tunggu jer atau buat kerja yg lain sambil air fryer do the cooking!
#6 Saiz yg kecil jimat tenaga elektrik...
#7 Safety... auto-off jika di tarik bekas nya - child safety... takda risiko kebaran di bandingkan memasak di atas dapur.
#dan mungkin ada lagi kelebihan yg lain yg Along lum experiment....


  Isyk... dah lari tajuk pulak.... excited nak share dgn semua tadi tu... meh masuk balik tajuk citer pasal Chicken Kebabs pulak.... Ni resepi yg Along buat kelmarin. Waktu buat ni Along tak berapa sihat drowsy selepas makan ubat... tapi bongkok2 kat dapur sempat gak buat kebab ni sebab ringkas jer. Potong kecil sayuran dan ayam... gaul dgn bahan2 rempah nya... perap sekejap kalau nak sedap tapi kelmarin sebab tak sihat tak dan nak perap terus masuk air fryer pun sedap.... seriously resepi simple ni sangat sedap... UsuRaz meratah sampai licin... very juicy & tasty is his comment!


AIR FRYER CHICKEN KEBABS
By: Roz@HomeKreation
BAHAN2:
1 ketul Dada Ayam - potong kiub
Sayuran - ikut suka sayur apa, tapi Along letak:
- Nenas
- Timun Jepun
- Capsicum
- Cili Hijau
- Bawang Besar
- Tomato
Potong kiub kesemua sayuran
2 sb Gula Perang* (* gaul rata)
2 sb Olive Oil
2 st Garam
Spices* - ikut suka, tapi Along letak:
- Lada Hitam + Cajun + Garlic Powder + BBQ sauce + Paprika + Chili Flakes

CARA2:
1. Gaul kesemua bahan2 dgn garam, olive oil & spiced sugar*.
2. Cucuk dgn lidi & air fry 200C selama 15-20 minit.
Boleh letak tindih berlapis-lapis. Selepas 10 minit boleh buka dan jika garing, balik2an. Angkat apabila kelihatan garing.
3. Sedap di makan dgn nasi atau roti.


Nasi Arab Kuning ni enak di makan bersama kebab...

1 comment:

  1. Positive webpage, where did u think of the data on this posting? The Sims 4's newest expansion, Realm of Magic, brings a lot to the game, including a new occult Sim, a magical realm with a Hogwarts style ... sims 4 news

    ReplyDelete

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)